Seks dager i uken reiser Sondre Tangen fra Hvaler for å trene på Sats Fredrikstad.

– Jeg gjør det for moro skyld, men også for selvfølelsen. Pappa trente masse da jeg var yngre, så jeg hadde lyst til å begynne med det selv. Han er forbildet mitt, og jeg har lyst til å slå rekordene hans i ulike styrkeløft, sier Sondre og smiler.

Blir aldri helt fornøyd

Han begynte å trene først og fremst for å gå ned i vekt. Etter han startet å trene har han gått ned 30 kilo, men påpeker at ikke det er det viktigste.

– Trening gjør at jeg trives med meg selv, sier han.

– Jeg blir aldri helt fornøyd da. Noen ganger vil jeg være kjempestor og løfte tungt, mens andre ganger vil jeg være veltrent og løpe raskt. Det varierer ofte og går i en slags loop.

Økning på 20 prosent

Forskning fra Oslo Met viser at seks av ti ungdommer slutter med organisert idrett i løpet av ungdomstiden, og tar heller steget inn på treningssentrene.

NRK skrev tidligere denne måneden at de tre største treningssenterkjedene i Norge, Evo, Sats og Family Sports Club, alle merker en økning blant sine yngste medlemmer. Alle kjedene melder også om at det er styrketrening som er i fokus for de fleste av de yngre medlemmene.

FB tok kontakt med Sats for å vite mer om utviklingen blant deres unge medlemmer. Country manager for Norge, Wenche Evertsen svarer:

– Vi har hatt en økning på antall medlemmer under 23 år på omtrent 20 prosent, fra mars 2019 til april 2022, forteller hun.

– Hvorfor er det blitt flere unge som trener på treningssenter?

– Et treningssenter kan by på fellesskap. Det er en fin arena hvor vi ser at ungdom møtes og trener sammen, uten konkurranseaspektet, sier Evertsen.

Velge antall økter etter behov og ønske

– På treningssenter kan man trene med venner og bekjente uavhengig av hvilken idrett de liker. Det er også en større grad av fleksibilitet, sammenlignet med organisert idrett. Man har selv mulighet å velge antall økter basert på behov og ønsker.

– Hva slags trening trives de unge med på treningssenter?

– Basert på innsikt fra fokusgrupper og besøksstatistikk, ser vi at unge medlemmer trives med styrketrening i studio. Gruppetimer med høy intensitet og innslag av kampsport er ofte besøkt. Samtidig som vi også ser at yoga og lignende timer er populære, forklarer Evertsen.

Og legger til:

– Vi kan derfor si at medlemmer under 23 år liker å trene variert, og at fokus på kvalitet er viktig for denne aldersgruppen.

Trening er nest viktigst

– Hvor viktig er trening for deg?

–Skulle jeg plassert de ulike tingene jeg gjør i livet mitt i en rekkefølge, så hadde jeg uten tvil plassert trening på andreplass. Det er her jeg er med venner og det er her jeg kan forme en bedre versjon av meg selv, sier han.

– Hva er planen videre?

– Akkurat nå ønsker jeg å komme meg i bedre fysisk form da det kreves litt av det på idrettslinja jeg går på. Men om noen uker vet jeg ikke hvor jeg er i den såkalte loopen min. Det er fort gjort at ting forandrer seg og jeg endrer retning nok en gang, men det er sånn jeg liker det, for det skaper motivasjon og vilje.