Gå til sidens hovedinnhold

Solid pandemihåndtering i Fredrikstad

I Norge har vi tillit til de som tar beslutningene og til et system som virker. Det er viktig – også i Fredrikstad.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

I snart et år har vi levd med strenge tiltak for å skjerme oss fra et nytt virus. Få land har klart seg bedre gjennom pandemien, et godt samarbeid mellom fagmyndigheter og politikere fungerer.

I disse dager tar mange et ekstra tak for å få hjulene til å gå rundt, smittehensyn er sand i maskineriet. I helsevesenet har noen fått korona som hovedgeskjeft. Både teststasjon og smittesporingsenhet gjør en formidabel innsats. Kommuneoverlegene fronter tiltakene og må gi råd og ta raske beslutninger på usikkert grunnlag.

Norge kunne gjort som Kina: Stengt alle inne, og fått ned smitten raskere. Men livet handler om mer enn korona også dette året. Balansegangen mellom nødvendige og unødig strenge tiltak er krevende, og ikke alle vedtak lander like fjellstøtt. Tiltakene må være rimelige og forståelige for å etterleves. Smittevern er ingen skrivebordsøvelse, tiltak hjelper bare om de praktiseres.

Fredrikstad kommune mestrer etter mitt syn denne balansen på utmerket vis. Det viste seg i desember: Rødt nivå ble innført på ungdomsskoler og videregående på grunn av mye smitte, men raskt justert da smitten gikk ned blant ungdom. På nyåret gikk flere kommuner til rødt nivå for barneskoler og barnehager, men Fredrikstad beholdt gult nivå: Lite smitte blant barn ga ikke grunn til å stramme inn. Vi har sett eksempler på at kommuner har stengt skoler «for sikkerhets skyld» fordi smitten stiger, selv om det ikke har vært påvist smitte i aldersgruppen. I noen tilfeller har det skjedd på tvers av råd fra kommuneoverlegene. Fredrikstad har valgt en annen vei, og legger vekt på vurderinger fra fagfolk.

Les også

Savner fokus på barn i koronaens tid

Covid-19 er ingen barnesykdom, barn og ungdom får oftest en mild variant av sykdommen. Barn er heller ikke vandrende smittebomber: Forskning fra flere land viser at viruset oftere smitter fra voksne til barn enn motsatt vei. Rekustad skole har sammen med andre bidratt til å finne ut mer: I studien hadde tretten barn vært på skolen like før det ble oppdaget at de var smittet av korona. Nesten 300 barn og voksne ble testet. Bare tre nye tilfeller ble oppdaget.

Ved de fleste skolene som har hatt smittede dreier det seg om tre eller færre tilfeller, men på Gudeberg skole var mange smittet samtidig. I et leserbrev i FB skriver en lærer om hvor ubeskyttet man kan kjenne seg i skolehverdagen. Det er forståelig, men er det risikabelt å være lærer? En stor norsk studie viste at skoler og barnehager hadde to ekstra tilfeller per tusen ansatt i 2020 sammenlignet med aldersgruppen forøvrig. Lærere har samme risiko som frisører, taxisjåfører og leger, men lavere enn ansatte i kollektivtransport og serveringsbransjen.

Les også

Utslitte lærere rammer først og fremst barna

FB spiller en viktig rolle og bidrar til viktig og balansert informasjon under pandemien. En kritisk presse bidrar til åpen debatt om forholdet mellom tiltak og smitte. Så glipper det enkelte ganger: Blinkende nyheter på nettavisa om «utbrudd i barnehage» gir garantert mange klikk. Så viser det seg etterhvert at det dreier seg om enkelttilfeller som oftest er smittet hjemme. Om dette tallet er for puslete, kan omfanget forstørres ved å fokusere på antall i karantene, selv om risikoen for spredning på barnehage og skole er lav. Dette kan gi inntrykk av massiv spredning, som igjen påvirker beslutningstakere.

Fredrikstad ligger helt i norsktoppen i vaksinering. Dette skyldes riktignok delvis en tjuvstart i romjula, men tillatelsen kom fordi kommunen viste Folkehelseinstituttet at de var klare på kort varsel. Planene legges for å rulle ut vaksiner i stor skala de neste månedene. Fersk forskning tyder på at vaksinene ikke bare beskytter deg mot å bli syk, men også virker mot smittespredning fordi færre vaksinerte har virus i luftveiene. Derfor er ikke vaksinen bare en privatsak. For å åpne opp for et normalt liv, må flest mulig takke ja til vaksinen.

Vi er trøtte etter et år med pandemi, viktige deler av livet er satt på vent. Men det er ingen grunn til å gi opp. En god fjellvettregel er å lytte til erfarne folk. Det gjelder ikke minst dette året.

Les også

En ting er barer, men hvorfor kan ikke restauranter nå få lov til å servere vin og øl til maten?

Kommentarer til denne saken