– FFKs mangel på åpenhet rundt dagens situasjon står til stryk

Erik Pedersen vil ha mer åpenhet overfor supporterne.

Erik Pedersen vil ha mer åpenhet overfor supporterne. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

FFKs økonomiske situasjon er alvorlig. Nå ønsker FBs sportsleder Erik André Pedersen mer åpenhet fra klubbens side.

DEL

Pressekonferanse og pølsefest. Det var stor ståhei, brede smil og mange snakkesalige da Stabburet ble presentert som FFKs nye hovedsponsor i høst.

Showet den gang står i grell kontrast til håndteringen av økonomibomben som smalt onsdag. En velformulert og passe rund pressemelding – deretter stillhet.

Absolutt stillhet.

FFKs mangel på åpenhet rundt dagens situasjon står til stryk.

Les også: – Glad dette kun var en treningskamp


Gjennom hele 2011, og så sent som i januar 2012, har FFKs ledelse kommunisert at økonomien fortsatt er anstrengt, men at det er kontroll.

Det ble til og med gitt rom for å hente nye spillere. Og Jon Knudsen og Thomas Holm ble signert. Så kommer sjokket: FFK Sport AS er truet av konkurs.

Men ingen tall. Ingen konkret årsak. Ingen svar på hva som har skjedd og gått galt. Enkelt, men ikke greit: Ingen kommentar.

Mange supportere, mange mennesker med et hjerte for klubben, føler seg lurt og holdt for narr.

Man skal ikke undervurdere følelsene til en ekte fotballsupporter, og de er det mange av i Fredrikstad. Supporterne har i med- og motgang vist at de går hånd i hånd med FFK, og i en tid der alle med rød/hvitt hjerte endelig så lyset i tunnelen og et håp om bedre tider, så hadde de fortjent å få en bedre og mer konkret forklaring.


Pressemeldingen åpner for et hav av spekulasjoner, og når det samtidig oppfordres til kjøp av sesongkort, nærmer det seg ren frekkhet.

Det er helt i grenseland for hva man kan forvente at klubbens lojale supportere skal tåle. For mange er tilliten allerede brutt. Og det er et alvorlig problem for FFK.

Kanskje ligger årsaken til stillheten i at man ikke vet helt selv. Det er naturlig å tenke det. At varsellampene blinker, men at situasjonen per i dag er så uoversiktlig og uavklart at man ikke våger å si noe.


Lars-Thomas Stene får gode skussmål allerede etter kort tid i klubben, og han har blitt kastet inn i et kaos han ikke kunne forvente.

Nå har han fått ansvaret for alt, som daglig leder i både Sport AS og i klubben. Det kan være slik at Stene, klok av skade fordi det har blitt snakket mye om en virkelighet som ikke fantes det siste året, nå gjør best i å bare «holde kjeft».

Til han får kontroll.

Les også: – Systemsvikt i hele FFK

Én ting er klinkende klart: Ryddeprosessen har aldri vært i mål. Konkurstrusselen er beviset på det. Selv om inntrykket som har blitt gitt har vært det motsatte.


Det ble varslet et overskudd i Sport AS’ regnskap for 2011 i fjor sommer. Dette skrev hele det daværende styret i Sport AS under på. Mot slutten av året handlet signalet om et nullregnskap.


Sannheten vil trolig vise seg å bli at også 2011 var rødt, med et underskudd på mellom sju og åtte millioner kroner. Det er kombinasjonen av underskuddet for 2011, og en sviktende inntektsstrøm på starten av 2012, som gjør krisen til et faktum. Klubbleder Svein Johannessen og Sport AS-leder Frode Kværneng har begge sagt at de går av.

Etter nok et år med minus og kurs mot katastrofe – stikk motsatt av det som har vært varslet – spørs det om de har noe valg.


Uansett om de kan direkte klandres eller ei. Det er vanskelig å si hva som har skjedd. Som øverste ledere er duoen uansett ansvarlige for at kostnadsstyringen har vært ute av kontroll. Sammenvevingen av Sport AS og FFK er så tett at det rammer dem begge.

Nå trues hele FFK-systemet av nok en konkurs, slik tilfellet var også i 2009. Og nå som da ruller debatten: Hvem skal trå til og bidra økonomisk

Eierne av FFK Sport AS – der Værste og Fredrikstad Energi er de største utenom FFK– gir alle positive signaler om å bidra. Men ikke uten betingelser. Og spørsmålet blir hvor mye FFK må kutte. Blir resultatet en rasert stall er veien til 1. divisjon kort med det det innebærer.


Noen roper også på «onkel Terje». FB vet det har vært møter mellom Terje Høili og FFK-systemet denne uken, hvor salg av spillere og eventuelle erstattere var tema.

Høili, og Spillerinvest, skal ha vært på glid i forhold til å komme på banen. Men å redde klubben er ikke Høilis oppgave, det kan ingen forlange, og da konkursbomben smalt ble premissene for Spillerinvest igjen endret. Og med det falt trolig det som kunne bli en ny start.

Så nå peker pilen igjen mot Værste og de andre eierne. Selskapene har brukt mye penger på FFK de siste årene, men rent tap er det ikke.

Tvert imot – det er trolig et plussregnskap. Værste har utvilsomt tjent på å få Fredrikstad Stadion til området. Det var byggingen av Stadion som ga liv i bydelen.

Det satte fart i utbyggingen av infrastrukturen og gjorde Værste attraktivt. Fredrikstad Stadion var helt enkelt et signalbygg som markerte starten på en ny æra for Værste.


Slik sett kan Værste trolig nok en gang trå til uten at bedriftens eget FFK-regnskap blir rødt, selv om regnestykket er komplisert.


Det betyr ikke at pengesekken er uten bunn. Og ikke minst: FFK kan ikke fortsette som en minusbedrift med økonomiske skandaler annethvert år. Flere enn pengesterke investor kan gå lei.


En dag orker ikke fansen mer heller. Og da er det slutt.

FFK er helt avhengig av supporterne. Alle de som med stolthet synger «Én for alle – alle for én» på Fredrikstad Stadion.

De hadde i det minste fortjent en forklaring.
Ikke bare en pølsefest i ny og ne.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags