En unik og stor opplevelse – og tidenes antiklimaks

Mange forsvant: Da kampen startet var det helt fullsatt på Fredrikstad Stadion. Men utover i kampen forsvant det mange fra de nederste plassene på tribunen. foto: kent inge olsen

Mange forsvant: Da kampen startet var det helt fullsatt på Fredrikstad Stadion. Men utover i kampen forsvant det mange fra de nederste plassene på tribunen. foto: kent inge olsen

Artikkelen er over 2 år gammel

FBs sportskommentator Erik A. Pedersen etter den historiske kvelden på Fredrikstad Stadion.

DEL

Kommentar

Winter Classic, ishockey på Fredrikstad Stadion, utrolige 12.500 solgte billetter. Det ble en herlig og spesiell opplevelse, noe så annerledes at det nesten ikke var til å tro – men med et antiklimaks som bare gjorde vondt. Det var dekket til fest, men Stjernen møtte ikke opp.

Klubben hadde handlet målfyrverkeri. Åtte runder – for å være sikre. Det fikk vi aldri se. Nullet av Sparta. I tidenes norske ishockeykamp. Hjemme i Fredrikstad.

Det kunne ikke vært verre.

Da det røde hovedfyrverkeriet gikk til himmels etter kampen, var det den blå og utskjelte Sparta-fansen som sto igjen og sang. Utskjelt for ikke å kjøpe billetter, for å neglisjere Winter Classic – snakk om å ta feil! De hadde åpenbart handlet billetter i smug. For oppmøtet fra Sarpsborg var meget bra, det må ha vært minst 3.000 i blått på plass, og takket være det ble Winter Classic en verdig og spesiell opplevelse der begge byene bidro til å sette Nedre Glomma på kartet.

Dessverre ble matchen bare en nedtur. Sparta var best i meste, Stjernen virket preget av alt oppstyret, og 0–3 var et helt greit resultat med tanke på hvordan det så ut. Det er bare å glemme kampen. Men man ikke glemme Winter Classic.

Markedsføringen av tidens kamp sto til terningkast seks. Stjernen fikk frem budskapet om at dette var et unikt.

Først i Norge. Størst i Norge.

Når man så de fullsatte tribunene, 12.500 ble det offisielle tilskuertallet, ble det klart hvor stort og omfattende dette var. Det kokte i byen i timene før kampen, det var knapt et bord å oppdrive på byens utesteder.

Det var en enorm oppgave for en klubb som er vant til å gjennomføre matcher for drøyt 1.000 tilskuere i Stjernehallen. Da må man egentlig bare regne med noen armer og ben her og der. For et prikkfritt arrangementet var det ikke.

Flere hundre supportere forsvant ut av Stadion etter 1. periode, og enda flere ble borte etter 2. periode. De aller fleste fordi de hadde sett lite om ingenting av selve kampen. Greit nok det – og sånn var det jo. På mange av plassene så man lite av spillet. Men akkurat det burde ikke komme som noen overraskelse og Stjernen har heller aldri kommunisert ut noe annet; det vil være begrenset sikt til selve spillet på noen av plassene. Slik blir det med ishockey på et fotballstadion. Opplevelsen, å være en del av noe spesielt, er det viktigste.

Verre er det med gaping i mikrofonen utover høyttaleranlegget under kamp. Det hører selvsagt ingensteds hjemme under et idrettsarrangement og ble en stor snakkis på Stadion. Heldigvis ble det slutt på det etter midtperioden. Åpningsseremonien ble, som alle forsto, offer for litt teknisk trøbbel. Det ble en miks av avbrutt musikk og fyrverkeri som føltes mer som kaos enn koordinert åpningsseremoni. Sånt skjer.

Vignettfoto

Vignettfoto

Men: Hvorfor i all verden ble «For FFK» spilt? Det føltes helt feil. Stjernen har tradisjon og tyngde i seg selv til å dundre på med en egen klubblåt. Dette var jo Winter Classic – arrangert av nettopp Stjernen.

Puh. Negativt? Kanskje det. Og i det store og hele: Flisespikkeri, dimensjonene tatt i betrakting. Dette var noe helt spesielt. Som vi kanskje aldri får oppleve igjen her i byen. Og:

Stjernen sitter etter alle solemerker igjen med et betydelig overskudd, i millionklassen, som vil gjøre klubben gjeldfri. Stjernen har satt Fredrikstad på kartet. Markert seg. Og i flere uker har Winter Classic vært det Hockey-Norge har snakket om. Så gratulerer Stjernen, som klarte å gjennomføre gigantarrangementet.

Gratulerer til alle som var til stede – og sørget for at dette ble unikt i norsk hockey.

Stjernen våget, satset – og gjennomførte. Idrettshistorie ble skrevet i Fredrikstad i kveld!

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags