(Nettavisen)

Endelig er norsk fotball tilbake, og søndagskupongen denne uken inneholder fem kamper fra norsk Eliteserie, tre kamper fra engelsk Premier League, to kamper fra tysk Bundesliga, en kamp fra italiensk Serie A og en kamp fra spansk La Liga. Bonuspotten er nå oppe i 1,5 millioner kroner, og innleveringsfristen er klokken 15.00.

Onsdag er det ca 249 millioner kroner i Vikinglotto-potten.

1. Vålerenga - Rosenborg
Vålerenga hadde en flott sesong i fjor, og fikk til slutt bronsemedaljene. Med Fagermo bak roret har de bygd opp en fin stall, og foran denne sesongen har de forsterket ytterligere med blant andre den tidligere Bodø/Glimt-spilleren Amor Layouni som kommer til hovedstaden etter et opphold i Egypt. Ellers har også spillere som Christensen og Udahl kommet inn. De har kvittet seg med en lang rekke spillere, men så å si ingen som er noen store tap. Foran denne sesongen er de tippet langt opp på det fleste tabelltips, og det skal bli spennende å se hva Vålerenga klarer denne sesongen med det som kanskje er eliteseriens beste offensiv. Layouni/Kjartansson/Sahraoui har både nese for mål, kreativitet og lekenhet og kan bli en attraksjon for seerne denne sommeren og høsten.

Det har som "alltid" vært litt styr rundt Rosenborg i vinter. Åge Hareide har vært framme med saksa og klippet ned stallen til de grader, der gamle ringrever som bl.a Reginiussen, Helland, Valsvik, Adegbenro, Hedenstad og Åsen alle har forlatt skuta. Det kan hende det var smart, for det ble ikke bedre enn en litt skuffende 4.plass forrige sesong. Inn har spillere som Vecchia, Andersson, Augustinsson, Sæter og Molins kommet. Ting kan tyde på at spillet sitter noe bedre for øyeblikket, for ihvertfall det defensive har vært ganske bra i oppkjøringen. Mye av ansvaret vil nok ligge på spillere som Islamovic, Zachariassen, Ciljan Skjelbred og Hansen, så får vi se hvor langt det bærer laget i år. Foran denne er Sæter, Ciljan Skjelbred og Augustinsson ute med skade.

Det er to av gullkandidatene som møtes til dyst her i hovedstaden, og vi tør ikke lene oss verken den ene eller andre veien når godt angrep møter godt forsvar. HUB.

2. Bodø/Glimt - Tromsø
Vi får slaget om nord allerede i første runde, og to klubber med vidt forskjellig utgangspunkt foran sesongen. Bodø/Glimt hadde nok som de fleste allerede vet en pangsesong sist der de slettet rekord etter rekord. Det ble seriegull, og denne sesongen skal de altså ut i Europa. Det har dog skjedd en del i vinter, og hele frontrekka med Zinckernagel, Junker og Hauge er nå borte. Særlig føljetongen rundt avgangen til Junker har nok kostet litt, og satte Bodø/Glimt i en litt vanskelig situasjon. Litt diskusjon rundt andre utenomsportslige ting har det også vært, så får vi se hvordan det påvirker de i starten her. De har så klart hentet noen spillere inn også, og særlig Sørli og Botheim blir spennende å følge for de gule. De har fortsatt samme innarbeidede stil, og spillere som Lode, Bjørkan, Saltnes og Berg er fortsatt der oppe. Det bør kunne gi en ny fin sesong oppe i Bodø. Noen store avbrekk er at spissen Boniface er ute hele sesongen med skade, mens viktige Lode også meldes ute i et par måneder.

Tromsø har en annen tilnærming, og det er som nyopprykket denne sesongen. Det blir om å gjøre å etablere seg i Eliteserien igjen, og skal man se på tabelltipsene så virker det som folk har litt tro på Tromsø. De har beholdt store deler av laget, og foruten Sætra og Wangberg (ble nettopp klar for Stabæk) så har de samme stamme denne sesongen. Moses Ebiye fra Ham-Kam ble hentet for å polstre det offensive, men ellers er det mange som vet sin oppgave og rolle i klubben. Foran denne blir trolig Kitolano og Antonsen klare.

Bodø/Glimt skal være ganske rettmessige favoritter her, men med en nykomponert frontrekke mot et Tromsø med alt å vinne går vi ikke all-in. HU.

3. Molde - Kristiansund
Nok et lite derby får vi i rosenes by når Molde tar imot Kristiansund. Molde hadde en fin sesong i fjor, og ble nummer to. De var også ute i Europa League, hvor de imponerte kraftig og tok seg helt til åttendelsfinale etter å ha slått ut lag som Hoffenheim på veien. Det ble dog stopp mot spanske Granada der, men det viste hva som bor i dette Molde-laget. Det som kan være et lite spørsmålstegn er om de klarer å hente fram formtoppen ny nytt igjen, allerede nå. Det er uansett en fordel at det ikke har vært mye gjennomtrekk i løpet av vinteren, da det kun er James, Christensen og Wingo som har dratt. Inn har de hentet en gammel kjenning i Sigurdarson, samt unggutten Grødem. Eikrem blir nok arkitekten også i år, men Molde har en trygg og bred tropp. Til første kamp er Haraldseid ute med skade.

Kristiansund har litt lavere forventninger i år. De kom på en meget sterk 5.plass i fjor, men har etter sesongen mistet toppscorer og viktigste spiller, Pellegrino. Han sto for 25 mål i fjor, og det er ikke bare å erstatte. Ihvertfall ikke når Sørli også har forlatt skuta, en spiller som var viktig i det oppbyggende spillet. Inn har det kommet spillere som f.eks Mucolli og en gammel kjenning i Gjertsen, men det er ikke til å legge skjul på at det kan bli en mye tøffere sesong for Kristiansund i år. Det blir å håpe på at noen tar opp hansken og at laget jobber godt som en enhet, og akkurat det har Kristiansund vært meget gode til før om årene.

Hvis Molde klarer å omstille seg fra treningskamper, og henter en ny formstigning så blir de meget farlige denne sesongen. De skal uansett ha motivasjon nok til å ta denne på ren klasse. Vi spiller H.

4. Odd - Sandefjord
Denne kampen er utsatt og blir avgjort ved såkalt tendenstrekning. Anbefaler dere å se % på folkerekka før dere setter spill.

På nåværende tidspunkt er Odd nesten 70%, og vi går for H.

5. Viking - Brann
Stavanger er i fyr og flamme etter at den store helten Zlatko Tripic er tilbake i byen etter en profftilværelse nede i Tyrkia. Han er siste brikken inn i et lag som endte som nummer seks i fjor. Foran denne sesongen er følelsen rundt laget positiv, og ting ser ganske bra ut foran denne sesongen. De har mistet et par viktige spillere i Ibrahimaj og Bytyqi siden sist, men inn har altså Tripic, Kabran og Pattynama kommet. I tillegg har talenter som f.eks Heggheim fått enda et år på baken, og blander man inn erfarne spillere som Berisha og Løkberg så har de en riktig fin mix i år. Foran denne vneter man på Tripic som enda ikke er spilleklar, mens De Lanlay sliter med en liten skade.

Brann sliter mye mer. De havnet på en skuffende 10.plass i fjor, og det var nok langt under forventningene den allmenne bergenser hadde når Kåre Ingebrigtsen tok over laget. De mangler x-faktoren, og har en generelt tynn stall. Foran denne sesongen er Skaanes og Delaveris de største navnene inn. Det er ikke noe som klinger meget godt, og de strever også i jakten på en midtstopper. De har slitt veldig i oppkjøringen i forsvarsleddet, og skal denne sesongen bli noe mer enn en middels opplevelse trengs nok skarpere skyts inn. Det er generelt en stall uten den store lederen, og det kan koste poeng her i starten. Her er kaptein Pedersen er ute med ribbeinsbrudd.

Det er glede og optimisme i Stavanger, mens i Bergen er det litt mindre forventning å spore. Vi tror Brann får en tøff opplevelse i serieåpningen, og spiller H.

6. Aston Villa - Manchester United
Hjemmelaget er så å si ferdigspilte for sesongen når de nå ligger på 11.plass med 48 poeng. Det er åtte poeng opp til Tottenham på den siste europacupplassen, og det blir nok for tøft med fem kamper igjen. De tok en veldig sterk borteseier med 1-2 mot Everton sist, men 2-1-3 siste seks er ikke mer enn det bør være. Hjemme er det heller ikke mye bedre med 1-2-2 siste fem, og selv om de slo Manchester United med 1-0 her på Villa park i fjor, så var det den første hjemmeseieren her mot de siden 1999! Trezeguet er eneste fravær foran denne.

Manchester United ligger flott til på 2.plass, og har tre poeng ned til Chelsea som imponerende nok slo serieleder Manchester City 2-1 på lørdag. Chelsea har dog to kamper mer spilt, og det gir Manchester United litt pusterom i toppen. Manchester United tok også skalpen til Roma i semifinalen i Europa League denne uka, og er klar for finale der mot Villarreal i slutten av mai. Manchester United kommer hit med flott form, og har 6-1-1 i alle turneringer. Man skal dog ta med seg at United har et meget tøft kampprogram nå med hele åtte kamper på fire dager, så det kan hende at noen spillere spares. Martial, Jones og James er uansett ute her med skader.

Manchester United bør være det beste laget, men med tanke på den tunge kampbelastningen de nå har tar vi med uavgjort og spiller UB.

7. West Ham - Everton
West Ham på 5.plass, og ligger nå fem poeng bak Leicester på den siste CL-plassen. Etter et par skuffende tap mot Newcastle og Chelsea slo de tilbake sist når de vant med 2-1 borte mot Burnley. Det er fire kamper igjen, og selv om europacupplassen virker sikret har de nok lyst til å knipe en CL-plass for første gang. Formen viser 3-0-2, og hjemme har de ganske så flott form med 7-1-2 siste ti. Her må de klare seg uten Masuaku, mens Noble, Ogbonna og Rice alle er usikre.

Everton er et lag man aldri blir klok på. De tar gjerne poeng mot storlagene, men så ryker de like ofte på hjemmebane mot svakere lag imellom. Sist kamp skjedde akkurat dette igjen, når Everton røk 1-2 hjemme mot Aston Villa etter at de hadde slått Arsenal på bortebane med 1-0 uken før. Til sammen gir dette en "nesten"-følelse, og ser man på tabellen så stemmer det med en 8.plass med 52 poeng rett utenfor europacup. Med fire poeng opp til Tottenham er likevel alt i spill, men da må de ta seg sammen i innspurten. Formen til Everton er nemlig ikke noe særlig foran denne med 1-3-4 siste åtte, men på skadefronten ser det litt bedre ut nå. Viktige Doucoure er nemlig tilbake, slik at det er kun James og Gbamin som mangler i denne.

Denne kan være en liten luring, for det er typisk at Everton vinner en slik kamp. To lag, begge med motivasjon. Men Everton har vunnet en del slike kamper tidligere i sesongen, så her kjører vi en snikende HB-variant på 96-rekkeren, mens vi tar en helgardering og HUB på 432-rekkeren.

8. Arsenal -West Bromwich
Arsenal er inne i en liten blindgate nå, og står med bare en seier på de fem siste kampene. Denne uken røk de skuffende ut av Europa League når de ikke klarte å slå Villarreal hjemme på Emirates. Den kampen endte 0-0, og dermed røk Arsenal ut med 1-2 sammenlagt. I ligaen går det bittelitt bedre, men 2-2-2 på siste seks er ikke godkjent det heller. Det ble 2-0 borte mot Newcastle sist seriekamp, og det gir en skuffende 10.plass før denne kampen, hele sju poeng bak Tottenham på den siste E-cupplassen. Hjemme står de med tre kamper i serien uten seier, og tre poeng er høyst nødvendig for de røde og hvite. Her er Luiz og Xhaka usikre, men ellers er det ganske skadefritt.

West Bromwich ligger nest nederst på tabellen med 26 poeng, og tallenes tale er klar. De må ha seier her. Med ti poeng opp til Burnley skal det nemlig et mirakel til for at de ikke må ned i championship neste sesong. De aller mest religiøse fikk kanskje opp håpet når de plutselig tok hjem to strake seier over Chelsea og Southampton, men de landet nok fort igjen for West Brorwich står nå med tre kamper uten seier og 0-2-1 etter det. Sist ble det 1-1 hjemme mot Wolverhampton, og selv om det er ok i seg selv så er det for lite og for sent for WBA. Borte er de svake med 1-2-5 siste åtte. Ivanovic, Snodgrass og Maitland-Niles må stå over denne.

Skal Arsenal fortsatt ha forhåpninger om europacup så er seier og tre poeng her et krav. H.

9. Eintracht Frankfurt - Mainz
Eintracht Frankfurt ligger fortsatt godt an i kampen om både medalje og plass i Champions League neste år, selv om de har fått et par smeller på bortebane mot Leverkusen (1-3) og Mönchengladbach (0-4) i løpet av de siste kampene. Nå ligger de som nummer fem på tabellen med 56 poeng, og det er kun fire poeng opp til Wolfsburg på bronseplass. Likevel er det veldig tight, og Dortmund har fjerdeplassen foran Eintracht med sine 58 poeng. Formen er sånn passe med 2-0-3, men hjemme er de meget gode der de står med kruttsterke 8-1-0 siste ni. Her må N'Dicka stå over med gule kort, mens Makanda er skadet.

Mainz ligger et stykke lenger ned på sin 12.plass, men har hatt noen oppsiktsvekkende resultater de siste uke. De er nå ubeseiret på hele ni kamper og står med 5-4-0. Særlig sterkt var det at de slo serieleder Bayern München med 2-1 på hjemmebane nest sist. Disse resultatene har tatt Mainz bort fra nedrykksstriden de en gang var med i, og gitt de litt velfortjent pusterom. Her må de dog klare seg uten Kilian med skade, mens Bell er suspendert.

Det er tøft å gå imot et Mainz i såpass god form, men med hjemmeformen til Eintracht Frankfurt og motivasjonen de har i tillegg ender vi på en H på 96-rekkeren. Vi tar dog med HU på 432-rekkeren.

10. Hertha Berlin - Arminia Bielefeld
Hertha Berlin våknet sent, men godt. Etter å ha havnet helt nede i det dypeste mørket har de nå tatt seg selv i nakkeskinnet og står med 2-3-0 og ubeseiret på de fem siste. Det har gjort sitt til at de har kommet seg opp på trygg grunn og en 15.plass med 30 poeng. Det er likevel svært jevnt, og det skiller kun ett poeng ned til Köln på nedrykk og bare målforskjell ned til dagens motstander Arminia Bielefeld på kvalik. Sist kamp tok de en fin 3-0 seier over Freiburg, og med 3-1-0 på de fire siste hjemmekampene har Hertha fått skikkelig vind i seilene. De må klare seg uten en del spillere her da Guendouzi er suspendert, Khedira, Lowen og Netz er skadet og Jarstein, Plattenhardt og Lukebakio er syke.

Arminia Bielefeld ligger som nevnt plassen under på kvalik. Kun ett poeng skiller Hertha Berlin på 15.plass og Köln på 17.plass, så her er det kort vei fra himmel til helvete. Sist kamp fikk de en kjempesmell når det ble hele 0-5 borte mot Borussia Mönchengladbach, men de har likevel respektable 2-2-1 på siste fem. Det er særlig borte de sliter, for der viser tallene 1-4-3 siste åtte. De Median må stå over denne med gule kort.

Denne kampen blir utrolig viktig i nedrykksstriden, og begge lag kommer til å selge seg dyrt. Hertha har dog hjemmefordel og kommer med meget god form så de får utgangstipset. En liten kuriositet er også at på de elleve møtene her de siste 25 årene har ikke Arminia Bielefeld vunnet en eneste gang. Vi tror ikke de vinner nå heller, og spiller HU.

11. Juventus - Milan
Juventus har en smått skuffende sesong, men kan likevel ende som nummer to etter at de fleste lagene rundt de på tabellen taper like mange poeng som de selv. Akkurat nå ligger Napoli på en 2.plass med 70 poeng, før en trio med Juventus, Atalanta og Milan likt på 69 poeng, der kun innbyrdes oppgjør skiller lagene i Atalantas favør. Med andre ord så lever denne serien til aller siste runde. Juventus har vært litt ustabile, og går av til på noen skikkelige miner. Men med sju poeng på de tre siste er det bedring i sikte, og sist ble det seier 2-1 borte mot Udinese. Hjemme har de vært kruttsterke, og med unntak av blemmen mot Benevento er de ubeseiret der på de 16 siste.

Milan ligger kloss inntil Juventus på tabellen, men formen er litt mer shaky. Det ble to tap i serien mot Sassuolo og Lazio, før de hentet seg litt inn med 2-0 hjemme over Benevento nå sist. De har vært ganske ok på bortebane i Serie A, og de sto med fire strake seire på fremmed gress før Lazio ble for sterke sist. Castillejo må stå over her med gule kort.

Det er jevnt i toppen, men følelsen er at der Juventus begynner å finne formen, så begynner kanskje Milan å trappe litt ned. Man skal også ta med seg at Juventus har et meget godt tak på Milan på hjemmebane med hele 8-2-0 på de siste ti. Vi ender på HU i toppkampen.

12. Real Madrid - Sevilla
Real Madrid har nå kun serien å fokusere på etter at de røk ut av Champions League med 1-3 mot Chelsea. Det kan være en fordel, for det er uhyre jevnt i toppen i Spania. Atletico Madrid leder med sine 77 poeng, men Real Madrid og Barcelona jakter hakk i hel på 75 og 74. Med tre poeng her så tar faktisk Real Madrid over teten, så tett er det akkurat nå. Real Madrid hadde en kjempeperiode i serien hvor de bare vant og vant, men nå har de fått et par 0-0 kamper mot Betis og Getafe som har tatt fra de noen meget viktige poeng i tetstriden. Formen er likevel meget bra, og med 10-4-1 på de femten siste så må man tilbake til 30.januar for å finne sist gang Real Madrid tapte en seriekamp (1-2 hjemme for Levante). Carvajal, Lucas, Mendy, Ramos og Varane er alle ute med skader.

Sevilla var lenge med like bak topptrioen, men etter at de tapte sist kamp 0-1 mot Bilbao ligger de nå hhv fire, fem og sju poeng bak trioen i topp. Det kan nok bli for tøft med fire runder igjen, og da blir det med all sannsynlighet en fjerdeplass denne sesongen. Før de tapte 0-1 hjemme sist, så hadde de sterke 7-1-0 på de åtte foregående, så sesongen har uansett vært en opptur for Sevilla. Borte er de ubeseiret på de fem siste med 3-2-0, men Real Madrid har vunnet de fem siste hjemmekampene mot Sevilla, så de har ikke oddsen med seg her.

Real Madrid jakter seriegull, og skal ha gode muligheter nå som de kun har serien å fokusere på. H.

Sportspills 96-rekker:
1. Vålerenga - Rosenborg HUB

2. Bodø/Glimt - Tromsø HU

3. Molde - Kristiansund H

4. Odd - Sandefjord H

5. Viking - Brann H

6. Aston Villa - Manchester United UB

7. West Ham - Everton HB

8. Arsenal -West Bromwich H

9. Eintracht Frankfurt - Mainz H

10. Hertha Berlin - Arminia Bielefeld HU

11. Juventus - Milan HU

12. Real Madrid - Sevilla H

Sportspills 432-rekker:
1. Vålerenga - Rosenborg HUB

2. Bodø/Glimt - Tromsø HU

3. Molde - Kristiansund H

4. Odd - Sandefjord H

5. Viking - Brann H

6. Aston Villa - Manchester United UB

7. West Ham - Everton HUB

8. Arsenal -West Bromwich H

9. Eintracht Frankfurt - Mainz HU

10. Hertha Berlin - Arminia Bielefeld HUB

11. Juventus - Milan HU

12. Real Madrid - Sevilla H