(Nettavisen)

Den avgjørende VM-kvalifiseringen står foran oss de neste seks dagene og det medfører blant annet at ukens midtukekupong avvikles torsdag/fredag. Ni av kampene på kupongen er fra den europeiske VM-kvalifiseringen, de tre siste kampene er hentet fra den sør-amerikanske VM-kvalifiseringen. Fire av kampene spilles torsdag kveld, fem av kampene spilles fredag kveld, de tre kampene fra Sør-Amerika spilles natt til fredag. Bonuspotten ble delt ut på sist lørdags tippekupong og er således på "kun" ca 400 000 kr. Innleveringsfristen er torsdag kl 20.40.

Ca. 98 millioner kroner i Eurojackpot-potten. Frist for innlevering er fredag 19.00

1. Irland - Portugal
Vi innleder i gruppe A, der Irland forlengst er hektet av i kampen om de to øverste plassene. Har kun tatt fem poeng på sine seks første kamper, men ledet faktisk 1-0 helt til det siste i bortemøtet mot Portugal 1. september. To scoringer av Cristiano Ronaldo snudde kampen for Portugal. Begge de to siste hjemmekampene i kvaliken for Irland har endt med 1-1 (Aserbadsjan og Serbia). Irland har ingen fravær av betydning.

Portugal står med fem seire og poengdeling borte mot Serbia på sine seks første, og har ett poeng opp til ledende Serbia, som har spilt en kamp mer. Portugal avslutter hjemme mot Serbia i en ren gruppefinale på søndag. Uansett utfall mot Irland, ryker førsteplassen med tap mot Serbia. Uavgjort mot Irland sender Portugal til topps i gruppa. Venstreback Nuno Mendes soner karantene, mens Bernardo Silva er ute med skade.

Portugal blir store favoritter på midtukekupongen, men det er ingen forskjell for Portugal om de vinner eller spiller uavgjort. De må uansett unngå tap hjemme mot Serbia søndag. UB.

2. Hellas - Spania
Viktig kamp i gruppe B der Hellas ligger på 3. plass med ni poeng og har fire poeng opp til Spania på 2. plass. Hellas har hjemmekamp mot Kosovo siste runde, mens Spania har hjemmekamp mot Sverige. Således kan faktisk Hellas fortsatt ta andreplassen i gruppa, dersom de vinner sine to siste og Spania ikke tar tre poeng mot Sverige. Hellas må unnvære suspenderte Pantelis Hatzidiakos og Anastasios Bakasetas, mens Georgios Tzavellas er tilbake etter karantene. Slo Sverige 2-0 i forrige hjemmekamp, men maktet kun 1-1 hjemme mot Kosovo i september.

For Spania er regnestykket enkelt dersom de skal vinne gruppa, de må vinne borte mot Hellas og hjemme mot Sverige søndag, forutsatt at Sverige tar sine tre forventede poeng borte mot Georgia torsdag. Det er 1-1 kampen hjemme mot Hellas i åpningskampen i kvaliken, i tillegg til 1-2 tapet borte mot Sverige som har satt Spania i denne situasjonen. Ansu Fati har trukket seg fra troppen grunnet skade, ellers er det ikke meldt om andre fravær for Spania.

Det er kun tre poeng som gjelder for Spania i Athen torsdag kveld, men vi tar med en svært godt betalt U. UB.

3. Slovakia - Slovenia
Betydningsløs kamp i gruppe H der Russland og Kroatia kommer til å ta de to øverste plassene. Slovakia på 3. plass med 10 poeng, men har sju poeng opp til Kroatia på 2. plass med to kamper igjen å spille. Overrasket med 2-2 borte mot Kroatia sist, men med kun tre poeng på fire spilte bortekamper, er det på bortebane laget har sviktet. Hjemme står laget med 2-1-1 på fire spilte.

Også Slovenia står med ti poeng og med identiske 2-1-1 på fire spilte hjemmekamper. I likhet med Slovakia står også Slovenia med kun tre poeng på fire spilte bortekamper. Har slått Malta 4-0 på bortebane, de tre øvrige er tapt.

Hjemmebanefordelen veier tyngst i denne, vi tror Slovakia vinner. H.

4. Romania - Island
Gruppe J der Tyskland allerede er gruppevinner før de to siste rundene. Det er dog knallhard kamp om andreplassen. Romania har denne i øyeblikket med 13 poeng, mens Nord-Makedonia og Armenia har 12 poeng på plassene bak. Romania avslutter borte mot Liechtenstein og vinner de sine to siste, sikrer de andreplassen. Har tapt 0-1 hjemme mot Tyskland, de tre øvrige hjemmekampene er alle vunnet. 1-0 seieren hjemme mot Armenia sist, kan vise seg helt avgjørende. Valentin Mihaila soner karantene for gule kort.

Skuffende VM-kvalifisering for Island som med kun åtte poeng, må håpe på et mirakel for å nå andreplassen. De må vinne sine to siste, i tillegg er de blant avhengig av at kampen mellom Armenia og Nord-Makedonia ender uavgjort. Tapte 0-2 hjemme mot Romania i september og to av tre bortekamper er tapt.

Romania tar et langt steg mot andreplassen med seier torsdag kveld og blir en av våre sikre på midtukekupongen. H.

5. Italia - Sveits
Ren gruppefinale i gruppe C og en eventuell vinner i denne kampen, sikrer førsteplassen.

Regjerende europamester Italia er ubeseiret på sine seks første, men to av kampene r endt med poengdeling. 0-0 i bortemøtet mot Sveits, men måtte sensasjonelt nok nøye seg med 1-1 hjemme mot svake Bulgaria 2. september. Roberto Mancini må klare seg uten Ciro Immobile, Lorenzo Pellegrini og Nicolo Zaniolo, men stiller uansett med en knallsterk førsteellever.

Sveits står med identiske 14 poeng som Italia og "skuslet" vekk to poeng i bortemøtet mot Nord-Irland i begynnelsen av september med 0-0 i Belfast. Har hjemmekamp mot Kosovo i siste runde, mens Italia har bortekamp mot Nord-Irland. Skulle Sveits klare uavgjort i Italia og begge lag vinne sin avslutningskamp, er det fordel Italia som har to mål bedre målforskjell før avslutningsrunden. Sveits må unnvære viktige Breel Embolo, Steven Zuber og Nico Elvedi. Alle tre er normalt i startoppstillingen.

Italia sikrer VM-sluttspill med seier og får vår fulle tillit. H.

6. Nord-Irland - Litauen
Betydningsløs kamp i gruppe C der Nord-Irland ligger nest sist med kun fem poeng, mens Lituaen ligger sist med tre poeng.

Nord-Irland har faktisk spilte fire av sine seks første kvalifiseringskamper på bortebane. Det har gitt tre tap og 4-1 seier mot nettopp Litauen. Begge hjemmekampen mot hhv Bulgaria og Sveits har endt 0-0. Venstreback Jamal Lewis er tilbake etter karantene.

Litauen med overraskende 3-1 seier hjemme mot Bulgaria nest sist, men røk hele 0-4 hjemme mot Sveits tre dager senere. Seks av de sju kvalifiseringskampene er tapt, borte har laget tilgode å score mål på de tre første.

Nord-Irland vant 4-1 borte mot Litauen i september, men har kun maktet å score ett mål på de fem øvrige kvalifiseringskampene. Ikke helt utenkelig at Lituaen kan knipe ett poeng. HU.

7. Moldova - Skottland
Gruppe F der Danmark allerede er VM-klare etter å ha tatt åtte seire og maksimale 24 poeng på sine åtte første kamper.

Moldova som ventet i den andre enden av tabellen med kun ett poeng. Det poenget kom hjemme mot Færøyene i åpningsrunden. De tre øvrige hjemmekampene har endt med 1-4 tap mot Israel, 0-2 tap mot Østerrike og 0-4 tap mot Danmark. Men tapte faktisk kun med ett mål både borte mot Skottland og Israel.

Skottland sikrer andreplass og playoff med seier i Moldova fredag kveld. De ligger på andreplass med 17 poeng og har fire poeng ned til Israel på tredjeplass. Skottland står faktisk med fire strake ettmålsseire. Lyndon Dykes og Ryan Christie soner begge karantene.

Moldova bør være overkommelige for Skottland. B.

8. Østerrike - Israel
Gruppe F der Danmark allerede er VM-klare etter å ha tatt åtte seire og maksimale 24 poeng på sine åtte første kamper.

Særdeles skuffende VM-kvalifisering for Østerrike som er ute av kampen om andreplassen. Har kun tatt ti poeng på de åtte første kampene og 0-1 tapet hjemme mot Skottland tredje sist, var spikeren i kisten. Gjorde dog en bra bortekamp mot Danmark sist og tapte kun 0-1.

Israel har fortsatt en teoretisk sjanse på andreplassen, men da er de avhengig av å vinne sine to siste kamper, samtidig som at Skottland maksimalt tar ett poeng. Det virker svært lite sannsynlig all den tid Skottland har en svært overkommelig bortekamp mot Moldova og hjemmekamp mot allerede kvalifiserte Danmark i sine to siste.

Østerrike spiller for æren og blir vår knepne favoritt i en åpen kamp. Vi spiller H på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

9. England - Albania
Kun meningsløs teori kan hindre England i å ta førsteplassen i gruppe I. De leder gruppe med 20 poeng og Polen på andreplass står med 17 poeng. England er i tillegg foran Polen på innbyrdes oppgjør og England har bortekamp mot håpløse San Marino i siste runde. Uansett svært overraskende at England kun klarte 1-1 hjemme mot fortapte Ungarn i forrige runde. Marcus Rashford og Luke Shaw er de eneste fraværene av betydning for England.

