Gå til sidens hovedinnhold

Slagsvold Vedum er ikke Trump, det er bare noen likheter

«Både Trygve Slagsvold Vedum og Donald Trump har skapet et inntrykk av at de ser mennesker andre politikere overser.»

Spaltist

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum blir noen ganger omtalt som Norges svar på Donald Trump. Det er en for lettvint og urettferdig karakteristikk, men det finnes noen likheter. Begge har sett folk i utkantene og har skapt et distriktsopprør mot de etablerte politikerne. Skal man analysere politikk, må man forstå hvor viktig følelser er i politikken.

Senterpartiet får sikkert et par hundre nye velgere hver gang partilederen sier «sentralisering». Budskapet er enkelt, men virkningsfullt. Senterpartiet treffer velgere som verken liker politireformen eller fylkesreformen, og som føler en distanse til det sentrale politiske miljøet. Hver gang nyhetsopplesere og værmeldere sier ordet «Viken» blir vi minnet på den håpløse fylkesreformen. For å orientere oss i landskapet, må vi minne oss selv på at Viken er like mye Hallingskarvet som Halden.

Tar velgere fra alle partier

Slagsvold Vedum og Senterpartiet har flere slagord på blokka. «Vi må ta hele Norge i bruk, sier partilederen nesten like ofte som han snakker om sentralisering. Det var tittelen på Senterpartiets distrikts- og regionalmelding som kom i januar 2017. Samfunnet må «bygges nedenfra», tuftes «på lokal styringsrett og ha innbyggernes behov og interesser i fokus», heter det. Siv Jensens avgiftsøkning på 6,3 milliarder, skepsisen til alt snakk om en grønn og bærekraftig fremtid, og den klare avvisningen av SV som regjeringspartner, gir partiet en rekordoppslutning. Partiet tar velgere fra alle partier, men mest fra Arbeiderpartiet.

Sist gang Senterpartiet hadde høye tall på meningsmålingene, var under EU-kampen. Da samlet partiet velgerne til protest mot at vi skulle gi fra oss styringsretten til Brussel. Til tross for en massiv oppslutning fra de store politiske partiene, næringslivet og ikke minst mediene, viste det seg å være lengre fra Oslo til Lofoten enn fra Oslo til Brussel. Mens politikere, byråkrater og journalister dro til Brussel for å orientere seg, sto slaget om norsk egenråderett helt andre steder. Blant annet hos fiskerne i Lofoten.

Noen man kan identifisere seg med

Nå er bildet av Nei-dronningen Anne Enger (Lahnstein byttet ut med bildet av den blide Slagsvold Vedum. Han har åpenbart en stil og væremåte som gjør at folk kan identifisere seg med ham. I så måte er han en sterk kontrast til Arbeiderpartiets ledelse.

At han kapret Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet, kan ha vært beviset på at han er både frekk og lur. Det gjenstår å se om han får med seg hele Groruddalen og resten av Oslo øst til å sende Bøhler på Stortinget. Nå er det langt frem til valget, men på Sentios siste måling for Klassekampen og Nettavisen er Senterpartiet inne med to mandater fra Oslo.

Noen likhetstrekk

Trygve Slagsvold Vedum er selvfølgelig ingen Donald Trump. Men når ikke noe parti i Norge har hatt en større vekst så raskt som Senterpartiet, finnes det noen likhetstrekk med Donald Trumps suksess i USA. Både Trygve Slagsvold Vedum og Donald Trump har skapet et inntrykk av at de ser mennesker andre politikere overser. Mens Høyre snakker om gevinsten ved å slå sammen kommuner og fylker, snakker Senterpartiet om at samfunnet må bygges nedenfra.

Donald Trump scorer høyt på å snakke med makteliten i Washington. Ved å fremstille andre politikere som at de ikke skjønner seg på vanlige folks behov, kan man stjele velgere fra mange kanter. Når nesten 74 millioner mennesker stemte på Donald Trump, har han klart å mobilisere folkebevegelse mot det etablerte politiske systemet. Det til tross for at han selv er den sittende presidenten.

I en artikkel i The Hill, som dekker Kongressen og Det hvite hus, pekes det på at omtrent halvparten av velgerne har stemt på en president som har bagatelliserte en dødelig pandemi, forverret klimakrisen, oppmuntret til rasisme, fremmedfrykt og kjønnsbasert vold, og omfavnet påstander om at de sentrale mediene driver med feilinformasjon (fake news).

Må forstå velgerne

Både for politikere og politiske kommentatorer er det viktig å forstå hvordan velgerne tenker. Det kan være vanskelig når man selv er en del av makten og sitter øverst ved bordet. Men politikere kan ikke i lengden drive en opportunistisk politikk. I det øyeblikket ansvaret innhenter deg, kan du ikke bare tenke på det politisk hensiktsmessige. Det blir også Senterpartiets utfordring. Da er det kanskje like greit ikke å være statsminister.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.