«Skyskraper på Cicignon» – et uttrykk for teknologi og historie:

– Ahhh, sukker vi begeistret når vi ser flyfoto tatt over Fredrikstad. Konturene av Gamlebyen og øyriket, det er slående vakkert. Men hvorfor får vi bare se dette på «papirbilder»? Hvorfor leder vi for eksempel ikke turistene fra magneten Gamlebyen, med fergen over til vår egen skyskraper, første i Norge, på Cicignon? Med køer for å komme opp lik Empire State Building, og en helårs restaurant i øverste etasje? Løypen går videre til Jaume Plensas skulpturer på kaia bak biblioteket, deretter innom en butikk eller restaurant langs bryggepromenaden, før man ender opp i high-end-district på Værste, hvor møtet mellom akademia og teknologi er synlig, og livet rundt bystranda frisker opp. En historisk reise gjennom Fredrikstad.

Siktlinjer bakover i tid skal vi ha med oss, men vi må sikte byen inn i fremtiden også, og det pågår et kappløp som handler om teknologi, deling og samfunnsutfordringer som skal løses. Hvordan vi omfavner kappløpet, blir avgjørende for videre vekst i Fredrikstad.

Hvordan vi lever i byene, infrastruktur og kompetanse forandres. Vi må rustes til å møte endringer og usikkerhet med nysgjerrighet, kunnskap, kreativitet og samarbeid.

Når algoritmer sørger for at historier blir skrevet så godt at selv journalister ikke klarer å lese om det står et menneske av kjøtt og blod bak, når lovverk skannes så hurtig av roboter at advokater blir overflødige, når Blockchains kan endre hele den globale finansbransjen, da er det avgjørende at vi er forberedt. Dette involverer alle, helt fra grunnskolen av. Derfor må vi organisere oss mer effektivt, med samarbeidsteknologi fremfor den langsomme hierarkiske modellen, for at vi skal henge med.

I Dubai har de ambisjoner om å printe ut verdens første skyskraper i 3D, den første bygningen er allerede printet ut. Tenk hvilke konsekvenser dette har for en rekke næringer, for transport, byggenæring og arkitektur? Byggenæringen er stor i Fredrikstad, med faglig sterke håndverkere, materialutviklere, konsulenter og akademiske ressurser, men er den forberedt på å bygge verdens første skyskraper i 3D på Cicignon?

Johan Caspar de Cicignon gjorde suksess som byplanlegger i Fredrikstad. Om vi drister oss til en ekte skyskraper i 3D på Cicignon eller ikke, må vi tenke at det er vi som skaper den. Fra toppen er det siktlinjer til nye horisonter, og mulighetene som ligger rett foran nesen vår blir lettere å se. Frakting av folk på elven er opplagt. Dristigere valg må tas, raskere.

Det er en positiv vind over Fredrikstad. Enkeltpersoner innenfor politikk og næringsliv tar ambisiøse valg, det investeres i teknologi og i kunnskap. Vi skaper historie NÅ.

Hver dag, tar vi alle valg som påvirker historien – fremover i tid. Godt valg!