Halvorsen blir den 21. FFK-treneren de siste 25 årene

Artikkelen er over 5 år gammel

Siden 1990 har FFK har 21 forskjellige trenere - med svært ulik suksess. Jan Halvor Halvorsen blir den 21. i rekken. Her er et tilbakeblikk på hvem som har trent FFK og hvordan det gikk.

DEL

I kveld presenteres Jan Halvor Halvorsen som ny FFK-trener.

Han blir den 21. treneren for byens fotballflaggskip de siste 25 årene. Husker du alle trenerne som har forsøkt seg med variert suksess i denne perioden?

Vi har tatt et tilbakeblikk og oppsummert trenerhistorikken fra 1990.

Øivind Nilsen - 1990, 1991 og 1992:

Øivind Nilsen

Øivind Nilsen Foto:

Øivind Nilsen var mannen som ledet laget disse to sesongene. FFK var i økonomisk krise og slet tungt. Det ble heller ingen suksess på banen. 8. plass i 1. divisjon (nest høyeste nivå) i 1990 i en sesong der Jan Erik Arntsen ble toppscorer med seks mål, og FFK blant annet fikk bank av Råde med 3-0 i Idrettsparken. FFK unngikk nedrykk ved å redde ett poeng i siste serierunde. I 1991 gikk det bedre, FFK var nær ved å knipe en kvalifiseringsplass om opprykk, men fikk ikke hjelpen man trengte i siste runde. I 1992, Nilsens siste som hovedtrener i FFK, gikk det meste galt. FFK rykket ned til 2. divisjon og på noen hjemmekamper var det så få som 120 tilskuere på kamp.

Frode Hansen og Per Egil Ahlsen - 1993:

Den lokale duoen Hansen/Ahlsen (spillende trener) skulle sørge for et kortvarig opphold i 2. divisjon og 3. høyeste nivå. Men med tap mot blant annet Selbak og Råde dette året, ble det 2. plass og opprykket glapp. Tom Freddy Aune - som senere skulle trene FFK - ble toppscorer med ti mål i et år der Hans Erik Ramberg fikk sin FFK-debut. Hansen og Ahlsen fikk ikke fornyet tillit.

Lars-Olof Mattsson - 1994 og 1995:

Lars-Olof Mattsson.

Lars-Olof Mattsson. Foto:

FFK satset svensk og Mattsson var mannen som endelig skulle sørge for FFK-opprykk. Andy Kilner dunket inn 15 mål, men sesongen ble nok en nedtur. Ny 2. plass var bare nesten. I 1995 ble det bare 3. plass, og med det var Mattsson - som året senere skrev svensk historie ved å ta lille Ljungskile til Allsvenskan - ferdig i FFK.

Alf Gustavsen, Tore Jan Solvang og Kai Erik Herlovsen - 1996 og 1997:

Den lokale fotballpersonligheten og forbundsmannen Alf Gustavsen tok over trenerjobben i FFK. Stemningen var positiv etter en lovende start i '96, men utover høsten raknet FFK og det ble nok en 3. plass i en sesong der FFK røk i 1. runde i cupen mot nabo Østsiden. I august 1997 fikk Gustavsen sparken etter en tids uro og intern konflikt. Tore Jan Solvang og Kai Erik Herlovsen tok over laget. FFK havnet til slutt på 4. plass - langt unna opprykksdrømmen.

Bjarne Rønning - 1998 og 1999:

"FFK er en sovende bamse" sa Bjarne Rønning metaforisk da han kom til FFK på slutten av 90-tallet. Han siktet til potensialet som lå i Fredrikstad. Men heller ikke Rønning, den åttende treneren på 90-tallet, fikk suksess. Selv om det var uhyre nære. FFK havnet på 2. plass i 98 - like mange poeng som Ørn-Horten men med dårligere målforskjell. Året etter ble en skikkelig fiasko. 8. plass var katastrofe - så svakt hadde ikke FFK levert i manns minne. Og dermed forsvant også Rønning ut av klubben.

Håkan Sandberg og Johnny Jonassen - 2000:

FFK satset igjen svenskt i Håkan Sandberg. Sandberg avbrøt kontrakten med FFK etter bare ti kamper, og dukket brått opp i ny trenerjobb på Kypros. Johnny Jonassen ble ansatt som ny FFK-trener før sommeren. Og Jonassen hadde suksess. Dog ble avslutningen på sesongen et anti-klimaks da opprykket røk i det famøse 3-2-tapet på Gjøvik. FFK ledet 2-0 til pause - resten er historie.

Glenn Rostad - 2001:

Unge Glenn Rostad ble tidenes yngste FFK-trener da han tok over laget i 2001 i en alder av 30 år. Rostad, som nå er tilbake i klubben som juniortrener, ledet laget til 4. plass i en sesong som blir best husket for dramatikken på slutten. Knut Torbjørn Eggen ble ansatt som sportssjef, Rostad skulle fortsatt være A-lagstrener - men det hele var et spill for galleriet. Saken endte med at nåværende daglig leder i FFK, Geir Bakken, trakk seg som styremedlem den gangen.

Knut Torbjørn Eggen - 2002, 2003 og 2004:

Eggen ble mannen som endelig kunne lede FFK til suksess. Og da det først løsnet, løsnet det med et smell som fikk hele fotball-Norge til å få øynene opp for FFK igjen. Med Eggen kom entusiasmen, pengene, publikum, spillerne - og resultatene. Eggen mønstret et vanvittig lag i 2. divisjon. FFK scoret 99 mål på 26 kamper og var helt overlegne i en sesong der høydepunktet var den berømte 7-1-kampen mot Kvik Halden foran over 7.000 på gamle Stadion. I 2003 var mange spente. Med Eggen fortsatte den sportslig suksessen og FFK rykket sensasjonelt direkte opp i Tippeligaen. Fredrikstad var på kokepunktet. Endelig var den gamle aristokraten tilbake i den øverste divisjonen. I 2004 så det lenge ut som om oppholdet skulle bli kortvarig, men takket være en bra høstsesong ble plassen berget. Før det igjen skulle bli endringer i trenerapparatet.

Egil Drillo Olsen og Eggen - 2005:

Egil Roger Olsen.

Egil Roger Olsen.

Landslagssjef-helt og byen egen sønn Egil Drillo Olsen kom overraskende inn dørene da Eggen måtte ha en pause. FFK leverte ok resultater, men publikum raste da Roger Risholt og ikke minst Markus Ringberg forsvant ut av klubben. På høsten gikk det verre. FFK styrte igjen mot nedrykk. Til slutt tok klubben grep. Eggen ble igjen sidestilt som hovedtrener og takket være gode resultater på slutten ble plassen berget igjen. Serieavslutningen ble dessverre best husket for Dagfinn Enerlys tragiske skade i Kristiansand.

Knut Torbjørn Eggen - 2006:

Folkehelten, tidenes mest populære trener i Fredrikstad - Eggen - var igjen tilbake som hovedtrener. Og nå skulle han igjen ta klubben til nye høyder. 8. plass i serien var ok, plassen ble igjen reddet. Men i cupen gikk det hele veien og triumf på Ullevaal var Eggen sikret evig heltestatus i Fredrikstad. Men sesongen avsluttet med en overraskende vending. Eggen gikk av etter intern uenighet om organisering. Og dermed måtte FFK nok en gang ut på trenerjakt.

Anders Grönhagen - 2007, 2008, 2009:

Få hadde hørt om Grönhagen da han kom til klubben. Men han ble mannen som tok over FFK da klubben flyttet fra Holmen til Værste - og med det gjorde ytterligere et løft. Europacup og 8. plass i serien var et ok oppfølgingsår. Før det for alvor løsnet for Grönhagen løsnet i 2008. Seriesølvet i en sesong der Stabæk var suverene ble et nytt høydepunkt i klubbens historie. I cupen ble det kvartfinaletap på straffer mot Odd. Men med fulle tribuner hele sesongen ble 2008 et kjempeår sportslig. Verre ble det i 2009. FFK slet, Grönhagen ble sykemeldt og Tom Freddy Aune, som hadde vært assistent, måtte ta over laget. På slutten av sesongen ble det gjort ytterligere grep.

Tom Nordlie - 2009:

Tom Nordlie skulle redde FFK fra nedrykket i 2009. Det klarte han ikke. FFK forsterket stallen til ingen nytte. Dermed ble det 1. divisjon etter en kvalifiseringskamp alle i Fredrikstad har glemt - eller i alle fall har forsøkt å glemme. Nordlie trente FFK lojalt videre, men var i teorien ferdig etter stor intern misnøye.

Tom Freddy Aune - 2010, 2011 og 2012:

Tom Freddy Aune

Tom Freddy Aune Foto:

Mange var spente på Aune da han tok over - siden han kom inn som assistent. Men det første året ble en suksess for Aune og laget. 3. plass i 1. divisjon sikret kvalifisering, og der leverte FFK varene. Hønefoss var sjanseløse i de to avgjørende kampene og FFK rykket rett opp igjen. I 2011 berget FFK plassen med en 12. plass. Det ble en ok sesong for et FFK-lag som nå begynte å merke at klubben hadde store økonomiske utfordringer. Driften var ildrød. 2012 skulle så bli Aunes siste. Et cuptap mot Kvik Halden ble den berømte dråpen.

Trond Amundsen - 2012:

Trond Amundsen hadde vært assistent i FFK - nå fikk han sjansen til å redde stumpene. Grepet funket ikke. FFK rykket ned i 2012. Og dermed ble Amundsen trenergjerning av det korte slaget i FFK. Han fortsatte som spillerutvikler i FFK.

Lars Bakkerud - 2013:

Foran 2013 ble den gamle Brann-helten Lars Bakkerud hentet inn som ny trener. Det ble nok en kortvarig affære. Bakkerud ble sykemeldt. Hva som egentlig skjedde har aldri blitt kjent, men Bakkerud kom med en tordentale mot klubben da han senere gjorde det klart at han ga seg i FFK.

Håkon Wibe-Lund - 2013, 2014 og 2015:

Wibe-Lund kom inn fra sidelinjen i 2013 da Bakkerud ble sykemeldt. Han skulle få cirka to år som hovedtrener. FFK klarte aldri å lukte på opprykket i hans periode. I 2014 ble det 6. plass og kvalifisering - men FFK var sjanseløse mot Mjøndalen. Og i 2015 var det takk og farvel til Wibe-Lund etter en svak sesonginnledning.

Arne Erlandsen - 2015:

FFK styret mot nedrykk og valgte å gjøre grep. Inn kom den gamle ringreven Arne Erlandsen. Målet var å berge plassen, og det klarte Erlandsen. Han måtte tåle mye kritikk for en ultradefensivt fotball, og til slutt var det på håret. Det ble tidlig klart at FFK igjen måtte ut på ny trenerjakt.

Jan Halvor Halvorsen - 2016:

November 2016 ble Halvorsen klar som ny FFK-trener. Han er altså den 21. trener for FFK de siste 25 årene.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken