I går gjennomførte han Fredrikstad-løpets halvmaraton på 1.42.10 timer – forholdsvis uberørt. Og han tror det han driver med er sunt.
– Man skal selvfølgelig ikke gi seg ut på noe slikt uten å være trent. Det gjelder uansett alder. Når det er sagt så er fysisk aktivitet et gode uansett hvilken alder man befinner seg i, sier Hans Rostad.
Han vokste opp på gården Rostad i Rolvsøy med en eldre søster og sin yngre bror Ingolv. Etter artium i Sarpsborg ble det medisinstudier, mens lillebror tok over gården.

30 år på «Riksen»

– Det tror jeg var en god løsning. Jeg har hatt trivelige år som lege, mens Ingolv har tatt seg av gården på en utmerket måte, sier Rostad.
I 30 år arbeidet han ved hjerte/lungeavdelingen på Rikshospitalet, inntil han ble pensjonist for fem år siden. Nå forsker han på lungekreft ved Kreftregisteret.
Idrett begynte han med først da han var 40 år.
– Det er aldri for sent å begynne med trening. Men man bør ta det fornuftig og trinnvis. Fysisk trening fører masse fordeler med seg. Man spiser fornuftig, og unngår dermed overvekt. Røkere legger også som regel bort sigarettene etter hvert. Mosjon er i det hele tatt avgjørende for god helse, sier veteranen, som har 100 helmaraton og en rekke Birkebeinerrenn bak seg.
– Selvfølgelig kan man trene uten å drive så ekstremt som jeg, men for meg betyr det mye å ha noe å trene for, noen mål man skal oppnå.
«Persene» er 2.56.00 timer på helmaraton og 1.30 på halvmaraton - begge satt for om lag 10 år siden. I fjor var han landets i særklasse beste løper i klasse 70-74 år på begge distanser.

Få store navn

De helt store navnene glimret med sitt fravær i gårsdagens Fredrikstad-løpet, men i stedet kunne arrangøren glede seg over bra deltagelse.
– Det flotte været gjorde nok sitt til mange etteranmeldte. Vi ble vel om lag 150 på halvmaraton og 100 i 5-kilometeren. I tillegg løp 50 barneløpet, opplyser løpsleder Ulf Reffsgård.
Vinnere på halvmaraton ble Endre Evensen, Tjalve og Jorun Rekkedal fra Ås IL. Evensen fikk notert 1.12.53 og var nesten tre minutter foran Ull/Kisas Tommy Torgersen. Rekkedal løp inn til 1.22.38 - sterkt av en 44-åring.
– Jeg hadde håpet i løpe et par minutter fortere, men har nok trent for lite på vei, sa Rekkedal, som ble gratulert av sin gamle konkurrent Sissel Grottenberg etter løpet. Sissel nøyde seg med å være publikum denne gangen.

– Bedre i marka

– Det er flere år siden jeg har løpt så langt på asfalt. Det gikk bra lenge, men etter hvert ble jeg stiv i leggene, sa Rekkedal, som fortsatt trener 5-6 ganger i uken.
– Det var en fin løype, og det er alltid trivelig å konkurrere i Fredrikstad, men jeg liker meg nok bedre i skogsterrenget i Fredrikstadmarka Rundt, avsluttet Rekkedal - og utfordret Grottenberg til et møte der utpå høsten.
I den 5 kilometer lange løypa var som ventet Ørjan Lunde fra Norna/Salhus den sterkeste, mens Hilde Henriksen fra Bøler tok seg av dameklassen.