Gå til sidens hovedinnhold

Denne appen bruker Fredrikstad-ungdom til å spre rykter om hverandre

Artikkelen er over 5 år gammel

Her er den siste appen en del Fredrikstad-ungdom bruker til å spre rykter om hverandre. Ikke alle ryktene er like hyggelige.

Jodel heter mobilappen, og ryktene som legges ut fra Fredrikstad på den går på alt fra helt morsomme og uskyldige ting til ikke fullt så uskyldige ting.

Kjønnssykdommer m.m.

Mange av de siste i Fredrikstad-området inneholder påstander om at personer, gjerne navngitte med både for- og etternavn, skal ha hatt sex med hverandre.

Noen rykter sier at navngitte personer skal ha hatt sex med «dama til» eller «gutten til» noen andre. En del rykter antyder at navngitte gutter er homofile og har lyst på andre navngitte gutter. Noen sprer rykter om at navngitte personer har fått eller spredd kjønnssykdommer og noen handler om hvorvidt navngitte jenter er «horete». Tirsdag ettermiddag lå det også ute en påstand om at en jente navngitt med for- og etternavn ville ha sex – ledsaget av telefonnummeret hennes.

Ut fra temaene som diskuteres, kan det virke som mange av brukerne er i videregående skole-alder.

I Drammen har appen vært utbredt i det siste, og Drammens Tidende har de siste dagene fortalt om hvordan ungdom har sendt hverandre stygge personkarakteristikker, rasistiske utspill og seksuell mobbing. Dagbladet kunne for få dager siden fortelle at appen hadde nådd Sande videregående i Vestfold.

  • Les også: Sex-ryk­ter om unge spres på Twit­ter

Man trenger ikke å opprette noen profil for å se ryktene som deles på Jodel, bare laste ned appen.

– Bekymret for bruken

Ut fra Fredrikstad-ryktene på appen, kan det virke som om den er på fremmasj i Fredrikstad. Men elev-, lærlinge- og mobbeombud  i Østfold, Henrikke Bugdø-Aarseth, har foreløpig ikke fått noen meldinger om den.

– Jeg har ikke fått tilbakemeldinger med skoler eller elever som har hatt opplevelser med appen. Men jeg kjenner jo til den og er veldig bekymret for bruken av den, dersom den brukes feil. Det er helt forferdelig hvis den brukes på denne måten, sier Bugdø-Aarseth.

Det er ikke appen i seg selv hun er mest bekymret for, men bruken av den.

2.500 hadde blitt nettmobbet

– Alt dette handler om nettvett og god bruk av sosiale medier. Det er dessverre sånn at ikke alle kan dette, og det kan gå veldig ut over andre, sier Bugdø-Aarseth.

I fjor kjørte hun for første gang nettvettkurs med påfølgende spørreundersøkelse blant alle fylkets 11.000. Undersøkelsen viste blant annet at 2.500 av dem har opplevd å bli nettmobbet.

– Mitt råd til folk er at de tenker seg om. Er litt mer bevisst på hva man legger ut og hvordan man tror andre kommer til å reagere på det. Tenk deg om to ganger, sier hun.

– Opptatt av at folk skal være ålreite mot hverandre

Heller ikke fagleder elevmiljø, Kjell Erling Andersen, på Glemmen videregående skole har fått noen meldinger fra elever eller er kjent med lokale rykter på appen. 

– Vi er jo kjent med at det hele tiden popper opp nye plattformer for å spre sånne rykter. Vår store utfordring i denne sammenhengen, er at dette er noe som foregår i den private sfæren vel så mye som i skolehverdagen. Det vil si at vi har begrensede muligheter for å håndtere slikt. I de tilfellene hvor du finner ut at noen har skrevet noe om deg, anbefaler vi først og fremst å kontakte politiet og slettmeg.no, sier han.

Andersen opplyser at skolen er opptatt av å lære elevene nettvett.

– Det vi kan gjøre, er å gjøre folk i stand til å gjøre gode valg med hensyn til nettbruk. Vi er opptatt av at folk skal være ålreite mot hverandre, og jobber med verdiarbeidet vårt hele tiden, sier han.

Kommentarer til denne saken