Det å hoste kan være svært frustrerende, og ødelegge både nattesøvn og energi. Uansett om det er du selv som hoster eller om det er barna, er det heldigvis mulig å gjøre noe for å lindre hosten.

NB! Ta alltid en prat med legen om du er usikker, om pusten påvirkes eller om hosten ikke gir seg. Lege bør alltid kontaktes om små barn under 3 måneder hoster.

Hvordan kan man bli kvitt hoste?

Det er mange ting du kan forsøke om du har en plagsom hoste, selv om det ikke er alt som hjelper like bra eller hjelper for alle. Hva som vil fungere kommer også an på typen hoste, om du har tørrhoste eller slimhoste.

Et kjerringråd som faktisk kan være effektivt mot hoste, er løk. Ikke å spise, men å dele opp en hel, rå løk i fire og legge på rommet til den som hoster. Ulempen er at det lukter ganske intenst av løk i rommet, men om det stopper hosten vil det i mange tilfeller være verdt det. Grunnen til at dette kan fungere, er at løk inneholder svovelforbindelser som kan virke slimoppløsende. Når du deler opp løken, frigjør du disse stoffene.

Men det er mer enn bare løk som kan hjelpe mot hoste.

Dette hjelper mot tørrhoste

Tørrhoste er en hoste uten slim, som tilsier at luftveiene er irriterte. Tørrhoste kan ofte forekomme i tidlig fase av virusinfeksjoner, som influensa eller forkjølelse. Dette er faktisk den vanligste hostetypen under luftveisinfeksjoner, selv om det kan komme noe slim mot slutten av sykdomsperioden (løshoste/slimhoste).

Det finnes ulike preparater du kan ta mot tørrhoste, og det viktigste her er å velge noe som smører og lindrer ubehaget. Det finnes en rekke halstabletter med denne funksjonen, og de siste årene har miksturer med timian blitt stadig mer populære.

Når du hoster er det viktig å drikke mye, og for tørrhoste kan varm drikke virke lindrende. Det kan også hjelpe å ligge med hevet hode, samt å ikke ha det for varmt i rommet.

Dette hjelper mot slimhoste

Slimhoste er når du hoster opp slim. Dette kalles en produktiv hoste, ettersom den gjør at du får opp slim fra luftveiene. En slik hoste skal ikke dempes, men kan behandles med slimløsende midler. Her er løk en mulighet, eller miksturer som fungerer slimløsende.

Snakk med legen din om du trenger noe som er reseptbelagt, eller ta en titt på apotekenes tabletter og miksturer som skal virke slimoppløsende.

Det er vanlig å hoste både under og etter luftveisinfeksjoner, men om det varer lenger enn 8 uker regnes det som kronisk.

Dette kan hoste være et symptom på

En svært vanlig årsak til hoste, er forkjølelse. Her er hosten gjerne tørr i starten, før den blir løsere og mer som en slimhoste. En hoste som kommer av forkjølelse kan vare lenge. Andre årsaker til hoste, kan i følge NHI være:

  • Røyking (røykhoste)
  • Akutt bronkitt - kan være del av forkjølelse, gjerne sårhet i hals og bryst
  • Bihulebetennelse - pussholdig slim fra nesen, kan gi hoste grunnet slim som kommer fra nesen
  • Astma - gir ofte langvarig hoste
  • Kornisk bronkitt (KOLS) - tungpusthet og hoste
  • Lungebetennelse - oftest bakterieinfeksjon, løs hoste med gulgrønn eller rustbrun farge
  • Kikhoste - hosteanfall med typisk "kiking"
  • Bivirkninger av medisin
  • Nervøs hoste

Kilder: Store medisinske leksikon, NHI.