Albania har gjort en overraskende sterk kvalifisering, og hadde los på andreplassen før den forrige runden,. Men tapte da 0-1 hjemme mot Polen i Tirana og ble dermed forbigått av Polen. Polen med blant annet Andorra som en av sine to siste, betyr at Andorra må vinne borte mot England og hjemme mot Andorra i sine to siste og samtidig håpe atPolen ikke vinner noen av sine to siste. Det er selvfølgelig helt usannsynlig.

England skuffet hjemme mot Ungarn sist, og det får Albania svi for fredag kveld. H.

10. Paraguay - Chile
De tre siste kampene på midtukekupongen er alle hentet fra den sør-amerikanske VM-kvalifiseringen. Her er det totalt ti nasjoner med, de fire øverste går direkte til VM-sluttspillet, mens femteplassen gir playoff.

Åtte av lagene har spilt 12 kamper. Paraguay er blant dem og de ligger på 8. plass med 12 poeng. Det er fire poeng opp til både fjerde- og femteplassen. Guillermo Barros Schelotto er ny landslagssjef og han debuterer i denne kampen. Det etter at Paraguay tapte 0-2 borte mot Chile og 0-4 borte mot Bolivia i sine to siste kvalifiseringskamper i oktober. Hjemme står med de med spesielle 1-4-1.

Chile ligger litt bedre an på 6. plass med 13 poeng og har således tre poeng opp til både fjerde- og femteplassen. Viktige hjemmeseire mot hhv Paraguay (2-0) og Venezuela (3-0) i sine to siste, men står med svake 0-2-4 på seks spilte bortekamper.

Paraguay vant 2-1 i tilsvarende kvalifiseringskamp til Russland-VM 2018 og har kun ett hjemmetap hittil. HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

11. Brasil - Colombia
Sør-amerikansk VM-kvalifisering. Her er det totalt ti nasjoner med, de fire øverste går direkte til VM-sluttspillet, mens femteplassen gir playoff.

Brasil med smått fenomenale 10-1-0 på sine elleve første kvalifiseringskamper. Avga sine første poeng med 0-0 borte mot Colombia nest sist, men slo tilbake med 4-1 seier hjemme mot Uruguay fire dager senere. Fem hjemmekamper har gitt fem seire og bunnsolide 14-1 i målforskjell.

Colombia holder den svært viktige 4. plassen i øyeblikket med 16 poeng, men Uruguay på plassen bak har samme poengsum. Har faktisk kun to tap på sine 12 første i denne VM-kvaliken, hele sju av kampene er endt med poengdeling. Kommer faktisk fra tre strake 0-0 kamper og holdt altså Brasil til 0-0 hjemme nest sist. Veteranen Radamel Falcao er uaktuell grunnet skade.

Det er mange store favoritter på midtukekupongen, Brasil er blant dem. Vi spekulerer litt i denne og spiller HU.

12. Peru - Bolivia
Sør-amerikansk VM-kvalifisering. Her er det totalt ti nasjoner med, de fire øverste går direkte til VM-sluttspillet, mens femteplassen gir playoff.

Peru sjarmerte mange under VM i Russland i 2018, men har gjort det vanskelig for seg selv med å nå Qatar-2022. Ligger nest sist med kun 11 poeng. Dog er det ikke mer enn fem poeng opp til fjerde- og femteplassen. Har gjort jobben på hjemmebane i det siste med sju poeng på de tre siste, men samtidig tapt sine tre siste bortekamper.

Bolivia på 7. plass med 12 poeng og har fire poeng opp til fjerde- og femteplassen. Ti av de tolv poengene er tatt hjemme i høyden, borte er det kun blitt to poeng på seks spilte kamper. De tre siste bortekampene har gitt solide tap. 0-3 mot både Argentina og Ecuador og 2-4 mot Uruguay.

Det endte 2-1 til Peru i tilsvarende VM-kvalifiseringskamp til Russland 2018. Vi tror mest på hjemmeseier, men spiller HUB både på 96-rekkeren og på 432-rekkeren.

96-rekker:
1. Irland - Portugal UB

2. Hellas - Spania UB

3. Slovakia - Slovenia H

4. Romania - Island H

5. Italia - Sveits H

6. Nord-Irland - Litauen HU

7. Moldova - Skottland B

8. Østerrike - Israel H

9. England - Albania H

10. Paraguay - Chile HU

11. Brasil - Colombia HU

12. Peru - Bolivia HUB

432-rekker:
1. Irland - Portugal UB

2. Hellas - Spania UB

3. Slovakia - Slovenia H

4. Romania - Island H

5. Italia - Sveits H

6. Nord-Irland - Litauen HU

7. Moldova - Skottland B

8. Østerrike - Israel HUB

9. England - Albania H

10. Paraguay - Chile HUB

11. Brasil - Colombia HU

12. Peru - Bolivia HUB