Denne snusleppa har gått landet rundt

Artikkelen er over 5 år gammel

Barten og bakesnusen til tidligere Radio Fredrikstad-reporter Ole Henrik Tveten har de siste ukene gått landet rundt hver gang snus er et tema i mediene.

DEL

– Jeg har fått noen Facebook-meldinger om at bildet ligner på meg, men jeg blir ikke akkurat gjenkjent på gata på grunn av bildet, humrer Tveten, som de siste årene har jobbet i NTB (Norsk Telegrambyrå).

Begynte for å bli kvitt nikotinen...

Og det er nettopp grunnen til at bildet av Tveten med movember-bart og bakesnus for tiden figurerer i alle landets nettmedier: Nyhetsbyrået NTB forsyner landets medier med nyhetsstoff sammen med bilder fra bildebyrået Scanpix. Og da byrået skulle sende ut en sak om snus i november i fjor, trengte man et illustrasjonsbilde.

LES OGSÅ: – Ble sjokkert da jeg så dette bildet

– Og jeg er flink til å melde meg som frivillig når det innimellom trenges illustrasjonsbilder, sier Tveten. Det hører med til historien at han også er en av dem i redaksjonen som snuser til daglig.

– Jeg sluttet å røke, og begynte med snus som et ledd for å bli kvitt nikotinen. Det er to år siden nå, sier Tveten.

Ole Henrik Tveten (t.v) og Alexander Hermansen jobbet sammen i Radio Fredrikstad frem til 2004.

Ole Henrik Tveten (t.v) og Alexander Hermansen jobbet sammen i Radio Fredrikstad frem til 2004.

Ole Henrik Tveten (t.v) jobbet  tidligere sammen med Alexander Hermansen i Radio Fredrikstad. Foto: John Johansen

Vil forby snusing i arbeidstiden

Den siste anledningen til at bildet av den tidligere Radio Fredrikstad-reporteren går landet rundt, er at flere svenske kommuner har besluttet å forby sine ansatte å snuse i arbeidstiden. En svensk lokalpolitiker uttaler til Sveriges Radio at forbudet er ment som hjelp til snuserne, og sier at halvparten av dem som snuser egentlig har lyst til å slutte.

LES OGSÅ: – Noe må definitivt gjøres

Tveten innrømmer at han ikke hadde sett lyst på et slikt forbud hvis det hadde rammet ham.

LANDET RUNDT: Bergens Tidende og Aftenposten er blant mediene som har brukt Tvetens snusleppe i det siste.

– Nei, da hadde jeg nok flyttet til norskegrensa og pendlet. Jeg synes ikke det hadde vært noe særlig. Er man først blitt nikotinavhengig, er det vanskelig å slutte av ren tvang. Dessuten tror jeg folk jobber bedre hvis de trives, sier han.

– Blir ikke flau av dem

– Hva synes du om bildene?

– Jeg synes de er helt greie. Jeg blir ikke flau av å se på dem, men jeg blir ikke glad, heller, sier Tveten. Han har ikke noen tro på at snusbildene hans kan skremme folk fra å begynne med snus.

LES OGSÅ: Signerte alkokontrakt med foreldre – antallet som drikker halvert

– Jeg tror ærlig talt ikke de gjør det, men det hadde jo vært hyggelig å kunne hjelpe til med en god sak. Det er ikke noe særlig å være avhengig, og jeg angrer som en hund på at jeg i utgangspunktet begynte å røke, sier han.

15 kommuner med forbud

Det er nå 15 av Sveriges 290 kommuner som forbyr sine ansatte å snuse i arbeidstiden. Også Skövde vurderer det samme forbudet. En eventuell innstramming av røkeloven er også tema i nabolandet for tiden. Regjeringen vurderer å utvide røkeforbudet til uteserveringer og lekeplasser.

LES OGSÅ: En snusboks til begjær

Her hjemme kan vi etter hvert vente oss sterkere advarsler på snuspakkene som følge av et EU-direktiv.

Artikkeltags