Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Jeg har lagt merke til ham i et par år nå. Helt siden han stoppet meg i Gågata, fortalte en troverdig historie og fikk meg til å gi ham 200 kroner til «en bussbillett for å besøke familien i Oslo i kveld». Jeg skjønte da jeg så ham sjanglende i sentrum noen timer senere, at pengene aldri skulle ta ham til hovedstaden.
Siden den gang har jeg sett ham flere ganger i det jeg lenge antok var lignende samtaler. Det har til tider opprørt meg, siden de han snakket med stadig oftere har vært så unge. Noen helt ned i 12-13-årsalderen.
Men så ble jeg for en stund tilbake gjort oppmerksom på noe som fikk meg til å forstå at det kanskje ikke var han som forsøkte å få noe fra ungdommene.
Snarere tvert i mot.
Den godt voksne mannen har nemlig blitt en effektiv måte å gjøre seg interessant og å skaffe seg mye likerklikk og trafikk i sosiale medier. Eller bare en å ha det moro med å dele med andre.
På TikTok ligger det mange titalls videoer av mannen i forskjellige samtaler og scener filmet i Fredrikstad sentrum det siste året.
Det kan være scener som viser noe så uskyldig som at han gir de som filmer og flokker seg rundt ham mer eller mindre seriøse råd om livet: «Elsk din familie. Skole er viktig. Narkotika er drit. ... Og dere jenter er vakre.»
Eller at han sier drøye ting, som: «<kallenavnet sitt> - jeg skal knuse ballene dine / jeg skal skjære baller i dag / alle kvinner er horer».
Det er også flere videoer der «handlingen» er at ungdommene gir ham mat, boller eller godteri.
I alle videoene fniser og ler ungdommene av ham. Han snakker gebrokkent norsk, lager grimaser, roper og er av og til fysisk med de unge, uten at det går over streken.
Og i samtlige videoer virker han svært beruset.
Han snøvler, sjangler og er tung i øynene. Han har det åpenbart ikke bra, og smiler sjelden til kamera.
I mange av filmene ser det ut til at han vet han blir filmet, men ikke i alle. Ofte står det flere ungdommer rundt ham og og peker mobilene sine mot ham samtidig.
Derfor skriver jeg denne kommentaren
Dette har ikke vært en enkel tekst å skrive. Det er mange hensyn som skal tas, og det har ikke vært mulig å få til noe presseetisk forsvarlig samtykke fra mannen til publiseringen. Derfor er han anonymisert både i tekst og bilde. Det samme er ungdommene.
Selvsagt kunne jeg valgt å ikke bruke bilder av det saken handler om, men da tror jeg det ville vært vanskeligere å skape forståelse for problematikken.
Jeg mener at dette er en sak som belyser viktigheten av bevissthet rundt personvern og som spiller opp til en samtale om den potensielt skadelige kraften i deling av innhold i sosiale medier.
Jeg har forsøkt å ikke få det til å handle om mannen, men om ungdommenes bevissthet rundt eksponering av ham.
Spesielt har jeg ønsket å henvende meg til foreldre, ikke minst fordi jeg er en selv, og vet hvor vanskelig det kan være å få med seg hva barna driver med på mobilen og nettet.
Som foreldre er vi også barnas rollemodeller, og kanskje denne kommentaren kan få også voksne til å reflektere enda mer over hva de deler i sosiale medier.
Det eneste jeg ønsker med denne kommentaren er å få foreldre til å ta den samtalen med barna sine, dersom de ikke allerede har gjort det.
René Svendsen, sjefredaktør i Fredriksstad Blad
Det er god grunn til å anta at han ikke aner at han har blitt TikTok-kjendis i Fredrikstad og langt utenfor byens grenser. Trolig vet han ikke engang hva den kinesiske videoappen som så godt som alle unge bruker er.
I tillegg til alle videoer som er lagt ut på en rekke TikTok-kontoer, har det også blitt opprettet flere kontoer i hans kallenavn, og med bilde av ham som profilbilde. Det er tydelig av innholdet på kontoene at det ikke er han selv som har opprettet dem.
Det ikke mulig å gi et eksakt tall på hvor mange som har sett filmene med mannen. Jeg har kun søkt på kallenavnet hans og funnet de drøyt ett hundre filmene som inneholder det. Disse er sett mer enn en million ganger og minst 100.000 har klikket liker på dem.
I tillegg vet jeg at det deles videoer og bilder av ham også på SnapChat, men siden disse ikke legges åpent ut for alle, er det umulig å anslå noe tall.
TikTok og Snapchat
TikTok
- Lansert: 2016 (internasjonalt i 2018 som TikTok etter sammenslåingen med Musical.ly)
- Eier: ByteDance
- Hovedfunksjon: Korte, brukeropprettede videoinnslag, ofte med musikk eller andre lydspor.
- Demografi: Primært yngre brukere, men har vokst i popularitet blant alle aldersgrupper.
Snapchat
- Lansert: 2011
- Eier: Snap Inc.
- Hovedfunksjon: Send og motta "snaps" - korte bilder eller videoer som forsvinner etter visning.
- Demografi: Ungdom og unge voksne.
(Faktaene er skrevet av ChatGPT og kvalitetskontrollert av journalist)
Nylig så jeg at en dame jaget vekk ungdommer som flokket seg rundt mannen og filmet ham. Hun hadde sittet ved en kafé i sentrum og bevitnet den etter hvert så velkjente scenen, da hun opprørt tok affære. Jeg snakket med henne kort tid etterpå.
– Jeg bare måtte gjøre noe. Dette er ikke greit. Jeg jobber selv innenfor rus- og psykiatrifeltet, og det er helt åpenbart at denne mannen har store problemer. Da er det helt forkastelig at han blir filmet og gjort til latter i sosiale medier, sa hun.
Karianne, som damen het, hadde helt rett. Dette er ikke greit. Verken moralsk eller juridisk. Det er ulovlig å dele bilder eller videoer av andre uten at den som er med i videoen samtykker.
Og selv om denne mannen har latt seg filme og eventuelt også har sagt ja til at filmene kan deles og legges ut på nett, er det stor fare for at han ikke har vært såkalt
Forebyggende avdeling hos politiet i Fredrikstad kjenner godt til mannen og dette TikTok-fenomenet. De understreker viktigheten av at foreldre snakker med barna sine om hva de gjør på internett og hvilke apper de bruker til hva.
Så ta gjerne en prat med tenåringen hjemme allerede i dag, og fortell at verken denne mannen eller noen andre fortjener å bli eksponert slik mot sin viten og/eller vilje. Det hjelper ikke om det er godt ment, «bare på moro» eller om vedkommende «spiller med».