Gå til sidens hovedinnhold

Muren har aldri vært en hindring for Ahlsen

Artikkelen er over 7 år gammel

Han var kjent for å sende ballen knallhardt over muren og i mål. Nå jobber Per Egil Ahlsen (55) innenfor murene.

I Halden fengsel kan cupfinalehelten fra 1984 skru ballen rett ut i friheten.
Ahlsen har blitt et populært innslag hos de innsatte i sin nye jobb som fritidsleder.
– Dette er en jobb jeg stortrives i. Daglig bedriver vi ulike aktiviteter, forteller Per Egil og røper at badminton, innebandy og fotball er mandagens aktiviteter når FB er på besøk.
Ifølge fengselsinspektør Lasse Andresen er det kun positive tilbakemeldinger om den gamle fotballkjempens innsats innenfor murene.
– Per Egil er dyktig med mennesker, og flink til å bedrive ulik aktivisering, sier han.

Bitter avskjed

For to år siden var det ikke lenger plass til Per Egil i FFK-systemet. Ledelsen omtalte det som intern omorganisering, men selv ønsket han ikke å si stort
om exiten. Det til tross for at han første gang testet skuddfoten på lilleputtlaget i 1967, og senere har skrevet seg inn i FFK-historien med gullskrift.
– Folk som kjenner meg vet at jeg ikke ønsker å være negativ. Nå kan jeg derimot innrømme at jeg synes det hele var bittert, sier han.

Ser FFK kun på tv

Per Egil forteller at han siden avgangen ikke har sett en FFK-kamp på Stadion. Isteden har han benket seg foran TV-apparatet. Uansett er han takknemlig for at det åpnet seg en mulighet til å jobbe i fengselet.
– Jeg har alltid vært allsidig med tanke på sport. På skolen hadde vi Knut-Erik (Rikheim) i gym. Vi fikk testet ut mye forskjellig, fastslår 55-åringen.

Utelukker ikke retur

Selv om alle husker Ahlsen for hans berømte frisparkmål på Ullevaal i 1984, vil han også bli husket for sine 54 A-landskamper for Norge. I Bergen har han fremdeles heltestatus, før han på 2000-tallet blir husket som hjelpetrener for Knut Torbjørn Eggen og Egil «Drillo» Olsen.
– Når kommer du tilbake på sidelinjen som trener?
– Jeg utelukker ikke at det skjer. Enten som hoved- eller hjelpetrener på et eller annet nivå, sier Ahlsen.

Bedre grunnlag

Han spiller fortsatt fotball for FFKs eldre garde. I januar drar han sammen med old boys-gubbene til den årlige turneringen i Lærdal.
– Da har jeg forhåpentligvis et brukbart treningsgrunnlag fra mitt arbeid i fengselet, sier den hardtskytende spilleren som også imponerte mange da han deltok i den andre runden av «Mesternes Mester» på NRK. At han kunne mestre en bordtennisball overrasket ingen. Men da de gamle idrettsheltene skulle konkurrere om hvem som kunne holde pusten lengst under vann, viste Per Egil en utrolig utholdenhet som seierherre.
– Men et siste spørsmål. De fleste husker deg best for frisparkmålet. Begynner du å bli lei det?
– Det er litt rart å tenke på at det er 30 år siden til året, men lei, nei det er hyggelig å bli husket for noe da.

Kommentarer til denne saken