Gir opp OL for å slåss i bur i Thailand

Joakim Aardalen har gått mange, harde brytekamper. Nå tar han det et skritt videre.

Joakim Aardalen har gått mange, harde brytekamper. Nå tar han det et skritt videre. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Joakim Aardalen (25) må gi opp drømmen om OL i London. På nyåret satser han og Mads Rask (23) liv og lemmer med 14 andre nordmenn i den meget omstridte og i Norge forbudte kampsporten MMA.

DEL

FB har fått bekreftet fra flere hold at de to kjente idrettsutøverne fra distriktet har sagt ja og er bekreftet deltagere i realityserien «Norges Beste Fighter», som etter planen skal filmes i Thailand i januar og februar.
Begge drar til Thailand i romjulen for å starte opptakene.

Norges beste utøvere

Joakim Aardalen er norgesmester i bryting en rekke ganger, mangeårig landslagsutøver og har deltatt i en rekke EM og VM. Han har vært blant Fredrikstads fremste toppidrettsutøvere i lang tid.
Mads Rask er norgesmester over ti ganger i kickboksing.

Disken på Family Sports Club er 115 centimeter høy. Etter at Atlas-bryteren Joakim Aardalen hoppet utrolige 60 ganger opp på stenplaten, utfordrer han FFK-spillerne om å gjenta stuntet. Se video fra krafttaket her.

De 16 utøverne, åtte menn og åtte kvinner, skal trene, leve og konkurrere sammen – og mot hverandre. De 16 er blant Norges beste kampsportutøvere fra idretter som boksing, bryting, kickboksing, karate og MMA – mixed martial arts, selve grenen det skal konkurreres i.
I MMA foregår som regel kampen i et åttekantet bur.

Slik foregår MMA. Vi advarer mot sterke bilder:

Det meste er lov

I MMA er det som regel lov til å slå, sparke og bruke knær og albuer mot både kropp og hode. Det er også ofte lov til å slå eller bruke knær mot motstander som ligger nede. Det er også lov til å kvele og låse armer og ben slik at motstander gir opp eller at dommeren stopper kampen.

Ja, jeg vet at Joakim reiser for å være med på denne tv-serien.

Ikke sjeldent renner blodet fra utøverne i buret.
Utøverne har minimalt med beskyttelse. Senest i forrige uke fikk en utøver i en MMA-kamp brukket overarmen tvers av i det brutale møtet med motstanderen.

– Ja, jeg vet at Joakim reiser for å være med på denne tv-serien. Personlig synes jeg det er greit. Han må bestemme selv. Han bør ha gode sjanser til å hevde seg, sier Vidar Jørgensen, generalsekretær i Norges Bryteforbund.
Landslagstrener for menn, Morten Brekke, sier at Aardalen ved å delta i tv-serien Norges Beste Fighter, i realiteten gir opp drømmen om å konkurrere i OL i London i 2012. Serien skal spilles inn i Thailand i januar og februar.
 

Ingen OL for Aardalen

Det gjør at Aardalen under ingen omstendigheter vil kunne få trent og ladet opp til OL-uttaket i bryting i april.
– Nei, det løpet er kjørt. Det nytter ikke å kombinere, sier landslagstreneren til Fredriksstad Blad.

Aardalen ønsker ikke å kommentere sin deltagelse i tv-serien. Mads Rask besvarte i går ikke FBs henvendelse.
De har fått munnkurv av Viasat 4, som skal sende serien i 2012. Når detaljene rundt tv-realityserien slippes senere i denne uken og i januar, vil det trolig skape debatt. Årsaken er selvsagt at kampsporten av de fleste oppfattes som svært brutal.

– Livsfarlig sport

Seksjonsoverlege ved Sykehuset Telemark, Haagen Thorne, har tidligere sagt i et intervju med NRK:
«Jeg betrakter dette som vold satt i system. Dette er direkte livsfarlig, og en lek med liv og helse.»
Det er forbudt å konkurrere i kampsporten MMA i Norge, og den er ikke anerkjent av Norges Idrettsforbund. Kampsporttrener Anders Blomberg i Fredrikstad bekrefter at kickbokseren Mads Rask (23) fra Fredrikstad er i innspurten av forberedelsene før avreise til Thailand. Senest i helgen var han i London på treningsleir for å få sparring.

– Nå trener vi ganske bra, hver dag. Det blir spennende å se hvordan Mads vil takle det å møte folk med forskjellig bakgrunn. Slik er det nok for alle som er med: De har sine styrker fra sin egne idretter, men blir sårbare når de møter folk fra andre kampsporter, sier Blomberg til FB.
Etter det Fredriksstad Blad erfarer, er ennå ikke reglene for kampene i Thailand klare. Men utøverne skal konkurrere i minst én vektklasse, 75 kilo. Det betyr at kraftige og meget sterke Aardalen må gå ned forholdsvis mange kilo.

Dette er blitt en veldig stueren idrett. Vi snakker om topptrente utøvere.

– En stueren idrett

Saken fortsetter under bildet
MMA

INGEN VEI UT Slik ser det ut når når MMA-utøverne konkurrerer i UFC – verdens største arrangør av MMA-stevner. Bildet er hentet fra et stevne i Toronto 10. desember, og viser Constantinos Phillippou og Jared Hamman. Foto: Scanpix

Anders Blomberg er ikke enig i dem som mener kampsporten burde ha vært totalforbudt og at den er altfor brutal.
– Dette er blitt en veldig stueren idrett. Vi snakker om topptrente utøvere. Det er meget streng legesjekk og alle utøvere må gjennom grundige tester før de får konkurrere. Det er ikke så mange skader som man tror det vil være, sier han.


André Moen i produksjonsselskapet vil verken bekrefte eller avkrefte detaljer rundt realityserien eller si noe om hvem som skal delta.
– Det kommer vi ikke til å si noe om, sier han til FB.

Heller ikke pressesjef i Viasat og TV3, Glenn Støldal, ønsker å kommentere tv-serien eller deltagerne:
– Alt rundt dette har jeg ikke tenkt å si noe om ennå. det er enn så lenge hemmelig, sier Støldal til FB.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags