- Skjærgården utenfor Fredrikstad er et kjempefint område, og veldig ideelt for surfskipadling. Vi trenger medsjø for å få fart på kajakken, og her utenfor Fredrikstad kommer dønningene inn fra havet og tar med strømmen oppover Oslofjorden, sier organisator fra Oslo kajakklubb, Fredrik Fongen.

Tidenes første NM-vinner

31 deltakere fra 12 forskjellige klubber stilte til start i tidenes første norgesmesterskap i Surfskipadling i helgen. 24 utøvere i herreklassen, og fem i dameklassen gjorde opp om medaljene på den 16 kilometer lange distansen fra Hankø i Fredrikstad til Oven ved Larkollen. Norgesmesterskapet ble arrangert av Oslo Kajakklubb i samarbeid med Norges Padleforbund.

Vinnertidene ble ikke de aller raskeste da konkurransen ble preget at stille sjø. Men tidenes første gullvinner i surfskipadling, Gleb Greben fra Oslo Kajakklubb kom likevel i mål på en respektabel tid, 1.15.24, bare 18 sekunder bak verdens beste surfskipadler, Dawid Mocke fra Sør-Africa som stilte som gjest i åpen klasse. I dameklassen vant Randi Nygård fra Oslo Kajakklubb med tiden 1.36.26.

Fredrik Fongen er godt fornøyd med arrangementet.

- Det ble et så vellykket arrangement at vi nå ønsker å satse på at surfskipadling blir en årlig NM-tradisjon. Deltakertallet var bra, selv om vi kanskje kunne ønsket oss fler utøvere i dameklassen.

Fongen ser at norske utøvere er i ferd med å nærme seg nivået til de aller beste i verden.

- Surfskipadling er en tøff idrett. Vinner man OL i padling så kommer man likevel langt ned på listene i denne grenen, for å gi et eksempel.

- Vi henger en del etter de aller beste, men vi er på gang og nivået i Norge er stigende. De beste utøverne kommer i fra Sør-Afrika og Australia der havforholdene er de beste. 

Godt gjennomført av Fredrikstad-padlere

Fire padlere fra Fredrikstad kajakklubb deltok i NM.  I herreklassen kom Kjetil Enger Olsen på ellevte plass med tiden 1.24.46 og, mens Morten Pettersen fikk roret ødelagt og måtte se seg slått av samtlige utøvere. Han endte til slutt på en 24. plass med tiden 1.52.55.

I dameklassen padlet Cathrine Bergheim inn til fjerde plass med tiden 2.12.50, mens Aud Inger Nytrøen tok femteplassen med tiden 2.14.08.

Resultater

Herreklassen

1. Gleb Greben Oslo Kajakklubb 1.15.24

2. Magnus Hamar Strand Kajakklubb 1.17.48

3. Sverre Petlund Oslo Kajakklubb 1.18.21

Dameklassen

1. Randi Nygård Oslo Kajakklubb 1.36.26

2. Malin Ljugner Gleditsch Oslo Kajakklubb 2.10.21

3. Tora Juul Nord Kajakklubb 2.11.27