(Nettavisen): Plastbæreposene på butikken koster tre kroner stykket, og dem blir det ganske mange av gjennom et år, for de fleste av oss. Butikkunde Hilde Nyheim-Larsen har nettopp fylt opp to plastbæreposer med mat.

– Vi har egentlig gått over til handlenett, men akkurat i dag hadde jeg dem ikke med, sier Nyheim-Larsen (50).

I gjennomsnitt kjøper vi 135 plastbæreposer i matbutikken i året. Det betyr at en familie på fire vil bruke 540 poser årlig som de betaler 1620 kroner for.

Charlotte Buhl (81) og Tor A. Karlsen (81) har også fylt opp to handleposer. Men de er ikke kjøpt i dag.

– Vi prøver å være flinke å gjenbruke posene fra butikken. I dag hadde vi med to poser. Vi gjenbruker dem gjerne fem ganger, sier Charlotte Buhl (81).

Selv om man klarer å gjenbruke hver plastbærepose fem ganger, er det fortsatt penger å spare. Og det finnes faktisk mer miljøvennlige løsninger.

Kutter prisen til under hundrelappen

Den mest miljøvennlig og billigste løsningen er gå over til å bruke handlenett i polyester eller nylon i kombinasjon med tynne avfallsposer på rull. Dette gjør at du virkelig kutter utgiftene til beinet.

Se lenger ned hvordan vi har beregnet hva du sparer, og hvorfor det er så miljøvennlig.

Bor du alene i dag, bruker du drøyt 400 kroner beregnet ut i fra gjennomsnittlig bruk av 135 plastbæreposer per person. Går du over til handlenett og avfallsposer, blir prisen kun 74 kroner for et helt år. Altså mindre enn en fjerdedel.

– Det er absolutt penger å spare, og jeg tror det er flere som vil endre vanene hvis det er litt å spare. Det er viktig med miljø, men folk er jo opptatt av å spare også, sier kunde Charlotte Buhl.

En familie sparer mye

For en familie på fire er utgiftene til plastbæreposer i snitt 1620 kroner i året. Her er besparelsen enorm. Vi har regnet inn at familien trenger fire handlenett og en avfallspose per dag. Kostnaden blir kun 186 kroner for et helt år.

Familien betaler da om lag en tidel av det man gjør ved å velge plastbæreposer. Innsparingen er 1434 kroner for familien. Det er det samme som familien må betale om mor eller far skal ta med begge ungene til Tusenfryd.

Se lenger ned for et ekstra sparetips

God timing

– Timingen for å endre vaner kan være god nå, tror Trond Blindheim.

Han er dosent ved Høyskolen Kristiania og underviser i markedskommunikasjon og forbrukeradferd. En besparelse på 1620 kroner er et godt argument i disse tider hvor mange kjenner på at det er litt trangt, sier Blindheim.

Også forskningsleder Alexander Schjøll hos Forbruksforskningsinstituttet SIFO, tror tidspunktet for å endre vaner er godt.

– Det at man sparer et bra beløp er viktig. Folk ser etter sparetips i alle kriker og kroker, nå sier Schjøll.

Lettere når det lønner seg

Blindheim tror sjansen for å lykkes med miljøtiltak, som å kutte plastbæreposene, er lettere å få til når det også lønner seg for folk.

– Folk er vant til at tiltak stort sett koster. Derfor er det er mye lettere å få folk til å legge om vanene når det er bra både for miljøet og for lommeboka, sier Blindheim.

Blindheim bruker som eksempel da han selv byttet bil.

– Før kjørte jeg landcruiser med 3 liters motor. Men etter hvert økte bensinprisene og bompengene. Det lønte seg rett å slett å bytte til Tesla. Økonomien var viktigst, selv om jeg selvsagt også synes det er bra å kjøre en mer miljøvennlig bil, sier Blindheim.

– Ta vekk posene

Forskningsleder Alexander Schjøll hos Forbruksforskningsinstituttet SIFO, mener det er en stor jobb å endre vaner.

– Det praktiske elementet er viktig. Man må huske å ta med nett, det er ikke en liten overgang. Mitt tips er å alltid ha nettene i bilen. Jeg tror det er mulig å endre vaner men det kan ta tid, sier Schjøll.

Skal det bli skikkelig vei i vellinga tror Blindheim det er nødvendig med kraftig lut.

– Jeg tror man må komme med et påbud eller kanskje bare fjerne plastbæreposene helt fra butikkene. Jeg tror faktisk folk er klare for det. Dette med klima og problemer med plast er noe de fleste har fått med seg, så jeg tror folk egentlig er motivert.

Blindheim peker på røykeloven.

– Se på røykeloven, mange var irritert og helt i mot. I dag er det ingen som ikke er glad for at den kom. Folk tilpasser seg raskere enn man skulle tro.

Ekstra rabatt

Charlotte Buhl og Tor A. Karlsen har handlet ferdig hos Coop Extra. Coop selger egne handlenett som belønner deg med en krone i rabatt hver gang du benytter handlenettet. Det kommer på toppen av gevinsten ved å kutte ut plastposen.

– Det var smart, men de kunne gjerne opplyst bedre om denne muligheten, sier Charlotte Buhl.

Man får rabatten ved å scanne strekkoden som er på undersiden av nettet. Bruker du et slikt nett i stedet for plastbæreposen vil en gjennomsnittskunde kunne pynte på regnestykket med 135 kroner.

– De kunne vært flinkere til å informere om dette. Generelt er ikke butikkene så gode på å informere om at handlenett både er bra for miljø og dessuten lønnsomt, sier Tor A. Karlsen.

Betjeningen i kassa sier alltid “vil du ha pose”. De kunne i stedet ha spurt “har du med handlenett”, sier Charlotte Buhl.

Slik har Nettavisen beregnet besparelsene:

Familie på fire

Alternativ med plastbærepose

  • 135 poser per person
  • Tre kroner per pose
  • Sum: 1620 kroner

Alternativ med handlenett i polyester eller nylon i kombinasjon med tynn avfallspose på rull

  • 365 avfallsposer (en per dag)
  • 0,40 kroner per pose
  • Fire handlenett til ti kroner per stk
  • Sum: 186 kroner


Besparelse: 1434,-

Enslig

Alternativ med plastbærepose

  • 135 poser per person
  • Tre kroner per pose
  • Sum: 405 kroner


Alternativ med handlenett i polyester eller nylon i kombinasjon med tynn avfallspose på rull

  • 135 avfallsposer
  • 0,40 kroner per pose
  • To handlenett til ti kroner per stk
  • Sum: 74 kroner

Besparelse: 331,-