– NFF må gjøre noe med andrelagene

Tidligere sportsjef i FFK blogger om andrelagenes vanskelige situasjon.

Tidligere sportsjef i FFK blogger om andrelagenes vanskelige situasjon.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Selbaks hovedtrener Flemming Johansen gikk i Demokraten forrige uke til angrep mot eliteklubbenes andrelag som spiller i 3.divisjon.

DEL

Han mente at de ikke tar hensyn til de vanlige klubbene i divisjonen som kjemper med nebb og klør for å beholde plassen. Bakgrunnen til denne frustrasjon var at Selbak  hadde spilt mot et Sarpsborg 08 som stilte med mange A-lagsspillere. Når Sarpsborgs andrelag spilte mot sin egen samarbeidsklubb Sparta stilte de med et tilnærmet guttelag og forærte Sparta med tre verdifulle poeng i kampen om å redde divisjonsplassen. Frustrasjonen nådde sitt klimaks når FFK  agerte helt motsatt av Sarpsborg 08.  De stilte med et godt lag mot Selbak, men mot bunnkollega Rustad stilte de med et rent guttelag og forærte Rustad tre poeng som kan bli særdeles viktige når tabellen telles opp til slutt.  

Jeg har forståelse for deler av Johansens frustrasjon. Selbak prøver å gjøre maksimalt ut av sine  egne forutsetninger og for en klubb som satser på å utvikle egne spillere er 3.divisjon en viktig arena. Det er også slike ting som kan være med på å skape et mer effektfullt samarbeid mellom klubbene i byen.

FFK gjorde to feil denne gangen:

Da de stilte med et mer eller mindre rent guttelag burde selvsagt Håkon Wibe Lund gitt fra seg noen spillere fra A-stallen. Det hadde gitt guttelagsspillerne en ekstra boost å få spille med de som de til daglig ser opp til. Det er ikke noen spillere fra A-stallen som har vondt av å spille rekruttfotball, heller motsatt. For å utvikles trenger spillere å spille kamper og jeg synes det er flere spillere i A-stallen som spiller for lite rekrutt når de ikke er på A-laget.

Denne situasjonen hadde vært enkel å unngå med god kommunikasjon. FFK skulle tatt en telefon til sin samarbeidsklubb og forklart situasjonen.  Den uken de spilte kampen mot Rustad skulle både juniorlaget og guttelaget ut i sesongens viktigste kamper og for å få maks ut i disse kampene passet det best for FFK med en slik fordeling. Det har jeg full forståelse for og avgjørelsen var med disse hensyn helt riktig, det tror jeg også Selbak hadde respektert.

FFK har pratet utad om åpenhet og god kommunikasjon som nøkkelfaktorer,  men denne gangen bommet de.

Det kan heller ikke være sånn at de vanlige lagenes skjebne i divisjonen avgjøres av hvilke lag toppklubbenes andre lag stiller med mot dem. Her må forbundet inn med et par enkle grep.

1. Toppklubbenes andrelag kan ikke spille i samme divisjon som sine samarbeidsklubber.
2. Det må være et tak på hvor mange andrelag det kan være i en og samme divisjon.
3. Det må stille et minimumstall av spillere fra klubbenes a-stall i hver enkelt kamp. På sånn vis kan situasjoner som Selbak har vært igjennom unngås.

Dette er  det viktig at forbundet tar tak i på neste ting. For det kan ikke være slik at vårt eget forbund neglisjerer breddefotballen og norsk fotballs grasrot.
 

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags