Hver sommer siden 1972 har Arbeiderbevegelsens Rus- og Sosialpolitiske Forbund/Ferieklubben for barn og ungdom, like sikkert som sommeren har kommet, tilbudt leir til barn og unge.

Denne sommeren har vi mottatt søknader fra barn, ungdom og enslige forsørgere med barn i 35 ulike kommuner, og totalt er det søkt om plass på leir for 465 personer. Alle fyller kriteriet som er at de ikke har økonomi og mulighet til å reise på annen ferie. Vi får gitt mange et tilbud, men langt ifra alle. Totalt 242 har fått plass på en av våre leire denne sommeren.

Mange gleder seg, men jammen er det et stort tankekors at nesten 500 har søkt seg til våre tilbud i år. Alle er innenfor kriteriene og det har ikke vært noen enkel jobb å plukke ut omtrent halvparten som får delta. Vi skulle så gjerne hatt økonomi til å ha gitt alle et tilbud som de så sårt fortjener. De 660.000 som vi har skrapet sammen, inkludert 500.000 fra BUF-DIR, holder dessverre ikke til det.

Jeg setter søkelyset på dette i håp om at Norge som samfunn kan la alle barn og unge få en uke med gode minner i løpet av skoleferien. Det koster oss som nasjon så lite og gir så mye. I samarbeid med frivilligheten får vi det til om bevilgningene/rammebetingelsene er der.

Ungdomsleirene på Ullerøy er i gang

Ungdomsleirene startet på Ullerøy forrige uke hvor den første gjengen var samlet, og en ny gjeng kom mandag. Tidligere år har vi kunnet gi noen ungdommer muligheten til å være to uker etter hverandre på leir. I år har vi mottatt flere søknader enn tidligere og totalt 44 ungdommer har fått tilbud om leirplass fordelt på to uker.

De bader, driver ballspill, leker, griller og koser seg. I løpet av uka får de også en tur på bowling/laserworld og et kinobesøk.

De tre leirene våre for enslige forsørgere med barn har fått mange søknader i år også. 163 barn, ungdom og voksne har fått tilbud om å delta på en av ukene på Solbukta og på Biri. Her er det også bading, lek, grilling og en utflukt i løpet av uka.

Barneleiren

Barneleiren skulle i år vært på Strandstua i Fredrikstad, men ble flyttet til Biri, da Fredrikstad kommune holder stedet stengt gjennom hele sommeren.

Denne flyttingen har gjort at vi har fått muligheten til å gi noen flere barn plass på leir. Totalt 40 barn fra 6–12 år har fått tilbud om å være en uke på Strandenga ved Biri hvor de skal få sove ute i lavvoer. Det blir en uke fylt av gode leiraktiviteter, grilling og besøk på badeland.

Alle leirene våre har i år ventelister, og det er mange som er i et stort behov for ferie. Flere andre arrangører har avlyst eller redusert sitt tilbud og det gjør at pågangen på de tilbudene som er blir noe høyere enn vanlig.

Vi er glade for at vi får gjennomført årets leirer, og at vi får tilbudt mange av dem som har søkt om plass en ukes ferie sammen med andre barn, ungdom og enslige forsørgere.

Både fordeling av plasser og gjennomføring av leirer har et ekstra stort fokus på smittevern. Det er mange små og store som nå gleder seg til en uke ferie på Solbukta, Ullerøy og på Biri, og sammen med leirlederne, som bruker av sin fritid for å delta, satser vi på en strålende sommer med mange gode ferieminner!

Hvis vi hadde hatt bedre økonomiske rammer og flere frivillige, kunne enda flere fått et uforglemmelig ferietilbud i sommer.

Les også

La oss snakke om fattigdommen slik at vi kan begynne å se den

Les også

Or­ker du én dug­nad til?