Slik kan du glemme de nye fyrverkerireglene

– Både i vårt naboland Sverige og i kruttets hjemland Kina blir det stadig mer vanlig å droppe fyrverkeri og heller feire med lys og laser-show, slik at festen blir til glede for alle.

– Både i vårt naboland Sverige og i kruttets hjemland Kina blir det stadig mer vanlig å droppe fyrverkeri og heller feire med lys og laser-show, slik at festen blir til glede for alle. Foto:

Av

«Å droppe fyrverkeriet er alltid lov, uansett hvor du bor. Som en bonus slipper du å skremme dine egne og/eller naboenes dyr.»

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Er du forvirret på grunn av de nye fyrverkerireglene i Fredrikstad? Er du usikker på hvilken fyrverkerisone du bor i? Bymiljølista har et enkelt knep som gjør at du ikke trenger å tenke på de nye reglene og sonene: Dropp fyrverkeriet!

Det har vært mer enn nok av nye regler å lære seg dette året, så du kan gjøre det enkelt med de nye fyrverkerireglene. Å droppe fyrverkeriet er alltid lov, uansett hvor du bor. Som en bonus slipper du å skremme dine egne og/eller naboenes dyr. Du risikerer heller ikke å skade deg selv eller andre, eller forårsake en brann i nabolaget. Da får dyrene, legevakta og brannvesenet en hyggeligere nyttårsaften de også.

De to siste årene har Bymiljølista skapt oppmerksomhet rundt de negative sidene ved fyrverkeri. Som vi sa i vår interpellasjon for to år siden: Det var gøy før, men nå vet vi bedre. Dessverre var det ikke mulig å vedta et lokalt forbud mot fyrverkeri, det må gjøres nasjonalt, men saken har vært oppe i Bystyret og flere utvalg i løpet av disse to årene, og noen seire har vi vunnet:

■ Det har blitt nye, utvidede forbudssoner.

■Kommunen skal ikke lenger bruke fyrverkeri på egne arrangementer.

■Arrangører som får kommunal støtte oppfordres til å ikke bruke fyrverkeri.

■Fredrikstad kommune har sendt en oppfordring til myndighetene om å innføre et nasjonalt forbud.

Det er flere kommuner som har diskutert farene ved fyrverkeriet og flere partier har kommet med lignende forslag i sine kommuner. Det ligner på det som skjedde med elefanter på sirkus. Først ble det diskutert i kommunene og flere steder innførte man lokale restriksjoner. Samtidig sa publikum klart fra ved å bli hjemme i stedet for å besøke sirkus med elefanter. Til slutt kom det et nasjonalt forbud, riktignok etter at sirkusene selv hadde sluttet med elefanter.

Eksempelet med elefantene viser at lokaldemokratiet fungerer og at forbrukermakt er viktig. Vi trenger ikke vente på et nasjonalt forbud, vi kan ta ansvar selv. Det er fortsatt lovlig med privat fyrverkeri. Det er lov å skremme dyrene og utsette seg selv andre for risiko for skader og brann. At det ikke er forbudt betyr allikevel ikke at du MÅ gjøre det. Det er også lov å ta hensyn. Som vi skrev i et tidligere innlegg: Har du lyst har du lov, har du vett lar du være!

Det er selvfølgelig ikke bare i Fredrikstad at man snakker om farene ved fyrverkeri. I stadig flere byer i alle verdensdeler innføres det forbud og begrensninger, fra New York til Beijing. Både i vårt naboland Sverige og i kruttets hjemland Kina blir det stadig mer vanlig å droppe fyrverkeri og heller feire med lys og laser-show, slik at festen blir til glede for alle.

Vi i Bymiljølista gleder oss over at vi er noen skritt nærmere en trygg og hyggelig nyttårsaften for alle. 2020 har minnet oss på at vi kan forandre verden sammen, hvis alle gjør en innsats. La oss vise at vi kan ta hensyn til andre på nyttårsaften også!

PS: Om du gjerne vil støtte ditt lokale idrettslag, korps eller andre som får dugnadsinntekter fra salg av fyrverkeri, går det like fint å vipse dem en nyttårsgave, det sier de neppe nei til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.