Gå til sidens hovedinnhold

Slettahjell synger Cohen

Artikkelen er over 1 år gammel

Onsdag 11. mars kan du høre en av Norges fremste jazztolkere fremføre et knippe av Leonard Cohens låter. Det skjer på Fredrikstad Kirkeakademis foredrag om helheten i Cohens kunst.

Innsendt

Foredraget foregår på Litteraturhuset, og har fått navnet fra en av Cohens egne tekster: «There is a crack in everything. That’s how the light gets in.». Det holdes av Øivind Varkøy, som skal snakke om den avdøde artisten, og sangkunsten hans.

Sammen med Solveig Slettahjells musikalske innslag, viser han frem helheten i Cohens kunst; møtet mellom tekst og musikk – det som kjennetegner kvaliteten på sangene hans. Arrangementet starter klokken 19.00.

Motvilje mot det fullkomne

Låtskriveren og sangeren, poeten og romanforfatteren, gitaristen og maleren, mystikeren og vismannen Leonard Cohen døde 7. november 2016, 82 år gammel. I tekstene kretser Cohen rundt tilværelsens eksistensielle dimensjoner: død, sårbarhet, ensomhet, kjærlighet og begjær – på et særpreget og utfordrende vis. Det finnes stadige referanser til religiøs tematikk, begreper og metaforer fra jødedom, kristendom og zenbuddhisme – hånd i hånd med menneskelige kjærlighetshistorier og seksuelle erfaringer.

I Cohens mystiske univers finnes noe utfordrende og «urent» som er i pakt med hans motvilje mot fullkommenhet og flinkhet. Sprekken eller bristen som han synger om, er ikke noe negativt, det er der lyset kan komme inn. I det perfekte og vellykkede slipper intet lys inn.

Slettahjell og Varkøy

Solveig Slettahjell er kjent fra flere utgivelser, blant annet «Silver» som ga Spellemannprisen 2004 i klassen jazz. For albumet «Norwegian Woods – Jazz at Berlin Philharmonic II» ble hun sammen med Bugge Wesseltoft og Knut Reiersrud nominert til Spellemannprisen 2014.

Slettahjell er også velkjent fra band som og samarbeidsprosjekter som Squid, Slow Motion Orchestra, Kvitretten og vonDrei.

Øivind Varkøy er professor i musikkpedagogikk ved Norges musikkhøgskole, og professor II i musikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har musikkpedagogisk idéhistorie og filosofi som spesialfelt. Varkøy har tidligere blant annet publisert bøkene «Hvorfor musikk?» og «Musikk – strategi og lykke», samt antologiene «Om nytte og unytte» og «Philosophy of Music Education Challenged: Heideggerian Inspirations».

Han er også virksom som komponist.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.