Debuterer i "O-VM"

Svein Kristiansen trives best med pedaler og sykkelcomputer. Nå skal han prøve seg med kart og kompass under VM-uka.

Svein Kristiansen trives best med pedaler og sykkelcomputer. Nå skal han prøve seg med kart og kompass under VM-uka. Foto:

Svein Kristiansen (41) trives best på sykkel med GPS-en. Nå skal han debutere med kart og kompass under O-VM.

DEL

Manuell terapeuten ved MSK Klinikken/Fredrikstad Idrettsmedisin, har de siste par årene vært en viktig brikke frem mot Kamilla Olaussens VM-start. Da Olaussen under VM-uttagningsløpene for fire uker siden fikk et gratis startnummer til VMs publikum-/supporter-løp i premie, var hun ikke i tvil om hvem hun skulle utfordre:

En god hjelper

- Det må bli Svein Kristiansen. Han har hjulpet meg mye siden jeg flyttet tilbake til Fredrikstad, og har har hatt en vanskelig jobb. Det er slett ikke lett å holde meg løpende til enhver tid, sa hun, og la til:

- Han har jo aldri vært ute i skogen med et O-kart tidligere, og det er på tide at han får litt bedre innblikk i hva jeg driver med. Jeg regner med at han har vett nok til å finne tilbake om han roter seg bort.

- Jeg måtte jo bare ta utfordringen fra Kamilla. Og det skal bli gøy. Jeg har meldt meg på i publikumsløpet her i Fredrikstad torsdag 15. august, i en nybegynner-klasse. Det skal visstnok ikke den O-tekniske utfordringen være så stor, smiler han.

Er i god form

Formen bør i alle fall være i orden. Kristiansen er ivrig på sykkel både i terreng og landevei, og sykler for eksempel Grenserittet godt under tre timer.

- Men jeg løper for lite. Det blir en del fra oktober til mars, men i resten av året klarer jeg ikke la være å sykle, selv om jeg hadde hatt godt av noen løpeøkter, sier han.

Han er levende opptatt av sitt fag, og har markert seg sterkt både på nettsider og avisene. Blant annet er han opptatt av skadeforebygging og treningsbelastning for unge som satser mot toppen i sin idrett. Det å grave dypt i årsaken til skader er også noe som interesserer ham sterkt. Det er ikke alltid problemet ligger der det gjør vondt.

Kamilla Olaussen fikk et startnummer til publikumsløpene av VM-arrangøren. Det havnet på brystet til "fysioen" Svein Kristiansen.

Kamilla Olaussen fikk et startnummer til publikumsløpene av VM-arrangøren. Det havnet på brystet til "fysioen" Svein Kristiansen. Foto:

- Spesiell utøver

- Sånn sett er jo Kamilla en spesiell utøver. Hun satser hundre prosent, men har gjennom årene gått på mange smeller. Men hun er veldig bevisst og reflektert på hva hun gjør. Jeg har på en måte fungert som et trafikklys i forhold til trening, og vi har da ofte diskutert hva som er rett vei veidere, forklarer han.

- Toppidrettsutøvere som ligger på grensen av hva kroppen tåler, har nesten hele tiden noen plager. Derfor er det viktig å ha et forhold til hva man må ta hensyn til, og når man bare kan kjøre på videre.

- For meg er det veldig viktig å lytte til hva Kamilla tror selv. Hun kjører jo sitt eget løp i forhold til trening og samlinger, men er blant de absolutt beste.

Fra VM-uttagningsløpene har Kamilla slitt litt med en kropp som ikke helt har spilt på lag, men er nå tilbake i en god treningshverdag.

- Samtidig som jeg jobber tett med Kamilla, er jeg jo på "utsiden" av landslagets støtteapparat. Men de siste ukene har jeg hatt en veldig bra dialog med landslagslege Aasne Fenne Hoksrud, avslutter Kristiansen.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags