Gå til sidens hovedinnhold

Tore Pedersen FIFA-agent for Tettey og Riise

Artikkelen er over 12 år gammel

Alexander Tettey og Bjørn Helge Riise er solgt for 60 millioner kroner fra norsk fotball de siste ukene. Bak overgangene står Tore Pedersen (39).

– Det er jo de to første overgangene der jeg har vært lisensiert FIFA-agent, så det er jo moro. Men jeg føler meg fortsatt fersk i gamet og har mye å lære, sier Pedersen selv til f-b.no.

For bare noen få detaljer gjenstår for at Alexander Tettey blir Rennes-spiller. Overgangssummen franskmennene må betale Rosenborg skal ligge på rundt 40 millioner kroner. For kort tid siden ble Bjørn Helge Riise Fulham-spiller, noe som trolig kostet London-klubben 20 millioner.

Fra sidelinjen til nøkkelrolle

Begge de to har Pedersen som agent, gjennom Rune Hauges firma. Det betyr at selbakingen så absolutt er med på å orkesterere overgangene.
– Det er hele pakka, egentlig. Det innebærer blant annet forhandlinger og oppfølging av den aktuelle spilleren, forklarer den tidligere FFK-spilleren.
Pedersen fikk sin agentlisens tidligere i år, og har tidligere kun vært med som rådgiver for enkelte spillere. Mest synlig var han på samme tid for ett år siden, da Tarik Elyounoussis overgang til Heerenveen var den store hendelsen på det norske overgangsmarkedet.
– Ved Tarik-overgangen i fjor var jeg langt mer på sidelinja. Det var på en måte en lærlingprosess, sier Pedersen.

LES SAKEN: Pedersen fikk agentlisensen - dette er oppgavene hans

LES SAKEN: Tarik signerte for Heerenveen

Tore Pedersen medgir at det er spennende å være involvert på nært hold rundt de store overgangene.
– Det er jo derfor vi driver med dette. Det er veldig moro å kunne hjelpe fotballtalenter videre i fotballverdenen. Jeg har jo selv vært der som spiller og vet hvordan det er. Å bli proff er jo noe enhver ung fotballspiller drømmer om, sier Pedersen.

Den tidligere Englands, Tyskland- og Japan-proffen mener det er sentralt for utviklingen av norsk fotball at de beste spillerne får prøve seg blant de beste i Europa.
Derfor er han også glad for at en spiller som Alexander Tettey nå får gå fra Rosenborg til franske Rennes.
– Det er viktig for anseniteten til norsk fotball. Ikke minst når man ser resultatene i Europa, der Rosenborg ryker ut mot det femte beste laget i Aserbadjan, eller når FFK taper 6-1 på hjemmebane. Vålerenga og Stabæk tapte også hjemme, og det skal ikke mer til en at Tromsø taper 1-0 returoppgjøret sitt før alle de norske lagene er ute av Europa League.

England vanskeligere

Mens det på 90-tallet nærmest kun var England og Premier League norske fotballspillere ble solgt til, opplever man nå får nordmenn i den engelske toppdivisjonen. Samtidig går flere til blant annet nederlandsk og fransk fotball.
– Nåløyet for England er utrolig høyt. Det er ikke det letteste stedet å komme seg til, påpeker Pedersen.
Han var svært positiv til Tarik Elyounoussis valg av Heerenveen i fjor, nettopp med tanke på utviklingsmuligheter. Det samme er han overfor Tetteys valg av Rennes.
– De har solgt flere gode spillere videre til de store klubbene, sier selbakingen.

Stille i Norge

I tillegg til Tettey og Riise, gjør Moldes salg av Diouf at utenlandske klubber har handlet for over 100 millioner kroner i den norske eliteserien denne sommeren. Likevel tror ikke Pedersen på noen stor aktivitet blant de norske klubbene.
– Det blir nok ikke noe rush i sommer, nei. De fleste klubbene må selge før de kan kjøpe, konstaterer han.

Norske klubber kan fra idag (lørdag 1. august) kjøpe spillere igjen. Vinduet er åpent ut måneden.

LES OGSÅ: Ny spiss prøver seg i FFK

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.