– Noe må definitivt gjøres

Artikkelen er over 5 år gammel

Fredrikstad-tannlege Camilla Steinum mener det er på høy tid at det innføres enda strengere tiltak mot tobakk. – Snuserne blir bare yngre og yngre, sier hun.

DEL

Camilla Steinum er tannlege i Fredrikstad og president i Den norske tannlegeforening. Hun har sett faresignalene lenge.

– Det er på høy tid at det blir satt et enda større fokus på dette. Snuserne blir bare flere og flere og yngre og yngre, sier hun.

LES OGSÅ: Snus danker ut røk blant ungdom

Store ødeleggelser

Som tannlege ser hun lett om en pasient snuser. Ødeleggelsene i munnen er nemlig mange.

– Tennene blir misfarget, tannkjøttet drar seg opp og vi ser tydelige endringer på slimhinnene. Mange av disse skadene er det umulig å få gjort noe med, sier hun.

KOMMENTAR: Et snus-ufornuftig forslag

Skremt: Leder i Den norske tannlegeforeningen, Camilla Steinum. Arkivfoto

LES OGSÅ: Dropper røken – velger snusen

Regjeringen til kamp

Det var i begynnelsen av denne uken at regjeringen med helseminister Bent Høie i spissen offentliggjorde at de ønsker ytterligere tiltak i kampen mot tobakk. Like pakker med lik skrift, advarsler og farger skal forhindre at barn og unge fristes til å begynne med tobakksprodukter.

– Unge blir påvirket. Utseendet på tobakksemballasjen kan være det som får dem til å prøve tobakk for første gang, eller la være, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie til pressen på tirsdag.

LES OGSÅ: Vil forby snus og pappvin

Ut på høring i februar

Det nye forslaget innebærer at tobakkspakningene nå skal ha mørkegrønn farge og pakningens utforming skal være lik. Skriften som angir merke- og variantnavn skal standardiseres, både fargen, fonten, størrelsen og plassering på pakken.Forslaget skal sendes ut på høring iløpet av februar.

Veldig bra, tenker Steinum

– Jeg skal ikke si så mye om hva slags tiltak man må gjøre, men virker helt tydelig for meg at noe bør gjøres. En periode så vi at mange røykere gikk over til snus, men nå ser vi at flere og flere unge – som aldri har røyket – begynner å snuse. Det er bekymringsfullt at vi ser en såpass økning blant en helt ny gruppe, sier hun.

Artikkeltags