Svømming ligger til familien

Lene er stolt av hva hennes tre døtre presterer i bassenget. For øyeblikket er det Hanne (i midten) som tar det mest alvorlig, mens Ida leker seg i konkurranser.

Lene er stolt av hva hennes tre døtre presterer i bassenget. For øyeblikket er det Hanne (i midten) som tar det mest alvorlig, mens Ida leker seg i konkurranser.

Av
Artikkelen er over 19 år gammel

Norges ubestridte «svømmedronning» vender tilbake til gamle tomter. Etter drøye 25 år, ønsker hun igjen å konkurrere for sin gamle klubb. Og i Sverige akter døtrene å overta «tronen».

DEL

– Jeg meldte meg inn i Kongstensvømmerne da jeg var 10 år. Jeg svømte 50 meter bryst på 1.02 og det syntes jeg var veldig bra, minnes Lene Jenssen Holmertz.
Derfra startet en karriere uten sidestykke i norsk svømmehistorie.

Flyttet tidlig

Det begynner å bli lenge siden Lene hadde fast tilholdssted her i Fredrikstad. Da hun var drøyt seksten år flyttet hun til Flisa, og Åsnes svømmeklubb. I dag bor hun sammen med sin ektemann og tre døtre i svenske Motala.
– Det er Fredrikstad, som er hjem, kjære hjem, innrømmer hun.
– Nei, det kan en ikke regne med, svarer hun på spørsmål om hun har slått seg til ro i Motala.
– Det vet man aldri når man er gift med Pelle. Og jeg kan ikke tenke meg å bo på ett sted resten av mitt liv, slår hun fast.

Alle svømmer

Lenes ektemann, Pelle Holmertz, var en av Sveriges beste svømmere, så døtrene har fått svømmegener fra begge foreldre.
Eldstedatter Linn (15) har tidligere markert seg som en lovende svømmer, men i takt med ungdomstiden er også interessen variabel.
Minstejenta Ida (8) beveger seg også raskt i klorvannet, men mest for moro. Foreløpig.
– Ida vil ikke trene, men bare konkurrere. Hun vinner jo om hun stiller opp. Det er ingen som slår henne i konkurranser, berømmer Lene.
– Nå er det Hanne (15) som er mest interessert. Hun har litt mer talent enn Linn. Hos Linn går det mer på vilje, mens Hanne har litt mer flyt, oppsummerer hun.

Overtar tronen

Alle døtrene har naturlig nok fattet interesse for svømmesporten, sine foreldre tatt i betraktning. At de skulle bli blant Sveriges beste i sine aldersklasser, er kanskje ikke like selvfølgelig.
– Jeg? Jeg ska bli «världsmestare», slår Hanne fast når bestemor spør hva hun skal bli når hun blir stor.
Veien dit er nok lang, men de første svømmetakene er allerede unnagjort. I Ungdoms-SM,, har Hanne allerede blitt svensk mester i sin aldersklasse.

Små «kjendiser»

- Fordi alle andre svømte ble det til at jeg også prøvde, sier Hanne.
– Men jeg har prøvd alle andre sporter også, som fotball, turn, og friidrett. Svømming ble liksom min sak, forteller hun.
Å ha meritterte foreldre kan ikke bare være lett. At alle andre foretar en sammenligning kan kanskje bli en belastning?
– Det er ikke plagsomt, men alle mine ”simkompisar” vet jo hvem dem er, sier Hanne bestemt.
– Jeg synes det er litt ille. Før husker jeg at de alltid sa «der har vi Linn Holmertz, datteren til Pelle Holmertz og Lene Jenssen». Det tror jeg hun opplevde som litt slitsomt, sier Lene ettertenksomt.
– Det er jo de som svømmer nå, og ikke jeg, bemerker hun.

Alltid mamma

Lene trener jentene en gang i uken, og Pelle to. En situasjon som ikke alltid er like enkel å håndtere.
– Det er en litt vanskelig situasjon, i alle fall nå som hun begynner å bli så bra. Vi ser jo hva som kan forbedres hele tiden. Og jeg er jo som trener der på bassengkanten og ikke mamma, sukker Lene.
– Vi kan ofte bli litt sure på hverandre hjemme, etter trening. Selv om jeg vet mye om svømming er jeg allikevel alltid «mamma», konstaterer Lene.

Ringen er sluttet

For tre år siden begynte Lene å konkurrere i «Masters», et slags veteranmesterskap, og gjorde det bra.
– Det var jo så moro, alle mine gamle svømmevenninner er jo der. Det siste året fikk jeg med søsteren min, og vi tenkte vi skulle svømme for Kongstensvømmerne. Gå tilbake til der jeg begynte en gang i tiden, sier Lene tankefullt.
–Vi holder på så lenge det fungerer. Trener gjør jeg en måned før. Da svømmer jeg en gang i uken, sier hun nesten skyldbevisst.
– Jeg sier hvert år at jeg skal trene mer, men nå svømmer jo jentene fra meg, ler hun.
– Du er jo flink til å svømme ennå mamma, skyter Ida forsiktig inn.
– Jo, takk skal du ha svarer Lene leende.
– I min alder er jeg best i Norge i alle fall!

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags