De siste dagene har biltrafikken økt merkbart, og både butikkene i sentrum og på kjøpesentrene opplever at kundene er på vei tilbake.

-Ja, det blir litt mer for hver dag. Dette henger både sammen med at flere butikker har åpnet igjen etter å ha vært stengt en periode, og at folk begynner å gå mer ut igjen. Men det er fortsatt viktig for oss å opprettholde alle retningslinjer og krav fra myndighetene. Det er noe vi tar på det aller største alvor, sier senterleder Anne Vik i Østfoldhallene.

Tallene stiger

Sentrumsleder Line Jeppesen i Fredrikstad Næringsforening har tall som viser det samme.

– I begynnelsen av koronakrisen sank trafikken med 70 prosent sammenlignet med året før. Etter å ha steget jevnt og trutt, er vi nå 55–60 prosent bak, sier Jeppesen, som får tall på hvor mange som besøker indre sentrum hver dag.

Også Jeppesen understreker at det for tidlig å senke guarden.

– Alle butikkene er veldig nøye på å følge smitteverntiltakene. Det skal være trygt å handle i sentrum selv om det etter hvert vil komme flere kunder, sier hun.

Spøkelsesby

Fra å minne om en spøkelsesby var Fredrikstad igjen fylt med liv fredag. Det er imidlertid fortsatt et stykke igjen før alt er tilbake ved normalen.

– Det blir nok en gradvis økning. Om en drøy uke åpner jo frisørsalongene igjen, også. Jeg vil kanskje tro at vi er tilbake til normale omstendigheter med felles åpningstid og slike ting i mai. Men det er veldig vanskelig å forutse hva som kommer til å skje i den situasjonen vi er nå. Forrige uke var det umulig å si hvordan forholdene ville være denne uken, så jeg tør ikke å spå hva som vil skje neste uke. Mye er avhengig av hva myndighetene sier, mener Anne Vik.

– Er det mulig å ta igjen disse svake ukene gjennom økt handel senere i år?

– Det er vanskelig å si, vi har ikke vært i en tilsvarende situasjon før. Nå blir utenlandsferien avlyst for folk, og det blir spennende å se hvor mye handelen i Norge øker som en følge av det. Jeg har et håp, og det er at vi ved årsskiftet skal kunne se oss tilbake og si at 2020 ble et merkelig år – men at det gikk bra til slutt. Og jeg tror virkelig det, at det kommer til å gå bra til slutt, sier senterlederen.