– Det er morsomt og du føler deg liksom litt fri når du er oppe i høyden, forsikrer Esther Dean Alvim (13).

Sammen med et 40-talls andre barn og unge i 1.-10.klasse fra Fredrikstad FSK (Frikirken Speidergruppe) inntok hun tirsdag kveld trærne i Bratliparken - det ene høyere enn det andre.

LES OGSÅ: Speidere til å stole på

Vil friste oss opp i trærne

Nå vil hun og resten av speiderne i Norge ha oss andre opp i trærne, også. Torsdag kjører Norges speiderforbund i gang kampanjen #mittre. Da er målet å friste så mange av oss som mulig opp i trærne, ta bilde av bragden og legge det ut på sosiale medier.

INNTOK TRÆRNE: Fredrikstad FSK (Frikirken Speidergruppe) inntok tirsdag kveld trærne i Bratliparken. Målet er å friste deg opp i treet, også. Foto: Marianne Holøien

– Om du klarer å komme én meter opp i treet eller to meter, spiller ingen rolle. Klatre så høyt du klarer, og legg ut et bilde under hashtagen #mittre, sier gruppeleder Sebastian Husvik i Fredrikstad FSK.

LES OGSÅ: Store speider-planer på Hvaler

– Vil ha folk ut og opp

Norsk Speiderforbund samarbeider med Norsk Klatreforbund om å få folk opp i trærne, og bakgrunnen for kampanjen er Friluftslivets år i år.

– Barn er jo mindre ute enn før. Derfor håper vi å få folk ut og opp, sier Husvik, som opplyser at Fredrikstad FSK-speiderne hadde speidermøte på tirsdag kveld – derfor valgte de like godt å tjuvstarte hele aksjonen i Brattliparken.

LES OGSÅ: Hvor er det beste fisket?

Ifølge Esther Dean Alvim (13) og medklatrer Nathalie Andersen (11) kan det nok stemme at en del barn og unge i liten grad prioriterer friluftsliv på fritiden.

FØLER SEG FRI: Esther Dean Alvim (13, øverst) og Nathalie Andersen (11) opplyser at de klatrer i trær flere ganger i uken. – Du føler deg liksom litt fri, sier Esther. Foto: Marianne Holøien

– Det blir nok oftest til at man finner på noe i byen, sier hun.

– Ikke høyere enn at du kommer ned!

Når kampanjen kjøres i gang på torsdag, kommer speiderforbundet og klatreforbundet til å offentliggjøre en liste med råd til barn og voksne som har lyst til å ha det gøy i trærne. Men 13-åringen og 11-åringen har flere råd på lager allerede til dem som vil prøve seg før den tid:

LES OGSÅ: Kald natt for ordføreren

– Ta det rolig i begynnelsen

– Begynn med et tre som har grener langt ned, slik at du kommer lettere opp

– Prøv selv om du ikke er glad i høyder. Det kan hende du kommer over høydeskrekken

I tillegg hadde gruppeleder Husvik et råd før speiderflokken hans forsvant opp i trærne på tirsdag:

– Ikke klatre høyere enn at du klarer å klatre ned igjen!