(Nettavisen)

Ukens midtukekupong spilles altså fredag denne uken, og består av elleve kamper fra VM-kvalifiseringen og en kamp fra engelsk League Two. Bonuspotten er ca. 150.000 kroner. Innleveringsfristen er fredag kl. 20.40.

Det er ca. 14. millioner i Lotto-potten på lørdag. Spill her!

1. Tyrkia - Norge
Tyrkia har hanglet kraftig en stund, og etter at EM-fadesen fortsatte med kun 2-2 hjemme mot Montenegro og 3-0 over Gibraltar før de ble nedsablet hele 1-6 i Nederland tok de grep å sparket trener Gunes. Dermed er det Stefan Kuntz som får sin ilddåp her mot Norge i denne meget viktige kampen om det som mest sannsynlig blir andreplassen i gruppa. Tyrkia ligger nå som nummer tre med elleve poeng, og kjemper således med Norge og Nederland som begge har 13 poeng. Tyrkia sliter i likhet med Norge med fravær, for her må de unnvære Soyoncu som ble utvist i møtet med Nederland.

Norge på sin side hadde et ganske bra utgangspunkt foran denne med fin form og sju poeng på ni mulige etter uavgjort 1-1 mot Nederland og seire over både Latvia og Gibraltar. I tillegg fikk vi snudd målforskjellen etter at vi slo Gibraltat 5-1 mens Tyrkia tapte hele 1-6. Dermed ligger vi nå på 2.plass med 13 poeng a poeng med Nederland. Men foran denne kampen har Norge fått en forfallsliste som ikke ligner grisen, og hele sentrallinja er borte. Hansen, Ajer, Normann, Berge, Sørloth, King og Haaland er bare noen av de som mangler her, og det er derfor et ganske så svekket Norge vi kommer til å se ute på banen.

Selv om Norge har fryktelig med fravær kan det likevel hende vi er på høyde med et tyrkisk lag uten selvtillit med en ny trener bak roret. Er seier er dog mindre sannsynlig, men kampen er åpen og vi spiller HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

2. Latvia - Nederland
Latvia er ikke noe stort landslag, og deres fire poeng i denne kvaliken har kommet etter seier hjemme mot Gibraltar (3-1) og en målløs bortekamp mot Montenegro sist (0-0). De tapte 0-2 for Nederland i det omvendte møtet, og på de fire oppgjørene disse lagene har møttes siden årtusenskiftet står det 0-0-4 og 0-13.

Nederland på sin side har vært gode i denne kvaliken. De gikk på en smell helt tilbake i den første kampen når de tapte 2-4 borte mot Tyrkia, men siden det har de vært veldig gode med 4-1-0, der poengdelingen kom på Ullevaal mot Norge etter 1-1. De leder gruppen akkurat nå med 13 poeng, og sist smalt de til å slo Tyrkia hele 6-1 på hjemmebane etter et hattrick av Depay.

Her skal ikke Latvia ha store sjansene, og B'en her er ganske så sikker.

3. Gibraltar - Montenegro
Gibraltar er en miniputt i europeisk målestokk, men de klarte faktisk å få et klubblag med i denne sesongens Conference League så kanskje er det håp i det fjerne. Landslagsmessig er de fortsatt langt etter, noe seks strake tap og 3-25 i denne kvaliken også viser. Det blir mest for å lære, og sist seier for laget kom tilbake i 2019 når de slo Liechtenstein 1-0. Siden det har de tre uavgjorte kamper mot San Marino, Liechtenstein og Andorra, og det sier vel kanskje sitt om hvor forventningene ligger. Sist ble det tap 1-5 mot Norge, mens sist hjemmekamp endte 0-3 for Tyrkia.

Montenegro startet denne kvaliken ganske kurant med to seire over Latvia og Gibraltar, men siden det har de slit mye mer med 0-2-2. De har variert en del, og etter at de overraskende klarte 2-2 borte mot Tyrkia nest sist rotet de bort to poeng sist når de kun spilte 0-0 hjemme mot Latvia. Dermed ligger de nede på 4.plass med åtte poeng, noe som nok blir for langt unna å klare topp to selv om de nok vinner denne mot Gibraltar som de slo 4-1 i det omvendte møtet.

Gibraltar trenger noen flere år på baken for å bli tatt helt på alvor. Montenegro har variert, men innehar mer enn nok kvalitet i lagt for å vinne her. B.

4. Kypros - Kroatia
Kypros med en meget dårlig kvalik, og de ligger nederst med fire poeng etter seks kamper. De har usle 1-8 i målforskjell, sånn sett er fire poeng ganske bra prestert. Men de slo overraskende Slovenia 1-0 hjemme, mens de også klarte 0-0 hjemme mot Slovakia. Etter de kampene har det dog gått nedover, og nå står de med tre strake tap i kvaliken, hvor de ikke har klart å score ett eneste mål. De kommer nå senest fra tap 0-2 borte mot Slovakia.

Kroatia har akkurat stikk motsatt kurve. De leder nemlig tabellen med 13 poeng og 8-1 i målforskjell, og ser ut til å kunne gå mot et nytt mesterskap. De tapte den første kampen borte mot Slovenia, men siden har det meste gått på skinner, og sist vant de 3-0 hjemme over Slovenia. De slo Kypros 1-0 i hjemmekampen, men seieren var i realiteten aldri truet. Kroatia ligger akkurat nå å a poeng med Russland i kampen om førsteplassen, og en seier her vil kunne trygge den plassen inntil videre.

Kypros har faktisk spilt noen kurante hjemmekamper her, men et Kroatia som kjemper om førsteplassen bør vinne greit her. B.

5. Malta - Slovenia
Selv om Malta ikke har hatt noen særlig bra kvalik sånn tabellmessig (ligger nest nederst med fire poeng på seks kamper) har de likevel vist bra framgang. De har nemlig fått noen fine resultater i 2-2 borte mot Slovakia og 3-0 hjemme mot Kypros, og dermed er nok denne kvaliken et positivt steg fremover for den lille øya sør-øst for Italia som nå kommer fra to strake bortetap mot Slovenia (0-1) og Russland (0-2).

En kvalik på det jevne, men ustabile kan vi vel kanskje si om åpningen til Slovenia så langt. For de har variert kraftig, der de åpnet med en kruttsterk seier over Kroatia før de noen kamper etter gikk på et skuffende tap for Kypros. Etter det har de fortsatt å levere ustabilt, og de ligger nå på 4.plass i gruppen med sju poeng på seks kamper. Det er seks poeng opp til Russland på 2.plass, og dermed er nok håpene om sluttspill ganske så små.

Slovenia er vel det beste laget her, men de har variert veldig denne kvaliken. Malta har også glimtet til en sjelden gang, og dermed blir det B på 96-rekkeren og UB på 432-rekkeren her.

6. Russland - Slovakia
Russerne har gjort det bra i denne kvalifiseringen og ligger å kjemper med Kroatia om førsteplassen med sine 13 poeng etter seks kamper. Eneste tapet deres kom borte mot Slovakia (1-2), mens her hjemme har de to seire over Slovenia og Malta i tillegg til uavgjort 0-0 mot Kroatia. Dermed virker de å ha kommet over skuffelsen over at de ikke tok seg videre i sommerens EM å en fin måte, og holder stå kurs mot VM neste år.

Slovakia er laget som jakter de to topplagene, for de ligger akkurat nå fire poeng bak på 3.plass. Dermed vil en seier her være svært viktig for Slovakia som rotet bort viktige poeng i starten når de spilte 0-0 mot Kypros og 2-2 mot Malta i de to første kampene. Sju poeng på de fire siste har dog gjort sitt til at de ikke er helt sjanseløse, men da trengs det nok en seier her mot Russland.

Kampene disse lagene mellom har en tendens til å bli jevne, og de fem siste oppgjørene her i Russland har endt 1-2, 1-0, 0-1, 1-1 og 1-1. Nå har derimot Russland vist bra hjemmeform over tid, og de kan komme til å straffe et bortelag som må fremover her. HU bør holde.

7. Island - Armenia
Et av landene som kanskje har skuffet mest i VM-kvaliken så langt er Island. De har virkelig ikke fått det til, og står således med skarve fire poeng på seks kamper. I en ganske jevn gruppe der Tyskland er det klart beste laget er det altfor lite, og nå kommer de fra en hjemmekamp mot akkurat Tyskland som endte 0-4. Dette blir faktisk den fjerde hjemmekampen på rad, der 0-2 mot Romania, 2-2 mot Nord-Makedonia og 0-4 mot Tyskland rett og slett er meget skuffende sifre hittil. Kun en seier mot Liechtenstein har det blitt, og det er bare å glemme hele denne kvaliken for Island sin del.

Landet som virkelig har overrasket er dog Armenia som faktisk har kapret 2.plassen i gruppa så langt med elleve poeng på seks kamper. Det er dog særlig hjemme de har imponert, og de fikk en pangstart når de slo både Liechtenstein, Island og Romania i deres tre første kamper. Etter at de klarte 0-0 borte mot Nord-Makedonia også så alt meget bra ut, men 0-6 borte mot Tyskland nest sist og svake 1-1 hjemme mot Liechtenstein sist har satt et par kjepper i hjulene. Men de ligger fortsatt godt an på en 2.plass, så får man se hvor langt det kan gå for Mkhitaryan & Co som har Romania og Nord-Makedonia like bak seg på hhv. ti og ni poeng.

Island har ingen muligheter til å gå videre, men man skulle kanskje tro at de har litt ære å spille for. Uansett kan det virke som nervene har begynt å komme for Armenia som står med noen shaky resultater i de siste kampene, og som i tillegg er klart best på eget gress. Småvrien kamp denne, og det blir HU på 96-rekkeren, mens vi sikrer med HUB på 432-rekkeren.

8. Liechtenstein - Nord-Makedonia
Et av de dårligste landslagene i Europa er kanskje Liechtenstein, men de fikk iallfall sitt første poeng i denne kvaliken sist når de klarte 1-1 borte mot Armenia. Det var nok godt etter noen mindre flatterende resultater den siste tiden, og 2-15 i målforskjell er ikke akkurat å juble høyt hurra for for landet som ikke har vunnet en kamp siden de slo Luxembourg i en treningskamp for nesten nøyaktig ett år siden (7.okt 2020).

Nord-Makedonia fikk sine minutter i rampelyset i sommer etter at de klarte å kvalifisere seg for EM. Det endte med tre strake tap, men likevel fikk de mye verdifull erfaring. De spiller jevnt med de aller fleste, og faktisk har de kun ett tap hittil, og det kom i den første kampen borte mot Romania (2-3). Etter det har de 2-3-0 inkl. en seier borte mot Tyskland (2-1). Nå står de med tre strake poengdelinger, og det gir de en 4.plass md ni poeng i denne meget jevne gruppa der Armenia har 11p, Romania står med 10p og Nord-Makedonia altså har 9p.

Her har Nord-Makedonia en alle tiders mulighet til å ta grep om den viktige andreplassen i gruppen når både Armenia og Romania har tøffe bortekamper. B.

9. Tyskland - Romania
Tyskland gjør det meget bra i kvaliken, og ser man bort fra det sjokkerende tapet hjemme for Nord-Makedonia (1-2) så har de full pott uten å ha sluppet inn ett eneste mål. De ligger på 1.plass med 15 poeng, og i en gruppe der alle de andre tar poeng fra hverandre vil de ganske så sikkert beholde førsteplassen hele veien inn selv om det fortsatt er fire kamper igjen. Etter EM står de med tre strake seire og flotte 12-0 på målkontoen, og "Die Mannschaft" virker veldig trygge akkurat nå. De vant også bortekampen 1-0 tilbake i mars.

Romania virket ganske ute av kampen etter at de fikk en elendig start med tap for både Armenia og Tyskland i de første kampene. Men etter sommeren har de slått litt tilbake, og etter borteseier 2-0 mot Island, hjemmeseier over Liechtenstein og uavgjort 0-0 borte mot Nord-Makedonia sist er de absolutt ikke avhengt selv om de ligger nede på 3.plass med ti poeng. Det er nemlig kun ett poeng opp til Armenia på 2.plassen, og her er nok alt åpent helt inn til siste kamp.

Romania trenger poeng, men Tyskland på hjemmebane blir knalltøft. For tøft. H.

10. Estland - Hviterussland
Estland er også et av landene som nå har klart å få inn ett klubblag i gruppespillet i Conference League (Flora Tallinn), men på landslagsbasis sliter de fortsatt. Denne kvaliken er intet unntak, og også nå ligger de nederst med kun ett poeng på fire kamper. Det skal nok sies at denne gruppa er av de jevne og harde, og Estland får ta de oppturene som finnes. Ett av de kom i sist kamp, der Estland holdt Wales til 0-0 i Cardiff. Foruten det står de med tre tap, der det ene kom i det omvendte møtet her når Hviterussland til slut vant hele 4-2.

Nøyaktig samme målforskjell som Estland har Hviterussland (6-15), men de har spilt en kamp mer, og har også to poeng med med sine tre som kom etter seieren i det omvendte møtet med 4-2 hjemme i Minsk. Det var i den første kampen, og nå kommer de fra tre ganske så knepne ettmålstap mot Tsjekkia (0-1), Wales (2-3) og sist Belgia (0-1).

Kamp mellom to gamle "sovjet"-stater dette, der begge sliter litt i denne kvaliken. Meget vrien kamp å spå, og HUB er eneste rette utvei.

11. Tsjekkia - Wales
Kanskje dagens viktigste kamp her foruten Tyrkia-Norge, når Tsjekkia tar imot Wales til dyst. Tsjekkia innehar nemlig akkurat nå 2.plassen i Gruppe E med sju poeng, men Wales ligger a poeng, og har også en ekstra kamp i bakhånd å spille. Dermed er det fort en kamp om 2.plassen som spilles her, og tar Wales ett poeng blir det vrient for Tsjekkia å ta seg videre. Tsjekkia har gjort en grei kvalik, men de har allerede spilt mot og tapt fire av seks poeng mot den soleklare lederen Belgia, og i tillegg klarte de å tape bortekampen mot Wales med 0-1. Dermed trenger de helt en seier her for å ikke havne bakpå foran de siste kampene.

Wales på sin side har spilt en kamp mindre enn Tsjekkia, og de hadde et fint grep om 2.plassen i gruppa etter at de slo Tsjekkia i det motsatte oppgjøret. Men så klarte de å rote bort to poeng sist med 0-0 hjemme mot Estland, og dermed ble det tatt igjen av Tsjekkia som nå fort sitter å førersetet med en seier også her. Wales spiller en veldig tight fotball, og noe målkalas blir det nok ikke her for landet som er veldig avhengige av Gareth Bale.

Tsjekkia bør kjenne sin besøkelsestid her, og ta en seier når de virkelig trengs. Helt uefne er dog ikke Wales, og med sin veldig tighte spillestil kan det fort ende målfattig her. HU bør holde langt, for Wales er nok godt fornøyde med uavgjort.

12. Tranmere - Colchester
Tranmere er det soleklart tetteste laget i League Two så langt, og med 6-4 i målforskjell på ti kamper sier det mye om ståa. De slipper inn minst av alle lagene i ligaen, men scorer også minst av alle. Ikke noe hawaiifotball der i gården, altså. De ligger plassert på en 9.plass med 15 poeng, med det er bare tre poeng opp til opprykk. Nå er formen bra med sju poeng på de tre siste, og de tok seg også videre i EFL Trophy denne uken med 2-0 over Salford.

Et annet lag som heller ikke spruter over av scoringer er Colchester. Sju scoringer er i minste laget på ni kamper, og når de slipper inn litt flere med sine ni baklengs gjør det sitt til at de ligger nede på 18.plass med ti poeng. De har gått målløse av banen i de tre siste seriekampene, og sist ble det et skuffende hjemmetap 0-2 for Salford.

Det ble 0-0 her forrige sesong, og det samme igjen vil absolutt ikke overraske. Likevel er formen til hjemmelaget litt bedre nå, og vi dobler opp med HU.

Sportspills 96-rekker
1. Tyrkia - Norge HU

2. Latvia - Nederland B

3. Gibraltar - Montenegro B

4. Kypros - Kroatia B

5. Malta - Slovenia B

6. Russland - Slovakia HU

7. Island - Armenia HU

8. Liechtenstein - Nord-Makedonia B

9. Tyskland - Romania H

10. Estland - Hviterussland HUB

11. Tsjekkia - Wales HU

12. Tranmere - Colchester HU

Sportspills 432-rekker:
1. Tyrkia - Norge HUB

2. Latvia - Nederland B

3. Gibraltar - Montenegro B

4. Kypros - Kroatia B

5. Malta - Slovenia UB

6. Russland - Slovakia HU

7. Island - Armenia HUB

8. Liechtenstein - Nord-Makedonia B

9. Tyskland - Romania H

10. Estland - Hviterussland HUB

11. Tsjekkia - Wales HU

12. Tranmere - Colchester HU