Jeg har lagt merke til ham i et par år nå. Helt siden han stoppet meg i Gågata, fortalte en troverdig historie og fikk meg til å gi ham 200 kroner til «en bussbillett for å besøke familien i Oslo i kveld». Jeg skjønte da jeg så ham sjanglende i sentrum noen timer senere, at pengene aldri skulle ta ham til hovedstaden.

Siden den gang har jeg sett ham flere ganger i det jeg lenge antok var lignende samtaler. Det har til tider opprørt meg, siden de han snakket med stadig oftere har vært så unge. Noen helt ned i 12-13-årsalderen.

Men så ble jeg for en stund tilbake gjort oppmerksom på noe som fikk meg til å forstå at det kanskje ikke var han som forsøkte å få noe fra ungdommene.

Snarere tvert i mot.

Den godt voksne mannen har nemlig blitt en effektiv måte å gjøre seg interessant og å skaffe seg mye likerklikk og trafikk i sosiale medier. Eller bare en å ha det moro med å dele med andre.

På TikTok ligger det mange titalls videoer av mannen i forskjellige samtaler og scener filmet i Fredrikstad sentrum det siste året.

Det kan være scener som viser noe så uskyldig som at han gir de som filmer og flokker seg rundt ham mer eller mindre seriøse råd om livet: «Elsk din familie. Skole er viktig. Narkotika er drit. ... Og dere jenter er vakre.»

Eller at han sier drøye ting, som: «<kallenavnet sitt> - jeg skal knuse ballene dine / jeg skal skjære baller i dag / alle kvinner er horer».

Det er også flere videoer der «handlingen» er at ungdommene gir ham mat, boller eller godteri.

I alle videoene fniser og ler ungdommene av ham. Han snakker gebrokkent norsk, lager grimaser, roper og er av og til fysisk med de unge, uten at det går over streken.

Og i samtlige videoer virker han svært beruset.

Han snøvler, sjangler og er tung i øynene. Han har det åpenbart ikke bra, og smiler sjelden til kamera.

I mange av filmene ser det ut til at han vet han blir filmet, men ikke i alle. Ofte står det flere ungdommer rundt ham og og peker mobilene sine mot ham samtidig.

Det er god grunn til å anta at han ikke aner at han har blitt TikTok-kjendis i Fredrikstad og langt utenfor byens grenser. Trolig vet han ikke engang hva den kinesiske videoappen som så godt som alle unge bruker er.

I tillegg til alle videoer som er lagt ut på en rekke TikTok-kontoer, har det også blitt opprettet flere kontoer i hans kallenavn, og med bilde av ham som profilbilde. Det er tydelig av innholdet på kontoene at det ikke er han selv som har opprettet dem.

Det ikke mulig å gi et eksakt tall på hvor mange som har sett filmene med mannen. Jeg har kun søkt på kallenavnet hans og funnet de drøyt ett hundre filmene som inneholder det. Disse er sett mer enn en million ganger og minst 100.000 har klikket liker på dem.

I tillegg vet jeg at det deles videoer og bilder av ham også på SnapChat, men siden disse ikke legges åpent ut for alle, er det umulig å anslå noe tall.

Nylig så jeg at en dame jaget vekk ungdommer som flokket seg rundt mannen og filmet ham. Hun hadde sittet ved en kafé i sentrum og bevitnet den etter hvert så velkjente scenen, da hun opprørt tok affære. Jeg snakket med henne kort tid etterpå.

– Jeg bare måtte gjøre noe. Dette er ikke greit. Jeg jobber selv innenfor rus- og psykiatrifeltet, og det er helt åpenbart at denne mannen har store problemer. Da er det helt forkastelig at han blir filmet og gjort til latter i sosiale medier, sa hun.

Karianne, som damen het, hadde helt rett. Dette er ikke greit. Verken moralsk eller juridisk. Det er ulovlig å dele bilder eller videoer av andre uten at den som er med i videoen samtykker.

Og selv om denne mannen har latt seg filme og eventuelt også har sagt ja til at filmene kan deles og legges ut på nett, er det stor fare for at han ikke har vært såkalt i øyeblikket. Det holder med å se hvor tydelig beruset han er i videoene.

Forebyggende avdeling hos politiet i Fredrikstad kjenner godt til mannen og dette TikTok-fenomenet. De understreker viktigheten av at foreldre snakker med barna sine om hva de gjør på internett og hvilke apper de bruker til hva.

Så ta gjerne en prat med tenåringen hjemme allerede i dag, og fortell at verken denne mannen eller noen andre fortjener å bli eksponert slik mot sin viten og/eller vilje. Det hjelper ikke om det er godt ment, «bare på moro» eller om vedkommende «spiller med».