Kongstenhallen i Fredrikstad er dekket med plast på gulv og veggene for å unngå brune flekker. Med rulle, pensel og svamp – og flaske, boks og spray – legges siste  hånd på verket. Den gyldne brunfargen smøres på og fordeles utover muskuløse kropper. Det er Norway Open, og fitnesskonkurranse.

Se stort bildegalleri her

Kaotisk bra

– Maling er maling og murstein er murstein, sier en av smørerne spøkefullt og fortsetter å rulle over sixpacken på den nå havgyldne mannen.

Norway Open er Norges første store sportsfestival der flere sportsgrener blir samlet under samme tak. I løpet av helga fikk publikum muligheten til å oppleve showrelaterte sportsgrener som poledance, MMA og CrossFit.

– Dette er første gang vi arrangerer Norway Open. Så langt har det vært kaotisk bra, forteller arrangøren Soran Rashid fornøyd.

På matta

I tillegg til å samle mange ulike sports-stands under samme tak, kunne også publikum prøve seg på matta.

–  Jeg er her for å være med i en vektløfterkonkurranse for klubben "Spydeberg Atletene", forteller publikummer Tina Madeleine Larsen, som lenge har drevet med CrossFit, men i de siste månedene har fattet mer og mer interesse for vektløft. Nå har Fredrikstad-jenta bestemt seg for å satse på sporten.

– I dag slo jeg mine tidligere rekorder og løftet 64 kilo rygg og 81 kilo støt. Det er bare en kilo høyere enn tidligere. Men jeg synes det er bedre å ta ett og ett skritt, da merker man forandringen bedre, forteller hun.

Fordommer

I den andre enden av Kongstenhallen står jenter med hæler på rekke bak det svarte sceneteppet. Med glitrende badetøy i alle regnbuens farger, tøyes musklene en siste gang før det er ut på scenen. Den første kategorien ut er Bikini Fitness. Det er også den mest populære sjangeren med flest deltakere.

– Mange ser på mennesker med store muskler som litt skummelt eller farlig. Det blir det fordommer av, og folk kvier seg for å prøve sporten. Men de siste årene har det kommet to nye grener som trekker mange nye deltakere. "Men´s Physique" og "Bikini Fitness" for damer er og en måte å trene kroppsbygging i "light" versjon. Da er det lettere å komme i mål, og man må ikke ha trent mange år for å konkurrere, sier Soran Rashid.

Dehydrert

Den siste uka opp mot fitnesskonkurransen har deltakerne gått inn i en ekstrem diett. De har spist, drukket og trent minimalt. Kroppene skal tømmes for væske og overflødige kurver.

– Klokka ti på fredag sluttet jeg helt å drikke vann. Nå som konkurransen er ferdig skal jeg rett hjem å spise vafler og drikke masse vann. Men jeg kan ikke begynne å spise ordentlig igjen, fordi jeg skal delta på NM i Oslo om to uker, sier Ken Olsen fra Fredrikstad.

Han deltok i en av de nyere klassene: "Men´s Physique".

– For meg er det ikke viktig å vinne, men å gjøre en bedre prestasjon hver gang jeg deltar, forteller han.

Emilie Møller Olsen tok en sterk overall 2.plass i konkurransen og var et av de store trekkplastrene på helgens stevne.

FBTV: Se Emilie trene