Det er stor avstand fra klubbens høyeste spiller som måler 207 centimeter på sokkelesten, til barna på Basketskolen, men i Fredrikstad Lumberjacks skal det være plass til alle.

Omkring 20–25 barn under 12 år er samlet på Basketskolen på Cicignon den kvelden vi er til stede. Tilbudet har naturligvis til hensikt å gi barna et innblikk i basketsporten.

Er du under 12 år og interessert, er det i prinsippet bare å møte opp der nå eller til høsten når skolen går på en ny sesong.

16-åringene Kasper Rosenvinge og 19-åringen Ahmed Dahir er trenere på Basketskolen.

Atmosfæren på treningen er inkluderende og preget av at alle skal få prøve seg.

FBBK legger også stor vekt på at klubbmedlemmene skal respektere klubbens regler og hverandre.

– Vi har gode erfaringer med Basketskolen, sier avtroppende leder i Fredrikstad Basketballklubb (FBBK) Liselotte Verbeek. Hun har de siste årene vært styreleder i klubben som for to år siden satset bevisst på å rekruttere flere jenter.

 

Har endelig fått et jentelag

Etter mange års tålmodig og iherdig rekrutteringsarbeid, med god innsats fra lagledere og foreldre, fikk FBBK høsten 2015 endelig seks nye jenter i tillegg til de fem som har vært medlemmer de siste fire årene. Av de seks kom to fra Basketskolen og resten direkte uten å ha spilt basket før.

– De ble rekruttert via plakater som vi lagde og hengte opp på skoler og idrettshaller i Fredrikstad. Flere har kommet til etter hvert og fra 2017/18-sesongen kan klubben endelig

etablere et nytt jentelag i 13-årsklassen.

Laget består av 11 ivrige spillere (født fra 05-01). Tidligere år har jentene spilt med guttene i seriespill og deltatt med rene jentelag på EasyBasket og turneringer i Göteborg og Skövde. Denne sesongen spiller jentene i J15 serien.

 

Jentene tar sporten raskt

– Erfaringen er at jentene tar sporten raskt, sier Verbeek. – Selv om de har bakgrunn fra andre idretter, eller ingen idrettsbakgrunn i det hele tatt. Men alle er ivrige og engasjerte. FBBK har som uttalt målsetting å inkludere alle som ønsker å være med, uansett bakgrunn og ferdigheter, understreker Verbeek.

 – Vi har endog slått fast i våre statutter at klubben skal gi utøverne gode opplevelser og være inkluderende, sier hun og fortsetter:

 

– Rekruttering er viktig. Vi satser selvsagt på å bygge et sterkt seniorlag. Men det er et resultat av tilvekst av nye medlemmer nedenfra. Det er der fremtiden skapes. Foruten satsingen på jenter- så er mange barn med bakgrunn fra andre kulturer og land godt representert i basketklubben.

En alder der mange idretter frister

Men Verbeek legger ikke skjul på at mange også faller fra underveis.

– Barn og unge vil jo gjerne prøve ut mange idretter, og sirkulasjonen mellom ulike tilbud kan være ganske stor i barne- og ungdomsalderen.

– Vi arbeider kontinuerlig med å hindre frafallet, sier lederen.

– Basert på tidligere erfaringer for lag i aldersbestemte klasser vil vi for neste sesong vurdere lag i annenhver aldersbestemt gruppe for å unngå situasjoner hvor vi ikke klarer å stille lag.

 

Trenere, ledere og foreldre er viktige

En annen målsetting for klubben er å rekruttere flere ledere og trenere.

FBBK hadde ved utgangen av fjoråret en rekke unge trenere som er rekruttert blant egne spillere eller tidligere spillere fra egne lag. Disse trener klubbens Basketskoler, G14 laget, samt er assisterer på aldersbestemte lag.

Fakta om FBBK

  • Fredrikstad Basketball Klubb
  • Hjemmearena: Lislebyhallen
  • Antall medlemmer: Omkring 100
  • Leder: Liselotte Verbeek
  • Hovedtrener: Mehmed Veledar

 

– Alle har gjennomført Aktivitetslederkurs i regi av Fredrikstad Idrettsråd (FRID) og Østfold Idrettskrets, og mange har i tillegg gjennomført«EasyBasketkurs» i regi av Norges Basketballforbund. Vi har også trenere med «Trener 1» og «Trener 2» kompetanse, opplyser hun.

Verbeek vil også fremheve foreldrene som en viktig ressurs.

– Foreldre er engasjert og bidrar som publikum på kamper, kjøring til bortekamper, sitter i sekretariatet, bistår med coaching etc. Vi bytter på å være lagledere. To av våre jenter har deltatt på spillerutvikling (grunnlag for kretslag) i Oslo som innebærer seks helger à åtte timer med intens og god grunnleggende baskettrening hvor de har tatt med seg flere gode øvelser «hjem».

 

Dette er lagene

– For første gang hadde FBBK to seniorlag med i seriespill denne sesongen. Herrelaget i 2. divisjon kjempet helt i toppen og endte på annenplass ett poeng bak vinneren, mens laget i 4. divisjon er ment som et springbrett også for de yngre spillerne. G15-laget gikk seirende ut av sitt seriespill og har kun tapt en kamp. G17-laget ligger godt an, men vinner ikke sin serie. I tillegg vokser det bra i bunnen med et G14-lag som har opptil 20 spillere på trening.

– Neste sesong håper vi å kunne stille lag i G13, J14, G15, J16, G17 og G19 og jentelag i 17- og 13-årsserien. I tillegg vil vi ha minst ett seniorlag, avslutter Liselotte Verbeek som etter mange års innsats gir stafettpinnen videre til en ny leder på årsmøtet 28. mars.