De aller fleste mennesker opplever å få hodepine i løpet av livet. Minst 15 prosent opplever også å få smerte i underlivet, men dette snakkes det lite om, og de fleste føler seg alene om dette. På engelsk «slang» snakkes det om «pelvic headache», bekkenbunnshodepine om du vil. Tilstanden kan ramme begge kjønn, alle aldersgrupper og påvirke naturlige funksjoner som tømming og kontroll på blære og tarm, det å sitte, ha på trange bukser og ikke minst seksualfunksjonen. Vi snakker her om «vitale» funksjoner som man ellers tenker svært lite på - det skal bare fungere!

Smerter i underlivet kan ha mange årsaker. Eksempler på dette er senskader etter kreftbehandling, fødsler, infeksjoner, diverse hudsykdommer, nevrologiske og gynekologiske problemer, og hormonelle påvirkninger. Dette bør utredes og eventuelt behandles. Men mange ganger finner man ikke svar på prøver, og det kan være svært frustrerende for den det gjelder.

Mange opplever å ikke bli trodd, slik som disse kvinnene: «Jeg oppsøkte mange ulike fagpersoner, og gjennomgikk undersøkelse etter undersøkelse som alle endte med samme konklusjon: «Det er ingen ting galt med deg.». Jeg visste at noe var galt, og til tross for mine sterke smerter var det disse svarene som gjorde mest vondt.» «Hun klarte nesten ikke å undersøke meg engang fordi det var så stramt. Smertene var ubeskrivelige, tårene sto som de gjør i en tegneseriestripe. Nok en gang lød svaret: «Ingen ting er galt», men denne gangen fikk jeg et råd på veien; Jeg skulle dra hjem, drikke en hel flaske vin, så var det bare å kjøre på og ha samleie med mannen min. det ville gjøre susen!»

 

Les også

Kvinner må lytte til egen kropp – leger må ta symptomer på alvor

 

Jeg møter mange kvinner som har smerter i underlivet, som for eksempel ikke klarer å gjennomføre et samleie, eller har sterke smerter relatert til dette. Mange er bekymret for fremtiden, tør ikke å få seg kjæreste, og er engstelige for at tilstanden vil stoppe dem fra å kunne få barn mm. (Referanse: Youtube «What it’s like to not be able to have sex».)

Vulvodyni

Vulvasmerter uten noen bestemt årsak kalles Vulvodyni, og kan arte seg på ulike måter. Lokaliserte smerter vil si at smertene sitter på et bestemt sted, for eksempel klitoris (= Klitorodyni) eller i skjedeåpningen (=Vestibulodyni). Man kan også ha generaliserte smerter, det vil si smerter i hele vulva. Begge tilstandene fører ofte til ufrivillige muskelstramninger i bekkenbunnsmuskulaturen. Muskelspenninger i skjedeåpningen er det som kalles vaginisme, eller «skjedekrampe», og kan blant annet vanskeliggjøre sex, tampongbruk og gynekologiske undersøkelser.

Vi vet fortsatt lite om hva som forårsaker Vulvodyni, men vi ser at flere årsaker kan disponere for tilstanden. Skjeden er et tilholdssted for naturlige sopper og bakterier, noe som lett kan forstyrres av bruk av antibiotika og soppkurer. Barbering og mye såpevask av underlivet kan gi økt eksponering og uttørring av slimhinnene, som igjen kan føre til irritasjon og et mer sensitivt vev. Tørre slimhinner kan og komme som følge av redusert østrogennivå og nedsatt lyst. Også psykiske årsaker kan føre til Vulvodyni. Noen reagerer på stress med hodepine, andre får Vulvodyni.

 

Les også

Gynkreftforeningen har aksjonsuke: #kjenn etter 2019

 

En stor studie viste at det var langt vanligere å utvikle Vulvodyni blant kvinner med angstlidelse, men man kan helt fint ha lidelsen uten å ha en historie med psykiske utfordringer eller vonde seksuelle opplevelser. Mange kvinner har også spenning i dypere deler av bekkenbunnen, og kan oppleve smerter ved dype støt under samleie. Det er viktig at disse undersøkes av gynekolog, men disse smertene kan også komme fra bekkenbunnen, og kan behandles. Jeg opplever at dette ofte kan opptre etter fall på halebenet, langvarig forstoppelse, etter fødsler, ved rygg- og hoftesmerter.

Store mørketall

Det er anslått at rundt 15 prosent av alle kvinner lider av Vulvodyni i varierende grad, men mørketallene er store. Det tar i gjennomsnitt 8-10 år før kvinner i Norge med underlivssmerter som oppsøker hjelp for dette faktisk får en diagnose de kan forholde seg til. Vi er flere aktører som jobber intenst med å få synliggjort temaet, og snart åpner nettsiden Vulva.no, som blir en god informasjonskilde.

Behandling av bekkenbunnssmerter kan berøre mange fagfelt avhengig av hva som er årsaken til dette. Man kan trenge hjelp fra gynekologer, urologer, nevrologer, gastrokirurger, psykomotoriske fysioterapeuter, sexologer, yogalærere, psykologer, hudleger og ernæringsfysiologer, men det er selvsagt ikke nødvendig å treffe alle yrkesgruppene for alle pasientene. Det er viktig for de rammede kvinnene å øke forståelse og innsikt i sitt smertebilde, få kunnskap om bekkenbunnens anatomi og funksjon, og få veiledning til hvordan spenningene påvirkes for eksempel av respirasjon, engstelse og hvordan man tømmer tarmen. Gode mestringsstrategier er viktig for å få trygghet til å bryte ut av den onde sirkelen.

En god fysioterapeut med kunnskap og erfaring innen kvinnehelse vil kunne hjelpe med rådgivning og behandling av muskulaturen, men denne kunnskapen tilhører ikke allmenn fysioterapi, så sjekk ut hvor kompetansen fins. Det er også mye pasienten kan gjøre selv med gode hjelpemidler og veiledning. Målet med behandlingen er blant annet å redusere eller eliminere redsel, og gjenvinne seksuell trygghet.

Gjelder også menn

Menn har også en bekkenbunn, og kan få smerter fra disse musklene. Noen får symptomer i form av smerter i penis, penis rot, testikler og rundt endetarmen, ereksjonssvikt, samt rygg-, hofte-, mage- og lyskesmerter. Det er selvsagt viktig at disse oppsøker lege for å utelukke andre årsaker, men dersom man for eksempel ikke har effekt av antibiotikabehandling ved prostatitt kan det være lurt å tenke nytt. Slike smerter kan opptre etter mange av de samme årsakene som hos kvinner, samt etter fpr eksempel behandling av prostatakreft.

I England var gjennomsnittet blant menn med bekkenbunnssmerter 64 konsultasjoner med diverse leger og behandlere før de fant noe som kunne hjelpe dem. Her har vi virkelig en jobb å gjøre!

Snakk om det hvis du kjenner deg igjen i dette. Det er ikke normalt for menn eller kvinner å ha smerte fra kjønnsorganene. Hvis du, eller noen du kjenner har slike problemer, så snakk med din partner, snakk med noen i helsevesenet om de vet om noen som kan hjelpe, og ta tak i det. En fysioterapeut med spesialkompetanse på området kan ofte hjelpe. Husk at det fins hjelp og at prognosene for bedring er gode!