– Trill rundt er et unikt konsept her i Østfold. Guidede elsykkelturer forbinder du kanskje mer med feriemål som Toscana eller Provence, men vi mener det kan være vel så spennende å utforske det Østfold-byene har å by på om sommeren.

– Ikke minst kommer vi oss rundt og får sett mye på kort tid når vi sykler på elsykler, sier daglig leder Marianne Røragen i Visit Østfold.

Guidet tur på elsykkel

Visit Østfold tilbyr nemlig konseptet Trill rundt i Fredrikstad, Sarpsborg og Moss. Trill rundt inkluderer en egen sykkelguide, leie av elsykkel og hjelm, lunsj med underveis, og en rekke spennende severdigheter og opplevelser som er knyttet til kultur, historie og natur. Det blir også guidet omvisning ved en av severdighetene på ruten.

Trill rundt er blitt arrangert tidligere, men en nyhet i år er at Norges astma og allergiforbund (NAAF) sponser mesteparten av billetten for alle personer over 65 år.

Bakgrunnen for dette er at regjeringen har bevilget midler via NAAF for å gjøre noe ekstra for personer i denne aldersgruppen.

Utsatt i koronatiden

«Eldre skal i særlig stor grad ha fått redusert livskvalitet fordi det ikke har vært like lett å være sosial og aktiv gjennom koronapandemien» heter det i en pressemelding fra Visit Østfold.

– Tanken er at folk over 65 vil ha ekstra stor glede av å være med på sosiale gruppeturer som dette, sier Røragen.

Det et spesifikt formål for NAAF å få i gang fysisk aktivitet for personer med lungeplager, men som har slitt med å få tilstrekkelig fysisk aktivitet siste året. Å komme seg ut i frisk luft sammen med andre, og med drahjelp fra elsykkelen, kan virke motiverende for å bli mer aktiv igjen.

– En øyeåpner

– Fordelen med Trill rundt er at de i tillegg til det sosiale og alle opplevelsene, får masse frisk luft og en unik mulighet til å teste hvordan det er å sykle på elsykkel. Vi så i fjor at dette var en øyeåpner for flere av de som var med, sier Røragen i pressemeldingen.

Turene starter i slutten av juni og foregår på bestemte datoer i Moss, Sarpsborg og Fredrikstad, med plass til maksimalt 15 personer per gruppe. Vitensenteret Inspiria har det praktiske ansvaret for gjennomføringen.

I vårt område går turen Glommastien rundt, med start og avslutning i Fredrikstad. Turen byr på svært varierte og flotte omgivelser.

«Her får du vite mer om industrihistorie langs Glomma. På Borgarsyssel-museet får vi omvisning av en dyktig guide. Turen avsluttes i fortryllende Fredrikstad, hvor dere triller rundt i Gamlebyen» står det i pressemeldingen.