Endelig er VM i gang. Og tenk; i det alle mener er tidenes VM har to tidligere FFK-spillere en sentral rolle. I kveld skal de i aksjon for Costa Rica: Celso Borges og Cristian Gamboa.

Jeg jobbet nært med begge i flere sesonger og fikk et meget spesielt forhold til dem. Det er sikkert flere som mener at jeg spesialbehandlet dem under tiden de var her og det kan sikkert stemme. De hadde en varme og takknemlighet ovenfor alt som gjorde at det var helt naturlig.

Borges og Gamboa stilte alltid opp på oppdrag for sponsorer, supportere eller annet som var viktig for klubbens omdømme. Det var aldri et nei – bare godt humør. De var profesjonelle. Og det er ikke en prosent tilfeldighet at det er akkurat de som spiller VM for Costa Rica i dag.

Det er to spillere med totalt ulik bakgrunn. Borges kom fra et møblert hjem og var tidlig utpekt som den neste store stjernen fra Costa Rica. En verdensvant og veloppdratt gutt som pratet like god engelsk som hvilken som helst engelskmann. Han var alltid velformulert og korrekt i sine svar, en gentleman.

Fotballblogg: Gi Olsen en ny sjanse

Gamboa var en liten spinkel kar som kom fra fattige kår og som egentlig ikke noen utenfor landets grenser visste hvem var. Gamboa var også høflig, veloppdratt og takknemlig for den minste lille ting. Han pratet ok engelsk takket være sin mor som var engelsk lærer.
To gutter som i utgangspunktet hadde to helt forskjellige mål med fotballkarrièren da de kom til byen. Borges ønske var å bruke Fredrikstad som springbrett ut til de store ligaene. Gamboas største mål var å bli så god at han kunne tjene nok penger til at familien kunne få et verdig og godt liv.

Borges og Gamboa kjente hverandre ikke før tiden i FFK – nå er de venner for livet.

Celso Borges kom til Fredrikstad foran 2009-sesongen. En spiller som allerede da var et anerkjent navn utenfor Costa Ricas grenser og det slo ned som en liten bombe at han valgte lille Fredrikstad i Norge.

Mannen bak bomben var daværende sportsdirektør Tor Kristian Karlsen som på en mirakuløs måte brukt sitt kontaktnett og fikk ham hit. Borges kom dessverre i en periode da det var ekstremt mye støy i klubben og jeg vil tro at han mange ganger angret på valget selv om han aldri vil si det, gentleman som han er.

Fotballblogg: Spillere som Begby må få flere sjanser

Vi rykket som kjent ned i 2009 og spilte i Adeccoligaen 2010. Noe som jeg vil tro var en helt absurd situasjon for Borges. Han var god nok for en større liga – nå var han plutselig i norsk 1. divisjon. Jeg lurer på hva han tenkte da vi kom opp til Nybergsund og ble møtt av elghodet på tribunen. Men det var denne sesongen han viste karakter og sin storhet. Han bet tennene sammen, klaget aldri og gjorde hele tiden sitt beste.

Det var ikke tilfeldig at det var han som skjøt FFK opp til Tippeligaen. Etter opprykket hadde han enkeltkamper der han vant nærmest alene og det er vanskelig å glemme en varm juli ettermiddag da han scoret tre mål mot Brann i 4–2 seieren. Det var for øvrig første gang AIKs daværende sjefsscout og nå sportsdirektør Bjørn Wesstrøm så Borges live. Han var på et tilfeldig besøk i Oslo og da han hørte FFK spilte kamp så tok han seg en tur. Slik ble Borges AIK-spiller.

Borges var god i FFK – jeg mener dog at han aldri fikk vist hvor god han egentlig var. For Borges var et nivå bedre enn alle andre, han tenkte og handlet raskere. Det irriterer meg enn i dag at vi aldri klarte å ta ut hans potensial på det tidspunktet. Tiden i FFK ble nok slik at det forsinket hans utvikling litt.

Fotballblogg: Skap flere vinnere

Celso Borges var helt enkelt for stor for FFK. Han har vært Costa Ricas beste spiller gjennom VM-kvalifiseringen. Dette VM skal bli Borges internasjonale gjennombrudd og han er maksimalt forberedt. Det vil overraske meg om vi ikke ser han i en større liga fra høsten av.

April 2010 var jeg og fulgte Costa Ricas U21-lag på treningsleir. Det var én spiller som etset seg fast i minnet hos meg. En upolert høyreback som løp utrøttelig opp og ned på sin side hele treningen. Slik gjorde han hele uken, hver eneste økt. Han lå feil i posisjonsspillet og gikk seg bort flere ganger, men det lyste hele tiden av øynene hans. Han ville hele tiden bli bedre. Han hadde X-faktor.

Vi fikk i løpet av sommeren i stand en gratis låneavtale med klubben hans Liberia ut sesongen med opsjon om å kjøpe han for cirka 600.000 kroner etter sesongen. Cristian Gamboa varierte i prestasjonene, men spilte seg inn i supporternes hjerte med sin oppofrende stil.

FFK - Brann

GA ALT: Christian Gamboa hadde alltid full innsats på banen. (Arkivfoto: Trond Throvaldsen)

Jeg var aldri i tvil om at dette var en mann vi måtte investere i. Det var to ting som gjorde at vi kunne hente Gamboa. Den ene grunnen var Svein Johannessen, og jeg er rimelig sikker på at hadde vi ikke hatt en fotballkyndig styreleder den gangen så hadde ikke Gamboa vært i Fredrikstad. Han stolte på meg i bedømmelsen av Gamboa og drev det hardt internt at dette var en spiller vi skulle ha.

Den andre grunnen var en aksjon som Arne Morten Johannesen startet på vinteren og som er veldig aktuell igjen nå: «Jeg er med»-kampanjen og som hadde generert en del penger. Resten er historie, han spilte en halv sesong til i FFK før han gikk for det 11-dobbelte beløpet til FC København. Så for dem som lurer om dere skal støtte «Jeg er med» – gjør det!

Gamboa var en utrolig populær spiller innad i laget og hadde et hjerte av gull. Når han kom inn i garderoben så lyste han opp den med sitt sprudlende og positive humør.

Fotballblogg: Et bra FFK gir en by i bedre humør

Jeg glemmer aldri dagen da vi aksepterte budet fra FC København. Jeg satt på mitt kontor sammen med daværende styreleder Svein Johannessen da Gamboa banket på. Han var rød i øynene og takket oss. Ikke for at han fikk sjansen å spille i en stor kubb, men for at vi hadde reddet hans familie. Dette var typisk Gamboa og kanskje mitt aller beste øyeblikk i FFK. Det var stort.

Nå skal altså disse to guttene spille i VM. Mot Uruguay i kveld. Jeg er sikker på at pulsen min vil være vel så høy som da Sverige tok VM-bronse 1994.

Jeg håper hele Fredrikstad heier på Costa Rica – for dette var to fantastiske ambassadører med et hjerte for FFK.