Gå til sidens hovedinnhold

«Småskala hjørnestensbedrifter» fungerer for Hvaler

Artikkelen er over 1 år gammel

– Småskala-bedrifter tar hensyn til naturen, også fordi mange av dem lever av den, skriver Aps ordførerkandidat Mona Vauger, og mener Hvaler har et stedstilpasset næringsliv.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvaler Arbeiderparti er opptatt næringsutvikling på Hvaler. Gjennom mange år i politikken har vi sett og lært mye om hva som lykkes på Hvaler. Mange av de som lykkes er småskalanæringen og alle enmannsforetakene på Hvaler. Det er mange av disse som blomstrer på Hvaler. Det er de små virksomhetene her ute som er vår «hjørnestensbedrift». Alle håndtverkerne, kunstnerne, alle de som driver med opplevelser og mat, alle som driver marina, bryggeanlegg, spesielle små rare buttikker som «har «alt, entrepenører og bønder- bare for å nevne noen av de dyktige gründerene vi har på Hvaler.

De lykkes. Kanskje fordi de er små, kanskje fordi Hvaler er spesielt og at vi ikke trenger å kopiere andre. Kanskje de lykkes fordi vi ikke har en eller to giganter som bærer all næringsutvikling, som også kan utgjøre en risiko for små sårbare samfunn hvis en slik hjørnesten velter. Småskala-bedrifter tar hensyn til naturen, også fordi mange av dem lever av den.

Vi har også fått erfaring med hva som ikke fungerer. Rorbuer eller utleiehytter kamuflert som næring som i realiteten er snikprivatisering av strandsonen, der utleieenheter ender opp som private hytter fordi det gir høy gevinst til investorene. Investorer tenker kapital og lønnsomhet og det er ikke alltid det går hånd i hånd med en sunn samfunnsutvikling der vi skal ivareta naturen og innbyggere på en god måte.

Derfor er det viktig at næringsutviklingen styres, slik at investorer også må forholde seg til det som vi innbyggerne og sentrale myndigheter ønsker for vårt Hvaler. Dette handler om å ta investorer på alvor ved å være tydlige på hvilke føringer som ligger i kommuneplanen og hos regionale myndigheter, uten å gi lovnader som ikke er forankret demokratisk. Uten stoppordre fra sentrale myndigheter og godt forankret i hensyn til natur og hva innbyggerne vil vil med Hvaler, finnes det et hav av spennende muligheter på Hvaler.

Hvaler Arbeiderparti vil også jobbe for å finne gode løsninger, som gjør at lokale aktører når frem som leverandører av tjenester og varer til Hvaler kommune.

Arbeiderpartiet har alltid vært opptatt av arbeidsplasser og vi har fremmet forslag og jobbet for en næringstrategi som er tilpasset Hvaler, der småskala- og stedstilpassede næringer skal prioriteres. Det er også opprettet et næringsfond i kommunen der gründere kan søke om støtte. Et godt eksempel på at Hvaler Arbeiderparti lager realistiske planer og lykkes med det, er de nye arealene som Hvaler Arbeiderparti har foreslått til fiskerinæring i Utgårdskilen.

Nå ligger dette inne i kommuneplanen og det planlegges i forhold til fremtiden for dette området. Et annet eksempel er vår produksjon av kortreist mat, det finnes aktører som satser på potet, økologiske grønnsaker og det siste nye er at noen ønsker å satse på fruktdyrkning. Dette er fordi vårt klima her ute kan bidra til at vi kan være konkurransedyktige også på dette området. Dette er stedstypiske næringer, det er Hvalers fortrinn som vi skal satse videre på i det videre arbeidet for å skape vekst og arbeidsplasser i vårt Hvaler.

Kommentarer til denne saken