– Idretten, og spesielt Atlas, var utrolig viktig for meg da jeg kom til Norge. Det gjorde at jeg fant min plass mye raskere, forteller bryter Grace Bullen.

Hun kom til Norge som fireåring, og var én av dem som snakket foran de fremmøtte ungdommene på Ungdomskonferansen.

Fikk venner og lærte språket

– Gjennom idretten så fikk jeg venner, jeg lærte språket og jeg ble integrert. Det var mye enklere å lære språket når vi drev med lek, da tenkte jeg ikke på at jeg lærte samtidig, forteller Bullen.

Også foreldrene hennes brukte Atlas som en arena for å lære språket.

– De gikk på norskkurs, men brukte treningene våre til å snakke med andre foreldre og bruke språket i praksis. Det hjalp dem nok mye.

– Idretten ser deg

Bullen forteller at idretten også har en annen god egenskap som hjalp henne å finne sin plass i samfunnet etter at hun kom til Norge.

– Idretten setter bakgrunn til siden, jeg har alltid følt at idretten har sett meg – ikke hudfargen eller bakgrunnen min. Det gjorde det lettere for meg å bli integrert, jeg følte meg trygg.

Viktig tema

Ungdommene ble delt opp i grupper for å diskutere spørsmålet «kan vi gjennom idretten gjøre noe som kan være bra for tenåringer på flukt og som kommer til Fredrikstad?».

– Jeg tror det er lettere å lære språket gjennom idretten. Og det gir kanskje mestringsfølelse og selvtillit også, sier Silje Johannessen (17) og Oda Westby (17). De to jentene er med i Borge Turn, og synes temaet var interessant.

– Det kommer mange flyktninger til Norge, og derfor er det viktig å lære om hvordan vi kan gjøre det lettere for dem, forteller de to.

Samhold og venner

Magnus Kalstad Andresen (16), Hanna Markussen (16), Benedicte Sundt (13) og Vaselissa Popow (15) var på samme gruppe med Johannessen og Westby, og er enig i at idretten er en god arena for integrering.

– Idretten skaper samhold og du får venner, da blir det kanskje lettere på skolen også. Det gjør kanskje at du føler deg litt mer velkommen også, når det er en felles interesse i bunn, forteller de.

– Dette seminaret har i alle fall åpnet øynene våre, og gitt oss noe å tenke på.

– Viser at ungdommene bryr seg

Stine Christensen er inkluderingsansvarlig i FRID, og hun ar svært fornøyd med oppmøtet på seminaret.

– Det viser at ungdommene bryr seg, de vil bidra. Jeg tror at for veldig mange av dem er det helt naturlig å inkludere alle gjennom idretten, sier hun.

Hun håper at seminaret vil sette i gang tankeprosesser hos ungdommene.

– Samtidig håper vi at ungdommene kan hjelpe oss i FRID til å tenke nytt om hvordan vi skal integrere.