Våt og tung Fredrikstadmarka rundt

Koblet grepet: Håkon Urdal (279) og Sondre Fylling (393) la seg blant de fremste allerede ut fra start.alle foto: terje antonsen

Koblet grepet: Håkon Urdal (279) og Sondre Fylling (393) la seg blant de fremste allerede ut fra start.alle foto: terje antonsen

Artikkelen er over 2 år gammel

Marka var våt og de store «kanonene» uteble. Derfor ble vinnertidene godt over løyperekordene. Men FIF kunne glede seg over hele 206 fullførende løpere.

DEL

– Over to hundre i marka rundt, og innpå 50 glade unger i barneløpet. Det bør vi være fornøyd med, mente arrangørens Geir Eriksen, som også var dagens speaker.

– Vi skal jo ikke så langt tilbake før vi var nede i rundt hundre løpere. så interessen for slike løp virker å være litt på vei opp, mente han.

Tunge forhold

Løperne ble varslet om hva de hadde i vente før startskuddet gikk.

Spesielt i de tunge partiene nord i marka, rundt Hansedammen, ville man møte gjørmehull og hjulspor etter nylig skogsdrift.

Som vanlig ble det ganske raskt stor strekk i feltet, og inn til Skihytta, etter at nesten 14 av løypas 20 kilometer var unnagjort, var det klart at det ble et oppgjør mellom to mossinger, Sondre Fylling, Moss Skiklubb, og Håkon Urdal, Eurofins Moss.

Fylling holdt farten, men Urdal fulgte lett bak.

Rykket på slutten

– Jeg følte det gikk ganske bra nedover i lysløypa forbi Veum. Var lett i steget, og da rundt halvannen kilometer gjensto, forsøkte jeg å rykke litt, noe som lyktes, fortalte Urdal etter å ha kommet i mål 33 sekunder foran Fylling.

Tiden til 37-åringen ble 1.17.12 - altså ti minutter bak den finske O-løperen Mats Haldins 15 år gamle rekord.

– Jeg er godt fornøyd. Slike løp er litt for korte for meg, smilte Urdal spøkefullt, og forklarte:

– Egentlig liker jeg å holde på mer med ultraløp. For meg var sesongens høydepunkt Rallarveiløpet, men formen utover høsten har vært ganske bra, og da passer det fint å ta med seg et par av løpene her i Fredrikstad, forklarte han, og varslet med det at vi nok ser han også på Fredrikstad Skogsmaraton.

Forholdene syntes han var ganske greie.

–Jeg liker løyper der det er litt terrengvariasjon. Det var litt bløtt i området der det hadde vært skogsdrift, men det gikk greit om man brukte øynene og så hvor man satte bena, avsluttet han.

Skiskytterjente vant

Lang færre enn herrer, men også ganske mange kvinner tok utfordringene med de 20 kilometerene i marka.

Det endte med klar seier til Karoline Næss, Bjerke IL Skiskyting.

Med tiden 1.22.47 timer var hun seks minutter foran Marte Sendstad på andreplass.

– Jeg deltok ikke i fjor, men har løpt her to ganger tidligere. Men tiden i år er ny pers, fortalte 23-åringen.

Løping er noe hun bare holder på med for treningens skyld.

Satser på topp-10

– Jeg satser på skiskyting, og da er jo løping en viktig del av treningsgrunnlaget. Men nå blir det vel snart snø under skiene. Kunstsnøen ligger jo klar på Sjusjøen, men jeg stresser det ikke. Er litt for mye folk i løypa der oppe, mente hun.

– Jeg har vært blant de ti beste under sommerens rulleskiskyting, og målet er å være der også når alvoret tar til. Kunne vært gøy å få prøve seg på et landslag, avsluttet hun.

Stor bredde

For langt de fleste er Fredrikstadmarka Rundt en kamp mot seg selv. Noen prøver å sette ny pers - andre har som eneste mål å fullføre.

Blant de siste finner vi FIF-leder Helge Sandvik.

– Jeg må jo prøve, men bena har blitt så elendige med årene at det vil bli veldig vondt etter rundt ti kilometer, forklarte han før start.

Men Sandvik kom seg til mål på den hyggelige tiden 1.43.56 timer. Dermed fullførte han også løpet for 37. gang, og topper med det løpsstatistikken.

Et annet artig gjensyn for en gammel sportsjournalist var å se tidligere landslagsspiller i håndball, Anette Hovind Johansen, legge ut i løypa. Noen store løpsambisjoner ut over å holde seg i form, har hun ikke.

Slutttiden ble greie 2.04.02 timer.

– Det ble tungt ja. Har nok aldri løpt så mange håndballbaner i rekkefølge, smilte hun.

Og for ordens skyld: 20 kilometer tilsvarer lengden på 500 håndballbaner.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags