Satser på deltagerrekord

OPTIMISTISKE: Per-Øyvind Johannessen (fra venstre), Gunnar Reinsborg og Silje Andersen satser på at UKM 2015 blir tidenes lokale kulturmønstring.

OPTIMISTISKE: Per-Øyvind Johannessen (fra venstre), Gunnar Reinsborg og Silje Andersen satser på at UKM 2015 blir tidenes lokale kulturmønstring.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

De tre siste årene har interessen for Ungdommens Kulturmønstring i Fredrikstad vært sterkt dalende. Nå skal den negative trenden snus. Målet er å sette ny deltagerrekord.

DEL

– UKM er en fantastisk måte å få synliggjort talentet sitt på. Nå må alle gode krefter mobiliseres slik at vi kan få til en fantastisk mønstring senere i vinter, sier Gunnar Reinsborg og Per-Øyvind Johannessen på St. Croix-huset.

LES OGSÅ: Ta «moves» til musikken

Halvert deltagelse

UKM-mønstringen i Fredrikstad hadde sin absolutte topp i 2011. Da deltok 185 personer mellom 13 og 20 år, og det ble vist 76 innslag.

I fjor var antall deltagere sunket til 80, og det ble registrert 45 innslag.
2015-mønstringen finner sted på St. Croix-huset lørdag 7. februar. Fristen for å melde seg på utløper 22. januar.

LES OGSÅ: Stor oversikt: Julens kulturtilbud

– Vi går offensivt ut og satser på å samle 200 ungdommer. Det er et hårete mål, men absolutt ikke urealistisk, sier Per-Øyvind Johannessen.

De siste to ukene har han besøkt en rekke skoler i Fredrikstad-distriktet med ett mål for øye: Inspirere elevene til å tro på egne kvaliteter – og melde seg på UKM.

Ikke konkurranse

– UKM er ikke er en kunnskapskonkurranse hvor det er om å gjøre å være flinkest. UKM er breddemønstring hvor det å komme sammen, ha det gøy og vise hva en kan, er det viktigste, sier han.

Rapperen Silje Andersen (19) skal delta på UKM for fjerde gang i februar. Hun oppfordrer andre ungdommer til å gjøre som henne.

– Det er sykt moro å være med, og så gir det deg en kjempemulighet til å vise hva du duger til. Det rusler talentspeidere rundt i lokalene, vet du, sier hun.

Særpreg: Sterke farger og heftig musikk har alltid vært en del av UKM. Her er bandet Blodsbånd i aksjon i 2013. arkivfoto: Johnny Leo Johansen

Særpreg: Sterke farger og heftig musikk har alltid vært en del av UKM. Her er bandet Blodsbånd i aksjon i 2013. arkivfoto: Johnny Leo Johansen

SÆRPREG: Sterke farger og heftig musikk har alltid vært en del av UKM. Her er bandet Blodsbånd i aksjon i 2013. (Arkivfoto: Johnny Leo Johansen)

Ingen rekruttering

Gunnar Reinsborg mener at mye av nedgangen skyldes at rockebølgen har lagt seg i Fredrikstad.

–Band-rekrutteringen har stoppet helt opp. Nå er det andre genre enn rock som fenger mer, sier han.

Ifølge Per-Øyvind Johannessen er det bare fantasien som setter begrensninger for hva man delta med.

– Det er bare å kaste seg ut i det å velge en kategori: Billedkunst, foto, film, video, webdesign, teater, performance, musikk, dans, litteratur, for å nevne noen.

Etter at den lokale mønstringen er over, blir et visst antall deltagere plukket ut til å delta på fylkesmønstringen i Halden fra 15.- 18. april.

Landsmønstringen finner sted i Trondheim ved St. Hanstider.

Artikkeltags