Det er ikke småtteri som venter Kråkerøy-jenta Nathalie Aas Hovland og hesten «Vilje» i Emiratene. Onsdag settes kursen mot Paris. Deretter blir det fly videre til Abu Dhabi, hvor selve rittet går av stabelen 10. februar.

160 km på hesteryggen

Da venter knalltøffe 160 kilometer i et ritt som blir direktesendt på tv. Invitasjonen til å være med har Aas og «Vilje» fått av selveste presidenten i Emiratene – en invitasjon kun de beste ekvipasjene i utvalgte land får. «Vilje» og Aas gikk i 2017 helt til topps på sammenlagtlistene i Norge i jr./yr klassen og ble derfor nominert av rytterforbundet

– Hele 60 prosent av ekvipasjene bryter underveis. Det er ingen tvil om at dette blir et tøft ritt, sier Aas Hovland som nylig stakk av med Fredrikstad kommunes idrettsstipend under Frederikpris-gallaen.

Ble funnet et stort leteaksjon

Mange vil huske navnet «Vilje» fra tidligere. Tidlig januar rømte nemlig hesten. Mot alle odds klarte han seg i over tre døgn gjennom ett tøft vinterlandskap med store skogområder, myrer og stupbratte fjellskrenter.

– Han satt fast ved kanten av ei myr, i ett kratt med en bratt fjellskråning. Utrolig nok klarte han seg, litt tynn men helt uskadet, sier Tone Aas – Nathalies mamma og sjåfør. Hun blir med på turen til Abu Dhabu.

– Dette blir virkelig stort. I Emiratene er dette rittet større enn vi aner. Interessemessig er det litt som nordmenns forhold til store skiarrangementer, sier hun.

Samlet inn penger

Historien om Vilje, og leteaksjonen, har nå ikke bare gått landet rundt gjennom ulike medier, men også i flere land i Europa, i Sør Amerika og i de Arabiske Emiratene har de fått med seg historien om denne tøffe Fredrikstad-hesten.

– Det var et helt enormt engasjement rundt letingen etter «Vilje». Flere hundre personer var med døgnet rundt for å lete. Nå i ettertid har også distanserittmiljøet stilt opp for å låne ut utstyr slik at Abu Dhabi-turen blir mulig. Alt han hadde av utstyr ble ødelagt fordi han ble sittende fast og ettersom dette er dyrt har venner samlet inn penger slik at turen blir mulig å gjennomføre, sier Aas.