Gå til sidens hovedinnhold

Desiree skjermes etter dødsfall i OL-akebakken

Artikkelen er over 11 år gammel

Kråkerøy-jenta og skeleton-utøveren Desiree Bjerke Andersen (38) skal skjermes fra bilder av ulykken til akeren Nodar Kumaritashvili (21), som mistet livet etter en stygg avkjøring under trening fredag.

Vår lokale OL-deltager var ikke  tilgjengelig på telefon fredag kveld. Men vg.no melder at hun var i deltagerlandsbyen og ikke ved banen når ulykken inntraff .

Ulykken skjedde bare noen timer før OL-ilden skulle tennes i Vancouver. Skeleton, aking og bobsleigh arrangeres i Whistler Sliding Centre.
– Vi skal prate sammen om dette, men forsøke å holde det på avstand. Desiree skal ikke se på bilder fra det som skjedde. Vi kommer til å skjerme henne fra ulykken, sier Håvard Engelien, Norges sportssjef i skeleton, til NTB.
Toppidrettssjef Jarle Aambø, som er Norges chef de mission i Vancouver-OL, sier de har vært i kontakt med det norske skeletonteamet etter ulykken.
– Vi har hørt med dem om hvordan hun (Bjerke) har reagert på dette. Hun er en del av et team, og vi har et støtteapparat som kan bidra, sier Aambø til NTB.

Traff stolpe

Kumaritashvilis kjelke dro av banen i rundt 150 km/t og slo inn i en stolpe på siden av banen. Georgieren ble slått bevisstløs. Førstehjelpsmannskaper kom raskt til og startet livredning. Han ble brakt videre til et ambulansehelikopter som fraktet ham til sykehus, men livet sto ikke til å redde.
Engelien regner med at ulykken vil føre til at det gjøres en grundig vurdering av sikkerheten i OL-anlegget.
– Problemet er at arrangøren lukker banen slik at den er lite tilgjengelig for utøverne. Med en urutinert utøver kan slikt skje. Banen har stor hastighet og teknisk krevende svinger, men vi har følt oss trygge i den, sier Engelien.
– Jeg tror nok vi kan vente at det gjøres noe med sikkerheten, for eksempel at det bygges nye rekkverk så man ikke kan kjøre ut av banen. Hva som skjer med akekonkurransen i morgen (lørdag), er jeg usikker på, sier sportssjefen.

– Tragisk

– Det er en tragisk ulykke som ikke skal skje. Det setter ting i perspektiv, og vi føler med dem som det angår. Vi vet det er en del øvelser i OL som har en risiko med seg, men en slik tragisk utgang skjer ikke ofte, sier Jarle Aambø.
Engelien var også sjokkert etter dødsulykken i Whistler.
– Det er forferdelig tragisk for akesporten. Aking er jo i familie med bob og skeleton også, så det kommer nok til å påvirke folk her, forteller Engelien.
Presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOK), Jacques Rogge, sa at deres tanker gikk til de pårørende.
– Våre første tanker går til familien, venner og kollegaer av utøveren. Hele den olympiske familien rammes av denne tragedien, som kaster en skygge over disse lekene, sa Rogge.
Norges IOK-medlem Gerhard Heiberg sa til NTB at han ikke kunne kommentere dødsulykken.
Desiree Bjerke skal i aksjon i skeleton 18. februar. (©NTB)

Kommentarer til denne saken