Åpent NM i hurtig-sjakk er i full gang på Rica Hotel City i Fredrikstad sentrum, i regi av Fredikstad Schakselskap.

206 sjakkspillere er i aksjon under mesterskapet, noe som betyr at turneringens deltagerrekord på 170 fra Gjøvik i 2009 er slått med hele 36 spillere.

Yngst av disse var ni år gamle Tim Wanvik fra Bærum. Han har spilt sjakk de siste tre årene, etter å ha bli lært spillet av sin mor.

– Det er morsomt å drive med noe der jeg kan bruke hjernen, uten at jeg trenger å bli sliten. I sjakk kan jeg bare tenke hardt og finne ut planer, sier det unge sjakktalentet.

LES OGSÅ: – Dette er enormt stort

– Holder demensen litt på avstand

I motsatt ende av spekteret finner man Per Løken, født og oppvokst i Gamlebyen. Med sine 80 år er han turneringens eldste, et faktum han ikke er helt fornøyd med.

– Nei det betyr vel at jeg er helt fra sans og samling, spøker Løken.

Løken tok opp sjakk for snart 20 år siden, og ennå finner han mye glede i spillet.

– De yngre er litt kvikkere i hodet, men de kan jo være for kvikke også. Dessuten tror jeg man må ha en del erfaring for å skjønne hvor artig sjakk faktisk er, mener 80-åringen.

I tillegg har spillet, i følge Løken, en annen fordel ved seg:

– Det hjelper oss gamlinger med å holde demensen litt på avstand. Jeg sier ikke at den greier det helt, men litt, humrer han.

Se FBTVs reporter prøve seg mot Fredrikstads sjakkmester:

 


LES OGSÅ: – Skal jeg slå Magnus Carlsen må jeg trene i 20.000 timer

Turneringens eneste grandmaster

At det er et åpent NM betyr at også spillere utenfor Norge kan delta i turneringen, en mulighet den storspilleren latviske Aleksei Shirov (41) benyttet seg av.

– Jeg har ikke så mange muligheter til å komme å spille sjakk i Norge, så da jeg ble invitert av de lokale arrangørene tenkte jeg "Hvorfor ikke?", forteller Shirov, som er rangert som den 35. beste sjakkspilleren i verden.

Latvieren er den eneste grandmasteren som deltar i mesterskapet, og han er naturlig nok storfavoritt til å vinne turneringen. Likevel tar han ikke seieren på forskudd.

– Det at jeg er rangert såpass høyt betyr også at jeg må vinne de fleste av partiene jeg spiller, og man vet aldri, sier 41-åringen.

Shirov bemerket seg den store interessen for sjakk i Norge, og han synes det er fint å se så mange unge spillere i turneringen.

– Det er nok en sunnere hobby enn de fleste dataspill. Kanskje er det bra at barna lærer seg et litt mer tradisjonelt spill, avslutter grandmasteren.

LES OGSÅ: Sjakkfeber på Gressvik