De siste månedene har en gruppe sykkelildsjeler i Torsnes IL jobbet med planene om Fredrikstad Rittet 2012 – et 45 kilometer langt terrengsykkelritt de håper skal bli en årlig tradisjon i Torsnes.

Men tradisjonen starter garantert ikke i år. Rett før påske ga arrangørene opp å komme til enighet med alle grunneierne i området der rittet skulle gått. «Noen grunneiere ønsker ikke dette dessverre», står det nå å lese på hjemmesidene til rittet.

Ble ikke enige

– Det ble dessverre ikke det. Vi skulle ha startet med påmelding 1. april, men har holdt igjen. Og holdt igjen til vi så at det ikke lot seg løse, sier Thor Arne Ulriksen, en av ildsjelene som har jobbet for å få i stand rittet.

Jeg har mest lyst til å bli venner med alle – og ikke det motsatte

– Vi har hatt en prosess med berørte grunneiere i området gjennom Torsnes Bondelag og fått tilbakemeldinger på at det valgte tidspunktet for rittet ikke er godt med tanke på at det er på slutten av kalvetid to rådyr og elg i området. Både Torsnes Bondelag og Torsnes Viltlag har uttrykt bekymring for det. På bakgrunn av dette har vi derfor valgt å ikke gå videre med dette arrangementet i år, men heller se på om det er muligheter for et arrangement til neste år og eventuelt på et annet og mere gunstig tidspunkt.

Ulriksen og idrettslaget er nemlig ikke i tvil om behovet for et lokalt terrengsykkelritt, og han melder om mange positive tilbakemeldinger fra syklister.

– Hadde vært optimalt

– Vi ser på responsen at det i høyeste grad er behov. Vi har jo Grenserittet i Halden, damerittet i Sarpsborg, kongerittet i Nannestad og selvfølgelig Birken. Det hadde vært optimalt med et slikt Fredrikstad-ritt – ikke minst som en fin oppkjøring til Grenserittet og Birken, sier Ulriksen.

Sykler du til jobb?

– Hadde det vært mulig å legge løypa utenom grunnen dere ikke fikk bruke?
– Da hadde det blitt mye asfalt og da forsvinner jo litt av poenget med terrengrittet, sier Ulriksen.

Han kan fortelle at den planlagte løypa bød på sykling på fjell, ved skjærgård og på stier. Fredrikstad kommune hadde også gitt grønt lys til å bruke lysløypa på Østsiden som en del av løypa
– Så det hadde blitt et terrengritt nesten uten å sykle på vei, sier Ulriksen.

Det hadde blitt et terrengritt nesten uten å sykle på vei

Ritt i 2013

Nå ser han og medarrangørene i Torsnes IL frem mot 2013.

For ritt skal det bli neste år. Enten som følge av at arrangørene kommer til enighet med alle grunneierne eller som følge av de finner et helt annet sted i distriktet. Ulriksen håper aller mest på det første.

– På Grenserittet er man jo kommet så langt at grunneiere får godtgjørelse for å holde det i orden. Der er alle venner.