Her bruker vi altfor mye vann

På de fleste moderne toaletter kan du velge hvor mye vann du bruker når du trekker ned etter å ha vært på do. Men altfor mange velger å trekke ned med for mye vann, viser ny undersøkelse.

På de fleste moderne toaletter kan du velge hvor mye vann du bruker når du trekker ned etter å ha vært på do. Men altfor mange velger å trekke ned med for mye vann, viser ny undersøkelse. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

45 prosent av oss bruker for mye vann når vi trekker ned i do.

DEL

(Siste)

Lørdag markerer FN verdens toalettdag for å skape oppmerksomhet om at milliarder av mennesker på jorda mangler grunnleggende sanitære forhold.

I den forbindelse har Norges ingeniør og teknologiorganisasjon (Nito) gjennomført en undersøkelse gjennom Norstat for å se om vi i Norge tar våre toalettforhold for gitt, og bruker for mye vann etter vi har vært på do.

Vilkårlig bruk

På de fleste moderne toaletter finnes det to spyleknapper, en med litt vann for å spyle ned tiss og en som bruker mer vann for å spyle ned bæsj.

I undersøkelsen svarer 29 prosent at de trykker vilkårlig, og 17 prosent at de alltid trykker på knappen med mye vann. Det vil si at nesten halvparten av de spurte sannsynligvis bruker for mye vann når de skyller ned i toalettet.

– Om for mange bruker for mye vann, vil renseanleggene bli overbelastet. For kommunen innebærer det økte driftsutgifter. Til sjuende og sist havner det som en regning i postkassa til folk. Men om alle med moderne doer bruker den lille knappen med redusert vannmengde etter å ha tisset, vil vi betale mindre for vann og kloakk, og det vil bli en miljøgevinst for alle, forklarer Kjetil Lein, leder for kommuneansatte ingeniører i Nito.

Store ressurser

– Vi har heldigvis ikke vannmangel i Norge, men de store byene begynner å få utfordringer. Oslo kommune må investere store mengder for å sikre nok vann til Oslos innbyggere. Vi er godt vant til at vi har en veldig stabil vannmengde i Norge, men vi glemmer at det koster penger. Vi bruker store ressurser på å håndtere møkkavannet, sier Lein.

Om for mange bruker for mye vann, vil renseanleggene bli overbelastet. Til sjuende og sist havner det som en regning i postkassa til folk.

Kjetil Lein, leder for kommuneansatte ingeniører i Nito

Gevinsten ved at alle trykker på de riktige knappene etter å ha vært på do, kan vi få både i reduserte kommunale avgifter, men også i form av en miljøgevinst.

– Vårt råd er at alle bruker vann med omhu. Nordmenn bruker mellom 150 og 200 liter vann hver dag. Mye av dette går vekk i sløseri. Rent vann går bokstavelig talt rett i dass, sier Lein.

Samtidig påpeker han at de største ekstrautgiftene er knyttet til at folk kaster ting i toalettet som ikke skal være der.

– Hver dag må vi ut å spyle og reparere som følge av det, sier han. (ANB)

Artikkeltags