Satser alt på å nå toppen i sanden

SATSER HARDT: Jan Erik Moen (til høyre) sammen med makkeren Henning Kjemperud Olsen på treningsleir i California. De to trente blant annet sammen med en OL-vinner fra 2008, og har som langsiktig mål å ende i OL selv.

SATSER HARDT: Jan Erik Moen (til høyre) sammen med makkeren Henning Kjemperud Olsen på treningsleir i California. De to trente blant annet sammen med en OL-vinner fra 2008, og har som langsiktig mål å ende i OL selv. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Jan Erik Moen (24) fra Ambjørnrød trener reiser verden rundt sammen med makkeren for å trene sandvolleyball. Målet er klart: bli stabile i verdensserien og komme til OL 2020.

DEL

– Det blir ekstremt mange treningstimer, sier Moen, som nylig kom hjem fra en fire ukers treningsleir i California sammen med makkeren Henning Kjemperud Olsen fra Hønefoss. Om kort tid drar de to, som utgjør Team Norway, til Spania for å fortsette treningen.

LES OGSÅ: Sandvolleyball i sentrum

Trente med OL-vinner

Fra før av er de ett av en håndfull team som kniver bak de to beste sandvolleyballteamene i Norge. Målet deres i år er å vinne en nordeuropeisk turnering i tillegg til å komme til en NM-finale. Det langsiktige målet inkluderer OL i 2020.

TEAM NORWAY: Henning Kjemperud Olsen fra Hønefoss og Jan Erik Moen fra Fredrikstad utgjør Team Norway. De ligger rett bak de to beste sandvolleyballteamene i Norge og satser hardt for å nå toppen. Foto: Privat

– De to hovedmålene våre er å være stabile spillere i verdensserien, i tillegg til å komme til OL i 2020, sier Moen, som for øvrig fikk et lite sus av OL under den siste treningsleiren i USA. De to norske spillerne hadde ikke mer enn ankommet flyplassen i USA før de fikk beskjed av treneren om å få på seg treningstøyet og sette i gang på stranden med én gang. Der ventet Todd Ridgers, OLvinner fra 2008, på teamet.

LES OGSÅ: I helgen kan du se sandvolley-eliten på Fisketorvet

Reiser verden rundt

– Det gikk bra. Vi holdt nivå. Og det var utrolig morsomt, sier Moen, som kan fortelle at Team Norway også fikk prøvd seg mot to av topplagene til USA under leiren. Tidligere har de to vært på flere treningsleire i Brasil, som er et stort sandvolleyballand, i tillegg til Tyrkia, Spania og andre land hvor det er gode treningsmuligheter.

Han startet med tradisjonelt volleyballspill, og har fire sesonger bak seg i eliteserien for Oslo Volley. Han har også spilt i ett år for Førde volleyball i forbindelse med et folkehøyskoleopphold på Sunnfjord folkehøgskule, som både har egen volleyballinje og sandvolleyballinje.

LES OGSÅ: Ane satte verdensrekord

– Og etter det, har jeg bare drevet med dette i tre sesonger. Det er en veldig seriøs volleyballinje. Vi vant NM med Sunnfjord det året der, sier Moen.

Fleksibel jobb

– Hvordan klarer du å kombinere en så stor satsing med yrkeslivet? Og hva med økonomien?

– Jeg jobber som lærer ved siden av, og har en fleksibel løsning som fungerer bra for min del. I tillegg har vi sponsorinntekter. Jeg jobber når jeg er i Oslo, og kombinerer det med satsingen på sandvolleyball.

– En litt utypisk idrett å satse på i kalde Norge?

– Den er veldig voksende, og blir større og større og det er flere og flere medlemmer som kommer inn i idretten. Bare Oslo sandvolleyballklubb har vel 400-500 medlemmer og har åtte treningsbaner, hvor det er fullt hele sommeren. Foreløpig er idretten ganske liten i Norge, men på verdensbasis er det en stor idrett, sier 24-åringen.

LES OGSÅ: Nye lagkamerater

Spent foran sesongen

Han legger ikke skjul på at han er spent foran årets sesong.

– Den blir utrolig spennende. Vi planlegger å spille så mye som mulig internasjonalt, og vil ha med oss så mange turneringer som mulig – innenfor det økonomien tillater, selvfølgelig. Vi kommer først og fremst til å spille mange europeiske turneringer, men får vi muligheter til å spille på verdensplan, vil vi naturlig nok ta muligheten, sier Moen.

KOMMER TIL SOMMEREN: Også i år kommer norgeseliten i sandvolleyball til Fredrikstad. Ambjørnrød-mannen Jan Erik Moen vil være på plass i år som i fjor. Arkivfoto: Johnny Leo Johansen

Han kan love at han og makkeren også vil bli å se i Fredrikstad. Byen står på kartet når norgeseliten i sandvolleyball møtes under Norges-touren i år som i fjor, da kampene foregikk på Fisketorvet. Arrangementet pågår i Fredrikstad fra 3. til 9. august.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken