– Enten så trener man alene eller sammen med guttene. Det er vel greit det, men det er mer gøy med jenter, synes Amalie Valle.
– Ja, fordi vi prater mer, ler Susanne Vig.
Rotta på guttene
Golfsporten har alltid vært, og er det fremdeles, dominert av menn. Det ønsker Norges Golfforbund å gjøre noe med. Derfor har de satt i gang et jenteprosjekt som varer frem til 2008, for å få flere jenter ut på greenen.
Som en del av dette prosjektet, arrangeres det denne uken golfleir i alle landets regioner. Gutter har selvfølgelig ingen adgang, leirens hensikt er å gi jentene både kunnskap og selvtillit. Det skal igjen gi større bredde i idretten, og kanskje skape store talenter.
Det lærer jentene best uten brunstige ungkarer til stede. På Onsøy er det full fres når 15 tenåringsjenter fra hele fylket slår baller så det suser.
– Så dere skal ta innersvingen på guttene nå, da?
– Ja, vi tar rotta på dem. Noen må jo ta dem og, mener Amalie og tar ut en kølle av bagen. Den er stappfull av ulike køller til ulikt bruk.
– Det kan bli litt tungt å dra på, ja, innrømmer 15-åringen.
– Det spørs jo hvor varmt det er og hvor mye vann man må ha med seg rundt på banen.
Moro
Akkurat nå er det stekende varmt. Sola griller både green og putter og golfsko og jenter. Men entusiastene Susanne og Amalie klager ikke over temperaturen. De svetter ikke engang, men sender ballene elegant mot det attende hullet.
– Flere jenter burde prøve. Mange tror at golf bare er å slå ballen ned i et hull, og de skjønner ikke hva som er moro med det. Men det er gøy når man først prøver. Og du møter mange hyggelige folk, lover Susanne.
– Hvis du får det til, er det gøy, presiserer Amalie.
De er begge medlem av Onsøy Golfklubb. Susanne fordi hun har hytte her, Amalie fordi hun er ekte onsing. Hun har spilt golf så lenge at hun ikke husker når hun begynte.
– Man må jo trene mye for å bli god. Men jeg har fått trent lite i det siste, sukker 15-åringen. Med et handikap på 5, 3 er ikke svungen på kølla så ille likevel.
Sosialt
Jentene som deltar på leiren har både spilt konkurranser og trent vanlig. Det er satt særlig fokus på nærspillet, men det viktigste er at de får være sammen, og at de blir trygge på golfbanen.
– Det er veldig sosialt. Jeg kjente ingen før jeg kom hit, forteller Susanne.
– Og det har vært moro med lagspill, smiler Amalie og understreker:
– Men det er viktig å konsentrere seg, å ha fokus på konsentrasjonen.
Hun bøyer lett i knærne, griper om golfkølla, og tenker så det knaker. Det blir stille et par sekunder. Så drar hun til, gjør et perfekt slag og ballen freser over den grønne kanten.
– Det farligste er å få ballen på seg, ler Amalie høyt.