Har møtt 11-åringer som bruker anabole steroider

– Barn tar det som sukkertøy fordi miljøet har så mange svar og løsninger, sa Morten Heierdal fra scenen på Litteraturhuset.

– Barn tar det som sukkertøy fordi miljøet har så mange svar og løsninger, sa Morten Heierdal fra scenen på Litteraturhuset. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Etter mange år med misbruk var det datteren som sørget for at Morten Heierdal ga seg med anabole steroider.

DEL

De siste tre årene har han reist rundt og fortalt barn og ungdom om sin fortid. Både i sin fortid, som forbruker og selger av steroider, og med foredragene kommer han i kontakt med folk som vurderer å bruke, vil bruke, eller bruker.

– Det yngste jeg har møtt var en 11 år gammel gutt, han kom sammen med broren på 16 som plutselig kunne banke opp alle folka i skolegården, forteller Morten Heierdal.

Torsdag kveld gjestet han, sammen med Christine Wisløff som leder det nasjonale steroideprosjektet og Margaret Tveitan fra dopingtelefonen, Litteraturhuset.

– Jeg skal være ærlig, anabole steroider fungerer og det fungerer noe så inn i granskauen, sier Heierdal og fortsetter med å fortelle om bivirkniger.

Den ufiltrerte livshistorien innholdt detaljer om det meste: død, følelsen av å bruke og blodige bivirkninger etter en operasjon for å bli kvitt kvinnelige bryster.

– Testiklene tar jordomseiling og blir erter, så da jeg kuttet ut hadde jeg ikke engang baller, forklarte han.

– Barn blir overrasket over at det skjer slikt med kroppen, for de finner bare positiv informasjon, da blir jeg overrasket, sier Heierdal til Fredriksstad Blad.

Yngre og yngre brukere

Heierdal var selv i 17-årsalderen da han startet, men opplever at brukerne blir yngre og yngre.

– Det har gått fra å være en subkultur, til å bli en vanligere, folkelig greie blant ungdom, forteller han fra scenen.

At han hører om barn ned i 13-årsalderen er ikke uvanlig nå, utdyper han senere. Flere ganger i foredraget peker han mot kroppsidealer og særlig bikinifitness som viktige faktorer.

– Før måtte du møte noen for å skaffe steroider, nå kjøper flere på nett, mener han.

Christian Bærøe Mathisen, som tidligere har snakket ut om sin fortid med steroider, kokain og amfetamin, innledet kvelden og sier seg enig.

Christine Wisløff, leder av det nasjonale Steroideprosjektet, forteller ungdom som starter med steroider ofte gjør det i det de gir seg med organisert idrett.

Christine Wisløff, leder av det nasjonale Steroideprosjektet, forteller ungdom som starter med steroider ofte gjør det i det de gir seg med organisert idrett. Foto:

– Folk skal gjerne opp på scenen i fitness på et år, og det er mange, mens det før tok 3-4 år og var færre, eksemplifiserer Bærøe Mathisen.

– Jeg tror det blir mye å gjøre for helsevesenet, mener han.

Christine Wisløff forteller at de ikke har veldig god kunskap om hvor gamle brukerene er når de starter. Det de har er fra den store sirus-undersøkelsen som maler aldersgruppene med bred pensel.

Som behandler kan hun imidlertid fortelle om en gjentagende historie.

Kom fra en sunn idrettsfamilie

– Jeg hører ofte de samme historiene om at de startet ved 17-18-årsalder, i det de sluttet med organisert idrett, forteller hun.

Slik var også Morten Heierdals første omgang med stoffene.

– Jeg hadde en god oppvekst i en idrettsfamilie og den store drømmen var å komme på A-laget, sier Heiderdal.

Treningsstudioet hadde grei effekt, men så gikk det tråkt. Da kom den første dosen steroider. Deretter ble det tre slag steroider, før narkotika også gjorde sitt inntog.

– Hvorfor er du så slem mot mamma?

Etter flere år var det omsider datteren som gjorde at han sluttet.

– Vi var ute og kjørte bil og en dag snudde hun seg og spurte «Hvorfor er du så sur på de andre?», så spurte hun senere «Hvorfor er du så slem mot mamma?». Dette sådde et frø, men jeg forsøkte å drukne meg i festing, alkohol og narkotika. Det snudde først da jeg forsøkte å legge en stripe kokain på jobb, da la jeg meg inn til avrusing, forteller Heierdal.

Etter et fengselsopphold begynte han å jobbe for Antidoping Norge og har holdt over 300 foredrag. Han er helt åpen om at han, etter eget utsagn, har fått et 10-talls personer til å bruke.

– Det har gått relativt bra meg, jeg har til og med fått tilbake egenproduksjon av testosteron, men jeg har en kompis som ble narkoman, en som fikk sosial angst og en som døde rett foran meg på løpetur, sier han og legger raskt til.

– Men vi vet ikke hva som skjer senere, jeg kan få et infarkt i morgen, om to uker, måneder, år eller aldri.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags