Slår et slag for at frivilligheten styrkes heller enn å svekkes

Innvandrerkvinner som lærer å sy er blant dem som har fått hjelp fra organisasjonene som står bak dette innlegget. Ukentlig er det 500 som mottar hjelp.

Innvandrerkvinner som lærer å sy er blant dem som har fått hjelp fra organisasjonene som står bak dette innlegget. Ukentlig er det 500 som mottar hjelp. Foto:

Av

«Frivilligheten betyr mye for både de som utøver den og de som mottar støtte fra den. Den gis av hjertet og utføres av ikke-profesjonelle – men av medmennesker som ønsker å bidra vederlagsfritt.»

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ikke overraskende, men dog fortvilende ser vi at i Kommunedirektørens forslag for budsjett for 2021 er det lagt inn forslag om kutt i potten til frivilligheten på tre millioner kroner. Dersom et slikt kutt vedtas, vil det ha store konsekvenser for mange frivillige organisasjoner i Fredrikstad.

De frivillige organisasjonene er ulikt sammensatt, drives på ulik måte og retter seg mot ulike målgrupper. Felles for oss alle er at vi jobber for et inkluderende og varmere samfunn. Flere tusen frivillige i Fredrikstad legger ned tid og innsats for at andre skal få en mer meningsfull hverdag og hjelp når livet oppleves strevsomt.

Vi vet alle at kommuneøkonomien er kompleks og at det er store og kostbare oppgaver som skal løses. Mange av dem er lovpålagte og er livsnødvendige for at samfunnet skal gå rundt og at befolkningen skal ha et godt tilbud. Og det skal vi ha i Fredrikstad.

Vi håper våre politikere hegner om alle Fredrikstads frivillige organisasjoner, applauderer dem frem og øker potten.

Vi vil allikevel slå et slag for at frivilligheten styrkes heller enn å svekkes. Det er kanskje viktigere enn noen gang at ensomme får en besøksvenn som kan stikke innom å ta en kopp kaffe, at sårbare småbarnsfamilier får en ressursperson som følger opp, at aktiviteter holdes i gang slik at man har et sted å gå til, at noen kan følge deg til sykehuset når man er redd for å ikke finne frem og at noen kan hjelpe deg med lekser når oppgavene blir vanskelige.

Frivilligheten betyr mye for både de som utøver den og de som mottar støtte fra den. Den gis av hjertet og utføres av ikke-profesjonelle – men av medmennesker som ønsker å bidra vederlagsfritt.

I Norge legges det ned 142 000 årsverk i de frivillige organisasjonene og 77 prosent av befolkningen er medlem i minst en organisasjon (SSB 2019). Hva ville samfunnet vært uten og hvordan skulle det kunne går rundt uten alle disse flittige hendene?

Vår organisasjon – Stiftelsen Fredrikstads frivilligsentraler som består av Home-Start Familiekontakten Fredrikstad, Fredrikstad sentrum frivilligsentral, Friske eldre, Fredrikstad øst frivilligsentral og Fredrikstad vest frivilligsentral – er fullstendig avhengig av den støtten vi får ved å søke på de midlene som lyses ut av Fredrikstad kommune. For Home-start er det den eneste inntektskilden. Støtten vi får dekker husleie, administrasjon, aktivitet osv. Økonomien er marginal, slik at selv små kutt kan føre til reduksjon i tilbudet for ikke å snakke om nedlegging.

Vi når ukentlig ca. 500 personer som får hjelp til likt og ulikt og i overkant av 400 frivillige bidrar til at noen får det bedre og at Fredrikstad blir en enda bedre by og bo i.

Vi håper våre politikere hegner om alle Fredrikstads frivillige organisasjoner, applauderer dem frem og øker potten som kan søkes på i stedet for å redusere den.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken