Se hele billedgalleriet fra premièren av «Løven, heksa og klesskapet» HER!

Etter et halvt år med intens øving, er FredrikstadUngane endelig klare for å presentere sin nyeste og hittil største musikaloppsetning, nemlig C.S. Lewis' fortryllende førstebok om Narnia-universet, «Løven, heksa og klesskapet».

Tro det eller ei, men dette er faktisk første gang «Løven, heksa og klesskapet» har blitt satt opp lovlig som musikal i Norge i henhold til opphavsretten, og lørdag var det premiere foran to utsolgte saler på City Scene i Nygaardsgaten.

Stor oversettelsesjobb

Før skuespillerne i FredrikstadUngane i det hele tatt kunne få noe å øve på, måtte teatersjef og regissør Sara May Hadjian oversette hele stykket til norsk fra en engelsk musikaloppsetning i London.

– Jeg er så heldig å ha en mamma (Marianne Ulfeng) som er helt rå på engelsk etter å ha vært engelsklærer i en årrekke, så jeg må få lov til å takke henne for all jobben hun har bidratt med i oversettelsesarbeidet. Jeg hadde ikke greid det uten henne, forteller Hadjian i varme ordelag under pausen av lørdagens andre premiere.

All dialog, både i og utenfor sangene måtte gjøres om til norsk, noe som skulle vise seg å være en ganske så omfattende oppgave å ta fatt på i fjor sommer da hetebølgen lå over landet.

– Dette er definitivt den største og mest omfattende oppsettingen vi har gjort til nå. Både i forarbeid og når det kommer til kostymer og kulisser. Da jeg startet arbeidet med å oversette stykket i juli i fjor, visste jeg nok ikke helt hvor mye arbeid det var å oversette en musikal – for det må jo rime godt og klinge også, så jeg kunne ikke ta det ordrett fra engelsk. Heldigvis kom vi i mål litt ut i august og da begynte vi rimelig raskt med å øve det inn, fortsetter hun.

Stort ensemble

Med hele 54 skuespillere i alderen 6 – 25 år, har FredrikstadUngane blitt så store at de rett og slett ikke har plass til alle skuespillerne i én forestilling. Av den grunn har de i profesjonell ånd delt seg opp i to grupper, henholdsvis «Løve-gruppa» og «Hekse-gruppa», som vekselvis spiller forestillingene hver helg frem til 16. februar.

– Det er utrolig moro at vi nå har så mange talentfulle skuespillere at vi rett og slett ikke har plass til alle sammen i én oppsetting, konkluderer Hadjian.

Under lørdagens premierer, var Løve-gruppa først ute med en forestilling klokken 12, før Hekse-gruppa var klare med dagens andre premiere klokken 16.

Spesialsydde masker fra England

FredrikstadUngane mottok nylig 50.000 kroner i stipend fra Fredrikstad Energisalgs Bluzz-ordning, noe som i år gikk med til noen svært eksklusive rekvisitter.

Pengene ble nemlig brukt til å spesialbestille en rekke håndlagde dyremasker i ull fra den anerkjente britiske maskedesigneren Mary Obaseki / Another Earthling.

– Vi reiste faktisk til London for å hente maskene og det var virkelig litt av en opplevelse. Maskene gjør det på en måte mulig for publikum å drømme seg enda lenger inn i C.S. Lewis sitt magiske univers – samtidig som det har vært ekstra gøy for ungene å øve når vi har slike spesiallagde rekvisitter med, forteller Hadjian entusiastisk.

– Mange å takke

Resten av kostymene og kulissene som er med i årets oppsetting er laget av foreldrene til skuespillerne – og i år som de foregående årene, holder alt en svært høy og innovativ standard.

Det magiske klesskapet som fører Lucy, Edmund, Susan og Peter inn i Narnia, forvandles enkelt til en vinterkledd hule når det blir snudd 180 grader mellom scenebyttene, mens den store bakveggen på scenen i det ene sekundet er et snødekt vinterlandskap, før det blir brettet om til en vakker sommerdag.

– Jeg har så mange å takke. Barna, først og fremst – både de som har vært med i mange år og de som er med for første gang, samt alle foreldre og foresatte som har stått på – dag og natt for å få både kostymer og kulisser ferdige til premièren. Mange av dem jobber jo også som crew og flytter på kulissene gjennom alle forestillingene, avslutter en takknemlig og strålende fornøyd teatersjef.

Godt skuespill

Musikaloppsetningen om de fire søsknene som reiser inn i det magiske klesskapet som fører dem til Narnia-universet, bruker alle hjørner av scenen for å skape et visuelt landskap for publikum. Ved flere anledninger ferdes skuespillerne også nede i salen, en koreografi som fungerer svært godt på et sted som City Scene.

Den sagnomsuste løven Aslan spilles av teatergruppas eldste medlem, Martin Bunes Karlsen (25) i begge oppsettingene. Med mørk røst troner den overbevisende skuespilleren midtsenters på scenen med sin fantastiske løvemaske og vinner de godes kamp mot den onde, hvite heksa, spilt av Marte Røgeberg Engh (19).

I hovedrollen som lille Lucy Pevensie finner vi både Leah Hyldmo og Pernille Sofie Olsen. Rollen som den yngste broren Edmund Pevensie spilles av både William Holm Brevik og William Syversen Torgauten. Storesøster Susan Pevensie spilles av Karoline Laabak og Kari Graarud Wilhelmsen, mens i rollen som storebror Peter Pevensie finner vi Viktor Nordstrand og Jakob Hetland.

Faunen Herr Tumnus spilles av Viola F. Williams og Karoline Syversen Torgauten, mens professor Kirk spilles av Stine Tangvald Lorentzen og Madelen Søderberg Knudsen.

Fredriksstad Blad var til stede under Hekse-gruppa sin premièreforestilling klokken 16.