Søndag slo FFK Hødd 1-0, og rødbuksene tok nok et steg i retning opprykk.

Gøran Karlsen var blant de nærmere 6.000 som så kampen. Resultatet varmet, men Karlsen, som også er lærer på Haugeåsen og lokalpolitiker, var ikke like fornøyd med det han så på vei inn på stadion.

Derfor skrev han følgende på sin egen Facebook-side søndag kveld:

«Valgkamp utenfor Fredrikstad stadion og på vei til stadion. Det skal aldri vi i Bymiljølista drive med, og håper vi får flere stemmer på det. Stadion bør etter mitt syn være hellig, og ikke bli brukt som en valgkamparena.»

43 kommentarer

Reaksjonene uteble ikke. Morgenen etter er det 43 kommentarer under posten som var synlig og mulig å kommentere for flere enn Karlsens 2.500 Facebook-venner.

Flere gir Karlsen sin fulle støtte.

«Hold fotballen fri for valgflesk» mener Martin Fjeld.

«Idrett og politikk hører ikke sammen, hva blir det neste ... et idrettslag som velger side i politikken?» spør Roar Nilsen seg.

Får motbør

Men han møter også motbør. Aps representant i bystyret, Simon Appelberg Laabak, spør «hvilken skade mener dere det gjør, at folk kan ta med seg no drops og en flyer inn på stadion? Det er helt valgfritt, på samme måte som når vi står i sentrum på lørdager.»

«Fryktelig mange småting man hisser seg opp over i valgkamp da» skriver Silje Waters, SVs gruppeleder i bystyret.

«Jeg ser ingen problemer med å ha valgkamp der folk er, så lenge det er lovlig. Det er valgfritt å stoppe eller gå videre» presiserer Henning Wilhelmsen.

– Tror folk fort kan gå litt lei

Søndag kveld skrev Karlsen:

«Vi må være der folk er, sies det. Må politikere være på plass der det er større arrangementer? Ta liksom litt fokus og plass der folk er innstilt på noe helt annet. I går så jeg H og Ap, men det var kanskje flere partier. Tidligere i år har vi sett politikerstand på blant annet id-feiring. Bør vi være der folk er til enhver pris? Jeg setter i hvert fall pris på å slippe politisk valgkampmateriell på kampdag..»

Dagen etter sier Karlsen at dette kanskje ikke er den viktigste saken i årets valgkamp, men mener likevel at problemstillingen er interessant.

– Jeg tror folk fort kan gå litt lei av å møte valgkampen både i gatebildet i sentrum og på sosiale medier, sier han.

– Kunne ikke unngå å tråkke på bildet av ordføreren

– Jeg tenker det er veldig annerledes med valgkamp i gågata enn å drive valgkamp ved andre aktørers arrangementer. Da jeg gikk ut av stadion i går var det så mange brosjyrer på bakken og i trappa at jeg kunne ikke unngå å tråkke på bildet av ordføreren. Blekkene lå og fløt. Jeg fikk jeg en litt flau smak i munnen, sier han til Fredriksstad Blad fortsetter:

– Er dette en legitim arena for valgkamp, og er det en grei kutyme å påvirke på slike steder? Jeg syntes ikke det, sier Karlsen.

– Men rent formelt er det fullt lovlig å drive politisk arbeid/politisk agitasjon/valgkamp i det offentlige rom? Som på gata før en FFK-kamp?

– Ja, selvfølgelig. Dette handler mer om hvor man setter grensen. Hva man bør gjøre. Ikke om hva man har lov til å gjøre. Veldig mange politikere drar på seg klubbskjerf og blir voldsomt fotballinteressert i valgkampen. Jeg synes at Stadion bør være en arena der FFK er i sentrum. Og ikke et sted for partipolitikk, sier Karlsen.

Høyre: – Delte ut 3–400 dropsposer til FFKs 12. mann

Anne Undahl i Fredrikstad Høyre kjenner seg ikke igjen i Karlsens situasjonsbeskrivelse, når det gjelder Fredrikstad Høyres valgkampaktiviteter søndag.

– Vi hadde 3–400 dropsposer vi delte ut til de som søndag ettermiddag passerte Stortorvet. Mange av dem skulle nok på Stadion. Vi tenkte at vi skulle by på drops, slik at stemmen til FFKs 12. mann, supporterne, holdt litt lenger, sier Undahl.

Ap: – Uproblematisk

Gruppeleder Victor Kristiansen i Fredrikstad Arbeiderparti har når Fredriksstad Blad ringer, allerede fått med seg Gøran Karlsens facebook-innlegg.

– Det var i og for seg morsomt å lese kommentarfeltet under. Og jeg noterer meg at for Gøran er det som skjer på stadion hellig. Men for øvrig synes jeg det er helt uproblematisk å dele ut brosjyrer der folk er samlet i Fredrikstad. Vi er opptatt av høy valgdeltakelse og er der hvor folk er, sier Victor Kristiansen.

Kristiansen og hans partifeller har knappe to uker igjen av valgkampen.

– Når valglokalene åpner søndag 10. september, setter vi strek. Men før det er vi gjerne der folk er samlet, selv om vi selvfølgelig vurderer fra tilfelle til tilfelle. Men en søndagsettermiddag før en FFK-kamp er for oss uproblematisk.

– Stadion er min kirke

Karlsen skriver på Facebook at han er glad julen ikke feires tidlig i september.

«Da hadde kanskje noen politiske partier gjort et nummer ut av seg under julegudstjenestene. Det gjør vel ingen skade, må vite? Digg å få litt Ap eller H til julegudstjenesten liksom. N.B! Stadion er nemlig min kirke.»