Jeg er mildt sagt sjokkert over all kritikken Kjell Inge Røkke får i forbindelse med nyhetene om flytting til Sveits. De fleste Røde partier med statsministeren i spissen mener han bør gi mer til fellesskapet.

Desto rødere, desto mer.

Disse partiene er jo verdensmestere i å gi bort andres penger og de aller fleste har aldri følt presset i privat sektor, og spesielt hvis man driver et firma med flere ansatte. Røkke har selvfølgelig god råd og mer enn nok, men han og hans firmaer forholder seg så vidt jeg vet til gjeldende skatteregler.

Selvfølgelig vil hans team av advokater og finansfolk tøye grensen maks, med det gjør jo alle, ikke minst mange stortingsrepresentanter.

Som ventet er LO hissig og skriker etter lovjusteringer uten tanke om å spare ved å bremse vår milliardslukende offentlig sektor. Støre og LO mener krisen nå vil resultere i økede skatter, men det er vel unødvendig hvis offentlig sektor slankes.

AP flagget at det nå var vanlige arbeidstageres tur. Vi skulle få 15.000 i mindre skatt, men nå forventes en økning i samme størrelses orden – minst 30.000 mer i skatt. Midt i debatten om å bidra er det nettopp publisert artikler om hvorledes de store, styrtrike kraft- og elnett-selskapene gambler med våre inntekter i finansmarkedet.

Mange går med store underskudd som staten (vi) må dekke. Dette er skjult, men jeg skulle like å se inntektene til direktører og styrer. La selskapene gå konkurs så de kan overvåkes stramt i samarbeid med staten som hovedaksjonær!

Det er klassisk sosialistisk tankegods å løse kriser med økede skatter og avgifter. Gjør det motsatte! Ved å effektivisere slipper man skatteøkning.

Så tilbake til Røkkes flytting. Han har skaffet tusenvis av arbeidsplasser og betalt mengder av skatt og avgifter privat og gjennom sine firmaer og arbeidernes skatt på lønn. De siste innstrammingene øker Røkkes skatt fra 150 til 300 millioner kroner og han må ta ut 600 millioner for betale skatten.

Er det rart at han flytter?

Jeg blir nesten bibelsk ved å tenke på historien om å kaste den første sten. Hvor mye skatt og verdier har kritikerne betalt til fellesskapet? Har de purret på kemneren for å bidra med mer? Med erfaring som ansatt og senere som gründer i eget firma og bruker av tjenester av alle slag forstår jeg Røkke.

Statens grådighet har ingen grenser. Staten soper inn penger fra oss forbrukere og firmaer på alle tenkelige måter.

Selv finner jeg det urettferdig at staten skal sitte igjen med mer penger (over 50 prosent) enn meg som 77-årig pensjonist, oppfinner og designer når jeg gjør småjobber.

Jeg får ingen støtte, men klare meldinger om bøter og så videre hvis jeg gjør feil eller er sen med innbetalinger.

Regjeringen ønsker nyskaping og gründere, men forstår ikke hva som skal til. Lykkes man med produkter, tjenester, produksjon og sysselsetting står det offentlige klar til hugg. Det fortærende i Norge er skatten på selve bedriften. Et nytt hotell eiet av utlendinger betaler mindre skatt enn det gamle familieeide hotellet på andre siden dalen.

Det er ikke snakk om moderasjon. I stedet for å takke og hjelpe, strammer staten «utbytte-skruene». For å sette det på spissen; Vi trenger noen modige, smarte og uredde personer med teft som Røkke, Hagen, Andresen, Spetalen, Mohn, Stordalen med flere som er sta og arbeidsomme 24/7.

En litt forunderlig betraktning er at mange av rikingene ikke har tung akademisk utdannelse som muligens kan hemme eller stoppe risiko betonte prosjekter. Med andre ord får man suksess med mange prosjekter som aldri ville bli realisert med tunge akademikere ved roret.

Det er imidlertid mange veier til suksess når man ser historisk på det. Norge har noe; Norsk Hydro, Framo/pumper, oljeeventyret, vannkraften og fiskeeventyret generelt. Ser man ut i verden er det flere tusen suksessbedrifter som har gjort eierne styrtrike; Microsoft, Dell, HP, Tesla, Sony, Volvo, Autoliv, SKF, Tetrapack for å nevne noen.

De fleste multinasjonale gigafirmaer er utenlandske, men her hjemme har Røkke betydd enormt innen olje, verft og skipsbygging, fiske med mer, og nå senest havforskning. Han har satset, spilt høyt, tatt sjanser, hatt visjoner, vært beslutningsdyktig og meget flink til å finne og bruke dyktige medarbeidere.

Så sjekk igjen; hvor mange arbeidsplasser og skattekroner har dere lesere bidratt med? Videre, hvor mange timer har dere jobbet i året og hvor store sjanser har dere tatt for å jobbe med tjenester og produkter som gir store inntekter og skaper arbeidsplasser?

Selv LO syntes det er fint når 20 år gamle fotballspillere blir mangemillionærer, men å tjene på bedrifter er veldig kapitalistisk. Mange i oppdrettsbransjen og fiske har fått billige kvoter og støtte og blitt mangemillionærer, nesten på nivå med Røkke. Flere flytter utenlands.

Vi har i forhold til andre land ganske strenge skatteregler. Så strenge at rikinger fristes til å flytte til Sveits, Kypros, Cayman Island og andre «skatteparadis». Hadde jeg fått en god idé som yngre ville jeg startet i Sverige. Trolig er våre regler litt for strenge? Juster det så «nye Røkker» kan starte i Norge.

Det betyr mye for landet økonomisk at de som skaper ting og sysselsetting blir her og bygger opp industri og teknologiske miljøer. Om noen få blir rike med dagens skatteregler er det bedre enn at de flytter utenlands.